Hírek

Újabb szépen rendbehozott borpince a Kadarka soron

Baldavári Attila az új tulajdonos, aki már régóta idelátogató vendég volt rendezvényeinken, ma már pincetulajdonos és a borrend vincellér tagozatának tagja. Nem feledkezhetünk meg arról sem, hogy a OKJ. képzésben már éppen frissen végzett borász is. Gratulálunk és kívánjuk, hogy családjával, barátaival együtt élvezze pincefalunk szépségeit és vegyen részt a borrend munkájában!

Baldavári pince
tovább

Mid van a boron kívül?

A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett, ezzel pedig együtt jár, hogy az emberek egyre nagyobb kedvvel kelnek útra egy-egy borvidéket megcélozva. Az idegenforgalom kulcsfontosságú kérdés egy borászat életében. Foglalkozzunk vele, vagy sem? Nézzük meg a pro és a kontra érveket.

Borturizmus élménnyujtás
tovább

Tavasz a Strázsahegyen


Csanádi Imre: Tavasz-ébresztő
Ébredj új tavasz,
jégtörő sugaras,
gallyat lombosító,
rügyet rostosító,
mindenféle madarakat
víg versre tanító
Tavasz a Strázsahegyen
tovább

Összefogásból megújult a Mendei út Irsai Olivér sor feljárója

A 2016 nagy nyári esőzések hatására pincefalunk Mendei út - Irsai Olivér sor meredek feljáróját szétmosta az eső. A teljesen tönkrement és alig járható utat Szabó Károly borrendi társunk saját költségén rendbehozta, viszont az út meredekségéből és az ismételten várható nyári esőzésekre tekintettel egy végleges vízfolyásálló megoldásra van szükség. Így a feljáró környéki pincetulajdonosok összefogásából és Önkormányzati támogatásból sikerült megteremteni az anyagi alapját a feljáró vízfolyás álló felújításának. A megoldás módja teljesen megegyezik a már bevált kilátóhoz vezető útnál alkalmazott vasúti talpbeton alapú útfelülettel. A betonba ágyazott elemek ellenállnak az eróziónak, így reméljük, hogy hosszú távra megoldja a feljáró használhatóságát nyáron és télen egyaránt. Köszönjük az adományozó pincetulajdonosok és az Önkormányzat támogatását, reméljük rövidesen használatba vehetjük a feljárót. A munkálatok 2017. április 5-én kezdi a Sintár Bt.


Monori Pincefalu, Mendei út - Irsai Olivér sor feljáró
Az építés folyamata
tovább

Eladó szőlő és pince

Eladó a Monori Pincefaluban szőlő, pince és szántó
9569/6 hrsz 4850 m2 ebből 1440 m2 szőlő
9569/4 hrsz: 305 m2 út 3*1/17 része
Irányár 8 Mft.
Telefon: +36703184345 E-mail: rszabo kukac gmail.com


tovább

Odavágott a fagy a bornak

Drágább lehet a szőlő és a bor is idén a fagy miatt. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett előzetes felmérés szerint a szokatlanul kemény januári fagy miatt az idei szőlőtermés is jelentősen csökkenhet.

Odavágott a fagy a bornak
tovább

Megvan a jó pálinka titka!?

Megvan a jóízű pálinka titka!
Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet...

A független laboratóriumi vizsgálatokkal foglalkozó WESSLING Hungary Kft. 2013 és 2015 között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával a KMR-12 projekt keretében egyedülálló kutatást végzett, amely során – többek között – a gyümölcspárlatok lepárlási paramétereinek változtatását is vizsgálták.
Különböző gyümölcsfajok (alma, körte, meggy, kajszibarack és szilva) jellemző illékony komponenseit vizsgálták (összességében 75-80 db vegyület vizsgálatára került sor GC-MS-módszerrel).

Megvan a jó pálinka titka
tovább