Borokról

Hamvas Béla: A bor filozófiája 1. Bevezetés.

 Hamvas Béla 1945 nyarán írta a bor filozófiáját Balatonberényben, néhány hónappal a II. világháború befejezése után, egy szuszra. Ez is fontos kiindulópont az értelmezéshez. A szerző 48 éves volt, a sokévnyi őrület után miért ne érezhette volna úgy, hogy újrakezdődik az élet, és megint lehet élvezni mindent, ami jó benne. Akkor még nem sejthette (ezt a felütést nem bírtam kihagyni), mi vár rá 1948-ban és azután. Örült, hogy süt a nap, kék a tó vize, finom a bor, van szalonna, hagyma, paprika. A bor filozófiája erről szól.  

tovább

Kárpát-medencei szőlő és borfajták

A bor férfidolog, csendesen kell beszélni róla. Leghelyesebben egy pohár bor mellett.

 

Ha megöregszem pincét akarok, ezt már szilárdan elhatároztam. Semmi mást nem akarok az élettől. A pince helyét is kinéztem, nem messze otthonomtól: gyalog járok majd ki, s vigyázok, hogy a környékbeliek, bortermelők, gyümölcsöskertek tulajdonosai, vincellérek ne tudjanak meg semmit városi múltamról. Ha megsegít a vaksi sors, hetvenéves koromra tisztességes emberek a maguk világából való tisztességes embernek tartanak majd, tehát bortermelőnek, valakinek aki tudja hol kell meghalni. Mert nincs szebb halál, mint egy diófa alatt, a borospince előtt, ősszel, közvetlenül a szüret után, amikor az újbor már szunnyad és erjed a hordókban, a diót leverték a fáról, s a napnak szelíd ereje van még, mint az öreg ember szerelmének. Itt ülök majd egy padon, háttal pincémnek, ahol boraim pihennek, a kecskelábú asztalnak könyökölve. A mélyben a csepeli tájat látom, a messzeségben hazám lapályait. Könyvet csak ezeréveset olvasok már ebben az időben, s óbort iszom hozzá, ötéves somlóit. Így várom a halált.

Márai Sándor: A magyar borokról
tovább

Miért számít a bor pH értéke?

És hol a sör helye a sorban?


Miért számit a bor pH értéke?
Nem egyszer hallottam már borkóstolók után, hogy semmi másra nem vágynak, mint egy jó sörre. Először értetlenül álltam a furcsa igény előtt, pedig a magyarázatuk egyszerű volt: " a sör majd rendbe teszi a pH-mat". De mi ez a pH érték és miért számít pontosan a bor szempontjából? Balassa Istvánt, a Grand Tokaj szőlészeti vezetőjét, a Balassabor borászát kérdeztem.
tovább
1 2