A fülemülék éjszakai koncertjei

Aki járt már a Strázsahegyen, belehallgatott a tavaszi szélzúgásba vagy a nyári csendbe, megállt valahol egy magaslaton, hogy hallgathassa a közeli fán burukkoló gerléket, netán egy pince teraszáról figyelte derűsen, amint a feketerigók seregélyekkel civódnak egy szem cseresznyén, az ilyen embernek nem mondunk újat azzal, hogy a most következő hetekben tartják éjszakai, késő esti koncertjeiket a világ állítólag legszebben éneklő madarai, a nálunk is honos fülemülék.

Fülemüle koncertje
A természetszerető ember újabban – amikor a madárvilágból is annyi tragédiáról és drámáról érkeznek hírek – megkülönböztetett érdeklődéssel fordul minden olyan információ felé, amely a természettel kapcsolatos. Ugyanis jól tudja, hogy annak ő maga is része, és ha nagy a baj, az alól ő sem vonhatja ki magát.
Ezúttal azonban a Magyar Madártani Egyesület a fülemülék hangversenyeire hívta fel a figyelmet. Mivel a közelünkben az egyesület tápiómenti csoportja is igen aktívan közreműködik az ember és a természet kapcsolatának javításában, nekünk most abban a szerencsében lehet részünk, hogy általuk megismerkedhetünk ezzel a rendkívüli kismadárral.
Mutatjuk, hogyan.Tápiószelén május 12.-én pénteken 18-20 óráig várják a természetkedvelőket egy élményekkel teli programra. A Blaskovich Múzeum előtt lesz a találkozó, hogy azután a Madarak és Fák Napjáról váltsanak szót. Ezt követi a fülemüle bemutatása, majd a helyi ált. iskolások „madaras” műsora. Az „Év madara” rajzverseny díjazottainak jutalmazása, az odútelep megtekintése, lassú séta a múzeumkertben, madarak megfigyelése, meghatározása – ezzel várják az érdeklődő családokat a madarászok. Érdeklődni Vidra Tamásnál lehet, a 30/663 4650 telefonszámon.
Tápióságon május 13.-án szombaton, 18:30-20:30-ig tartják a Madarak és fák -napi programot..
A Sportcsarnok előtti parkolóban (Papp Károly út 1.) lesz a gyülekező,majd indulás a Cimbáld-rétre, a védett földvár és a gyurgyalag költőhelyül szolgáló partfalhoz, majd a mocsárrétre, ahol az ottani élővilágba lehet bepillantani, megfigyelni a helyszínen költő különleges madarakat. Sári Gergő ad erről bővebb információt a 70/386-0928 telefonszámon.
A Kóka, NATURA 2000 területének programja május 20.-án szombaton lesz, 19:00-21:00-ig.
A Civilház ( Kossuth Lajos u. 42.) a start helyszíne, a program pedig a Madarak és Fák Napja történetének ismertetése, fülemüle bemutatása, madármegfigyelés, odúellenőrzés. A túra végén Kiss Szabolcs amatőr csillagász az ég rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket egy csillagászati bemutató során. A túraútvonal hossza 3 kilométer, további felvilágosítást Kertész László ad a 30/3522-038, Mikus Máté a 30/5911-032 telefonszámon, de elérhető a laszlokertesz1@t-online.hu (www.mmetapio.hu) is.
Ha mindezek közelebb vittek minket ahhoz a világhoz, amelyben mindig is szerettünk volna elmerülni, ne hagyjuk abba a kirándulásokat. Ha nincs is időnk mindig messzire menni, a Strázsahegy, a pincefalu ugyancsak a természet szebbik részéhez tartozik, és ha odafigyelünk, hallhatjuk, hogy folyton hívogat..