Hírek

Márton-napi újborünnep és libavacsora

Monor Környéki Strázsa Borrend Márton-napi újborkóstolóra és libavacsorára invitálja az érdeklődőket!
2015. november 14. 15.00 óra
Monori Művelődési Ház
2200 Monor Bocskai u. 1.
Monor, Márton-nap, újbor, libavacsora
tovább

Megújult és kibővült pincefalunk Szent Orbán tere

Monor Város Önkormányzata a Strázsa-hegy turisztikai fejlesztése, illetve a borászati és szőlészeti kultúrájának népszerűsítése érdekében döntött az Orbán tér fejlesztéséről. A tér megújításának célja a Strázsa-hegyre és a pincefaluba látogatók számára egy kulturált közösségi találkozó és pihenőhely kialakítása, mely a strázsa-hegyi rendezvények egyik helyszínének is teret adhat.
tovább

Bejglilejáró túra 2015 december 27

Ismét egy jó hangulatú túra részesei voltunk. A hagyományos túracsapat ez alkalommal kiegészült a vizslatúra csapatával. Köszönjük Kiss Péternek, hogy a Monori Pincefalu Szt. Orbán terén lévő pincéjében indulás előtt vendégül látta a túrázókat. A csatolt képekből is látszik, hogy túránk nem éppen a legkedvezőbb időjárási körülmények között zajlott, de ez nem befojásolta a jó hangulatot, helyenként megállva megkóstoltuk az otthonról hozott itókát és a karácsonyi süteményeket. Természetesen csak annyit fogyasztottunk, hogy a bejglilejárás eredményes legyen,  Célállomásunk a Pilisi Hegyeki Pincesor volt, ahol a Pilisi Hegyeki Pincesor Egyesület tagjai látták vendégül a megfáradt túrázó csapatot. Köszönjük az igazán baráti vendéglátást, jó volt találkozni régi ismerősökkel és új ismeretséget szerezni és a végén a vendéglátókkal közösen még egy jót nótáztunk is.tovább

Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig 2016

Január 9-én hatodik alkalommal került megrendezésre a Forralt Boros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig fesztivál a Monori Pincefaluban. Számos ismert budapesti és helyi ételkészítő mester csatlakozott a helyi forralt bort főző-kínáló borosgazdákhoz, hogy bemutassák a nagyérdemű közönségnek ízelítő falatokat és a forralt bor különlegességeiket.


tovább

Pincefalvak Monoron

A Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége 2016 január 9-én Monoron tartotta kibővített elnökségi ülését. A Pincefalvak Szövetségéhez tartozó települések polgármesterei illetve a pincefalvakban tevékenykedő civil szervezetek képviselői csatlakoztak a tanácskozáshoz. A tanácskozás célja volt, hogy a pincefalvak polgármesterei megismerhessék szövetségünk tevékenységét, kezdeményezéseit és a következő időszakban a pincefalvak fejlesztéseit együtt készítsük elő és valósítsuk meg.


tovább

Nézzük együtt Koltai Róberttel

Sorozatunk keretében Koltai Róbert maradandó filmalkotásait vetítjük, majd azt követően kötetlen beszélgetés az alkotóval.
Január (15-e helyett) 17-én vasárnap, 17 órakor Koltai Róbert Világszám! c. 2004-ben készült vígjátékát nézzük meg.
A vetítést követően Koltai Róberttel (aki nemcsak rendezte és játssza az egyik főszerepet a filmben, hanem a forgatókönyv írásában is részt vett), illetve Márton Balázs operatőrrel beszélgethetünk a filmről.
Szerencsés esetben aznap este még egy "világszám" lesz a KultPincében: tervei szerint a Tokody Ilona - Muskát András operaénekes házaspár tiszteli meg jelenlétével az estet.
tovább

Téli séta a napos pincefaluban

Téli séta

Nyárfák mezítelen sarkán
nyári ruhájuk levetve tarkán
avarként zizeg, roppan a friss hó alatt,
csupasz ágaikon semmi sem maradt.

Mint fiatal lányok táncos serege:
karcsú derékkal hajlanak a szélben,
himbálják, ringatják karjaikat,
vékony, törékeny gallyaikat.

Szűzies, szemérmetlen tánccal
hívják örök szerelmük, a Napot,
ölelje lágyan át őket,
ahogy az érett, termékeny nőket,
hogy tavasszal új lombot bontsanak,
s harsány zöldjükkel az égbe kacagjanak.
(Domonkos Anna verse)

tovább

Légli Ottó lett a HNT. új elnöke

ecember 8-i közgyűlésén új elnököt választott a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa Légli Ottó személyében. A HNT sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy megkezdték az alapszabály módosítását az átláthatóbb működés érdekében. A HNT a jövő évben szeretne egy ágazati stratégiát kidolgozni a borászat fejlesztése érdekében, valamint a jövőben megkezdik a hazai borok piacának teljes elemzését.


tovább

Miért jó a Monori Pincefaluban? – Kultpince, Csúzi Pince, Lukácsy Pince

"Egy kiskör a Strázsahegyen, három állomás, amibe ezer élmény belefér. A borvidék érzése: pince tájkép, friss levegő, jó borok, jó ételek, jó hangulat. Karnyújtásnyira a fővárostól, igazi szőlős-boros élmények, több száz éves pincék, műemlékek és friss borok. Baráti társaságoknak, kis és nagyobb cégeknek, felüdülés kiszakadás a hétköznapokból és csapatépítés is egyben. Minden évszakban, mindenkit vár a Monori Pincefalu."
tovább
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13