Magyarországi pince és présház tipusok

A bortárolás módjának és helyének két alaptípusát különböztetjük meg: a felszín feletti sík falú épületekben (présházpince) történő és a felszín alatti folyosószerűen kiképzett, vájt vagy boltozott építményekben (lyukpince) való bortárolást. Hazánkban szinte borvidékenként változik és árnyalódik a kép.

Monori Pincefalu présháztípus
Monori pincefalu, pincetípusok
A présházak leginkább a pannon tájra, a lyukpincék az ország keleti felére voltak jellemzőek, de a 19. században bekövetkezett technológiai váltás miatt az alaptípusok is megváltozhattak. A présház jellegű pincére eredetileg ott volt szükség, ahol a vörösboros erjesztés megkövetelte a gazda rendszeres jelenlétét, hiszen a törkölykalapot napjában négy-öt alkalommal le kellett nyomni az erjedő cefrébe. Keleten elegendő volt a lyukpince, mert csak a bor tárolását kellett megoldani. Akkortól viszont, hogy a bortároló hely a vendéglátás és a parasztpolgári örömök színtere lett, keleten is megjelentek a pinceházak.
A városi borkészítés a fönt vázoltaktól eltérő helyzetet hozott létre. Sopronban, Kőszegen, Budán, Szekszárdon és Egerben a szőlőt a védett városi lakóházban dolgozták fel, ott is tárolták a pincében. A hagyományos csapszékek ilyen mezővárosi vagy szabad királyi városi polgárházak kapualjában alakultak ki.
Tokaj-hegyalján szűk pincegádor és viszonylag keskeny pincefolyosó a jellemző. Alig találhatni vendéglátó teret, mert a bort a háznál kóstolták. Ez a rend nagyszerűen szolgálja a mai napig a tokaji borok speciális mikroklímában történő érlelését, tárolását. A szűk terek, a kisméretű hordók, a lélegző kőzet és a nemes penész együttese segíti a legjobban a kiváló alapanyag nemesedését.

Bölcske présháztípus
Bölcskei pincefalu, pincetípusok

Bóly présháztípus
Bóly pincefalu, pincetípusok, présháztípusok

Császártöltés présháztípus
Császártöltés pincefalu, pincetípus

Cserépfalu présháztípus
Cserépfalu pincesor, pincetípusok

Gyöngyöspata présháztípus
Gyöngyöspata pincefalu, pincetípusok, présháztípusok

Györköny présháztípus


Hajós présháztípus
Hajós pincefalu, pincetípusok

Hercegkút pincesor, pincetípus
Hercegkút pincefalu, pincetípus
Nemesnádudvar
Nemesnádudavar, présháztípusok
Ócsa pincesor
Ócsa pincefalu, pincetípus

Paks présháztípus
Paks pincefalu, Sárgödör tér pincetípus

Palkonya présháztípus
Palkonya pincefalu, pincetípusok

Páty pince és présháztípus
Páty pincefalu, pincetípus

Sióagárd présháztípusok
Sióagárd pincefalu, pincetípusok, présháztípusok

Solt présháztípusok
Solt pincefalu, pincetípusok, présháztípusok
Tibolddaróc présháztípus
Tibolddaróc pincefalu, pincetípusok