Borozz a Naprendszerben!

Tüske Gyöngyi írása

Szerintem kétségkívül a kerékpár a legpraktikusabb módja a borvidékek bejárásának, hiszen így nem csak az ízlelőbimbóinkat, de a testünket és a szellemünket is kihívások elé állíthatjuk – felelősségteljes keretek között természetesen – és a borok mellett testközelből élvezhetjük a természet szépségeit is. Manapság egyre népszerűbbek a biciklis bortúrák, számtalan lehetőség közül választhatunk a Balaton körül, Tokajban, Villányban vagy akár a szomszédos ausztriai Wachau borvidéken. Most viszont nézzünk meg egy kevésbé ismert útvonalat, egyenesen a Naprendszerben!

Túra a Naprendszerben névre hallgat az a kb. 70 kilométeres útvonal, amely a Sülysápi Amatőr Csillagász Egyesület hozott létre, hogy szemléltesse Naprendszerünket és megismertesse az érdeklődőkkel Gödöllői-dombság délnyugati részének természeti szépségeit, valamint a dombok közt meghúzódó kisebb-nagyobb falucskák épített és kulturális örökségeit. Nem mellesleg a túra sok helyen szőlőültetvények között halad, és egyik állomása (a Neptunusz) a monori Pincefaluban a KultPincénél található, ahol érdemes elidőzni, kóstolni, falatozni és ha szükséges kulacsot tölteni az ott lévő ivókútból. A teljesítés után egy emléklapot kapunk, amely mellé választhatunk egy „jutalom csillagot”, ami csak a miénk.

Túra a naprendszerben, Neptunusz tábla a KultPince kertjében

Az útvonal hivatalos kiindulópontja Sülysáp, ami a Keleti pályaudvarról 33 perc alatt megközelíthető vonattal, a sülysápi vasútállomástól a Csillagvizsgáló alig 2.5 km-re található. Mi Monorról kezdtük utunkat, a kánikulára való tekintettel célszerűbbnek láttuk, ha a borkóstolást a kihívás végére hagyjuk. Monor a Fővárosból a Nyugati pályaudvarról fél óra alatt érhető el vasúton. Legutóbb Húsvétkor jártam a Strázsahegyen, ami a maga 202 méter magasságával a legenda szerint arról kapta a nevét, hogy a helyiek innen kémlelték a portyázó törököket. Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő pincefaluja található itt, 960 pincével, melyek egyikére szert is tehetnek a vállalkozó kedvűek a „ Legyen neked is pincédkezdeményes keretein belül. A Hegyen aktív a közösségi élet és példás a borászok vendégszeretete és összefogása, itt működik a Monori Borút Egyesület és a Strázsa Borrend, van Borászati tanösvény és rendeznek borfesztiválokat télen-nyáron, melyik közül szerintem az egyik legizgalmasabb a Jégvirágtól Borvirágig fesztivál, melyről korábban beszélgettünk Az ihatóbb Magyarországért rádióműsorában is.
Legutóbbi látogatásomkor a Megyeri-Hanti Pincénél és a KétSzabó Pince és Fogadónál jártam, ahol Megyeri Szabolcs, Hanti Tamás és Szabó Gyula meséltek a helyi borokról, gasztronómiáról, kézműves termékekről, a borrégió történetéről és persze kóstoltunk is (a cikket keressétek a Pécsi Borozó nyári számában az újságárusoknál). Itt hangzott el többek között az is, hogy van ez a Naprendszer-bringatúra, ami bogarat ültetett a fülembe. Kis utánajárás és pár telefon után sikerült toborozni egy kisebb, ámde nagyon lelkes csapatot, sőt még Szabó Gyuszi és barátai is kedvet kaptak a kalandhoz, így csatlakoztak hozzánk.
Tovább a teljes cikkre >>