Pincefalvak

Kalandozások a magyarországi pincefalvakban

Magyarország számos elfeledett gyöngyszeme közé sorolhatók a pincefalvak, pincesorok, pincehegyek, szőlőhegyek. Általában nem a nagy borászatok árnyékában, hanem kis falvak mellett eldugva, ismeretlenül, gyönyörű környezetben bújnak meg népi építészetünk széles repertoárját bemutatva. Szeretnénk mindezt ismerté tenni egy program keretében, amely nem más, mint a „Kalandozások a magyarországi pincefalvakban”.

Kalandozások a magyarországi pincefalvakban
tovább

Pincefalvak napja 2019 Bölcske

Köszönjük Bölcske!


Ahogy azt az előzőekben már hírül adtuk, 2019-ben Bölcske rendezte a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége által elindított Pincefalvak napja rendezvénytMonorról 60 fős létszámmal érkeztünk Bölcskére,. a csapat tagjaként velünk tartott a BOR-óka zenekar, abból a célból, hogy a színpadon bemutatott koncert programjukkal és a pincéknél játszott zenéjükkel, énekükkel  szórakoztassák a találkozó közönségét. A saját csapatunk kalandozását követve úgy gondoljuk, ahogy az máskor is történni szokott a hangulatos zene, a jó bor hatott a közönségre és nem marad más hátra, mint, hogy megköszönjük a zenekar egész napos lelkes muzsikálását

Pincefalvak napja Bölcske 2019

tovább

Pincefalvak napja 2018 Györköny


Ebben az évben 8 pincefalu vett részt a Györkönyben május 19-én megrendezett pincefalvak napján. A találkozó résztvevői délelőtt a pincefalvak előtt álló, a fennmaradásuk és fejlődésük érdekében szükséges feladatokról halhattak előadásokat a résztvevők.
Résztvevő pincefalvak: Bölcske, Császártöltés, Cserépfalu, Hajós, Monor, Nemesnádudvar, Noszvaj, Páty
Györkönyi nyitott pincék: Bősz pince, Gellérthegyi pince, Hahn pince, Koch pince, Krámer pince, Orbán pince, Száraz pince
Előadók voltak: Braun Zoltán Györköny polgármestere, Prof. Dr. Markó Balázs SZIE Ybl Miklós építéstudományi Kar dékánja, Dr. Kiss Gyula DLA SZIE Ybl Miklós építéstudományi Kar dékánhelyettese, Dr. Matus László Földművelésügyi Minisztérium szakpolitikai tervezője.

Kórus a pincefalvak napján, Györköny 2018
tovább

Történetek, anekdóták a Monori Pincefaluból, Mulatók és mulatságok

A Strázsahegyen természetszerűleg megfordulnak mulatós kedvű emberek, és kevésbé természetszerűleg olyanok is, akik nem tudnak mulatni. Vagy azt hiszik magukról, hogy nem tudnak  Aztán egy nyári délután találkoznak egy ismerősükkel, teszem azt, a temetőben, ahová a vidéki ember hagyománytiszteletből mindmáig gyakorta elzarándokol. Miután a sírcsokrokat a vázákba helyezték, s szót váltottak arról is, mi történt, amióta utoljára összefutottak, az ismerős megkérdi.

Történetek a Monori Pincefaluból
tovább

Tavaszi csámborgás a pincefaluban

Ha jó az idő, a tavaszi virágok illata és a friss levegő a természetbe csábít, ezt tettük mi is május első napján és egy jót csámborogtunk a pincefaluban. A hirtelen beköszöntött nyarat idéző meleg hatására hihetetlen gyorsasággal éledt a természet, hajtott ki a szőlő, virágoztak ki a fák. Az útvonalválasztás nem véletlen volt, mivel a Monori CsámBORgó egyik lehetséges útvonalát jártuk végig, hogy pótoljuk a leszaggatott útvonal jelző címkéket.

Csámborgás a pincefaluban
tovább

Merre tovább, ezer pince?

Magyar Mezőgazdaság, Koblencz Zsuzsa Írása


A monori Strázsahegy ugyan dombnak is kicsiny, a helyiek életében mégis nagy jelentőséggel bír. Dokumentálhatóan több évszázada termesztenek szőlőt a háromszáz holdas – 180 hektáros löszös területen, amely erősen tagolt; szőlő, gyümölcsös, szántó, pincék és présházak találhatók rajta.


Monori Pincefalu, Kövidinka sor


Az itt lévő szőlőfajták nagyobb része hagyományos, öreg tőke (pl. Kadar, Tótfekete, Mézes, Ezerjó) amelyek művelése igen munkaigényes. Vannak azonban jól gondozott, kordonos művelésű, modern fajtákkal telepített szőlőterületek is, amelyek terméséből jó évjárat esetén kitűnő borokat állítanak elő.  A Monori Pincefalu leggyakoribb borszőlő fajtái a Rizling, a Rizlingszilváni, a Rajnai Rizling, a Kékfrankos, a Zweigelt. 

tovább

Őszi hangulat a Monori Pincefaluban


Ha különböző korosztályoknál arról érdeklődünk, mi jut eszükbe mindenekelőtt a pincehegyi őszről, az ifjabbak azonnal rávágják: lehet kóstolni az újbort, ennek örömére bulit rendezni, s ha még novemberben is alkalmas rá az idő, szabad tűzön sütögetni, bográcsolni, dalolgatni.

A  középkorúak  mindezekhez hozzáteszik még, hogy ideje a borfejtésnek is, de munka végeztével a mulatságra, eszem-iszomra feltétlenül sort kell keríteni.

Az idősebb generáció már inkább a jó társaság, a nagy beszélgetések híve, némelyikük  - ha a hideg őszi esték is szóba kerülnek - a kályha melegét is emlegeti.

    
Ősz a Monori Pincefaluban
tovább

Vendégfogadás a falusi környezetet és a vidéki élet szépségét nyújtó Monori Pincefaluban

A Monori Pincefalu a helyi lakosság számára egy könnyen elérhető  hagyományokkal rendelkező rekreációs hely.  A városban vagy városias környezetben élő emberek számára a falusi turizmus adja az egyik lehetőséget a természettel való találkozásra, ahol újra tudják építeni a régen általánosan meglévő kapcsolatot a természettel és az ott munkálkodó emberekkel. A Monori Pincefalu a maga természeti és építészeti adottságával, hagyományaival, tanösvényével, borászaival, vendéglátással foglalkozó pincészeteivel háboríthatatlan kikapcsolódást biztosít a falusi turizmust kedvelők számára

Borvidékek Hétvégéje Monor
tovább
1 2 3 4