VízŐr - őrizi a vizet

Az az érzésem, hogy a 21. század eddigi legjelentősebb mezőgazdasági innovációja a Water Retainer – vagyis VízŐr – amely képes megőrizni a vizet a talajban, sőt… És naná, hogy magyar.


Nemrég egy nagyon színvonalas mezőgazdasági rendezvényen jártam, ahova igazság szerint Birkás Márta professzorasszony miatt utaztam el, akinek nagyon mély szakmai tisztelője vagyok és kíváncsi voltam, hogy milyen praktikus tanácsokkal látja el a hallgatóságot. Előadásában Márta többször említette, hogy a megfelelő állapotban tartott talaj képes beszívni és megtartani a vizet és képes lesz ellátni a növényt. Az év fontos aktualitásaként arra hívta fel a hallgatóság figyelmét, hogy lehetőleg ne kövessék el azt a hibát, hogy ránéznek a talajfelszínre, ami a naptól és a széltől szépen kiszáradt, és indulnak szántani, miközben pár centi mélyen még javában vizes a talaj. Ha így tesznek, a bőséges év eleji esők ellenére hamar aszálytünetekkel találkozhatnak. Birkás Márta professzorasszony előadásának az anyagát hamarosan teljes egészében bemutatom, hiszen úgy vélem minden mondata esszenciális, hogy ezt a szép magyar szót használjam.

A talaj, talajállapot, víz és növénytermesztés vezérfonal következő előadását Vattay Péter tartotta (ő látható a képen), aki a VízŐr (Water Retainer) nevű terméket forgalmazó AG. Árugarancia Kft. vezetője.

Nagyon világos, érthető és meggyőző előadás volt, ami szerintem többeket meglepett. Az a nagy kérdés ugyanis, hogy eddig miért nem jutott eszébe senkinek, hogy összerakjon valami olyan anyagot, ami megőrzi a talajban a vizet. Mindenki tudja, hogy változik a klíma, egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás és a terméseredmények már sokkal kevésbé függenek a fajtától vagy a permetező szerektől, mint a víztől. Hogyhogy nem valami nagy multi jutott el odáig, hogy kijöjjön valamivel. Nem is ez a lényeg egyrészt, másrészt megszokhattuk már, hogy mi magyarok ott vagyunk a toppon, vagy az innováció élén, a líding eddzsen, csak hogy szókincset is csillantsak. Végtére is a múltszázadban is mi csináltuk a világmegváltó dolgokat, az atomtechnológiától az informatikáig, meg a mezőgazdaságban is vittük a prímet, úgyhogy nem is kell azon meglepődni, hogy a haszonnövények vízellátási biztonságát is mi magyarok oldjuk meg.

Water Retainer-nek hívják amúgy a VízŐr készítményt, hogy a külföldiek is tudjanak kezdeni vele valamit, ha már hatalmas az érdeklődés. Nem is gondoltam volna, hogy a FAO illetékesei is teljesen ráidegesedtek.

Mi is a VízŐr?

Forradalmian új talajkondicionáló, amely több mint egy évtizedes kutatás eredményként jött létre. A fejlesztésben részt vettek az ELTE TTK és a Szent István Egyetem kutatói és mezőgazdasági szakemberek.

Ez valójában egy nedvszívó, felületaktív, organikus anyagok, és víz keveréke, amely csökkenti a talajból elpárolgó víz mennyiségét és a levegőben lévő víz egy részét megköti, hogy azt a növény hasznosítani tudja.

Hogyan kell használni?

Hektáronként 10 liter terméket kell kijuttatni a gyomirtással vagy más termékkel – például baktériumtrágyával együtt – vagy kertészet esetén az öntözővízzel. Természetesen a VízŐrt legalább 20 szorosára fel kell hígítani (200 liter/ha lé mennyiség). Ez azt jelenti, hogy szántóföldön a legjobb a permetezőgépes kijuttatás, ami bizonyára akár önmagában is megéri, de a tankkeverék esetén a kijuttatási költség és a plusz talajtaposás mellőzhető.

Mit nyújthat a Water Retainer, vagyis a VízŐr?

Csökkenti a talaj termőrétegéből elpárolgó vagy elszivárgó víz mennyiségét és a harmatbó valamint a levegő páratartalmából is köt vizet a talajba.

Akár 50% öntözővíz is megtakarítható az öntözött területeken, miközben a talaj nedvességállapota és a növény vízellátása megegyező:

Aszály esetén a növény túlélési esélyei javulnak és csökken a száraz időszakból eredő veszteség, hiszen az öntözetlen kultúrák akár kétszer annyi ideig tartó szárazságot is átvészelhetnek.

A kiegyenlítettebb talajnedvesség hatására javul a talajélet, hiszen a hasznos mikroorganizmusok is csak magfelelően nedves talajban képesek gyorsan szaporodni. Ezáltal ez a termék fokozza a baktériumtrágyák hatékonyságát, de amúgy a műtrágyákét is, hiszen a tápelemeket is csak a talajoldatból tudja felvenni a növény.

A VízŐr ezért egyszóval termésbiztonságot nyújt a termelőnek.

A hazai talajok vízgazdálkodásával kapcsolatban érdemes elolvasni a www.agroszkop.hu szakmai internet oldal anyagát EZEN A LINKEN.

Ady Endre éppen 100 évvel ezelőtt, 1916-ban írta az Őrizem a szemed című versét, amely a magyar irodalom és különösen a 20. századi magyar irodalom kiemelkedő, nagyhatású alkotása. Valami azt súgja, hogy ahogy 100 év elteltével még sokan betéve tudják az amúgy mindössze négy versszakos verset, a VízÖr is kiállja majd az idő próbáját, hiszen napjainkban minden arról szól, hogy a talajban őrizni kell a vizet.

Forrás: AgroCafé