A szőlő innovatív növényvédelme a Biocont Magyarország Kft. megoldásaival

A Biocont Magyarország Kft. előrejelzésen alapuló, okszerű növényvédelmet folytat. Mivel leginkább kontakt termékeik vannak, ezért nagyon fontosnak tartják, hogy a gazdálkodók célzottan tudjanak védekezni a megfelelő kórokozók és kártevők ellen. Együtt dolgoznak a természettel az ökológiai egyensúly megteremtésén. Hogy ez hogyan valósul meg a gyakorlatban, kiderül a Jakab Mariannal és dr. Bőcs Andrással elkészült beszélgetésünkből.


A szőlő innovatív növényvédelme


Mik a megoldásra váró kihívások a biológiai növényvédő szerek piacán?


dr. Bőcs András: Nap, mint nap egyre több megoldandó feladat vár ránk a mezőgazdaságban, a hagyományos és a biogazdálkodásban egyaránt. Az egyre szélsőségesebb időjárás sok kihívás elé állítja a gazdálkodókat. Az enyhe teleket a károsítók könnyen átvészelik, így további felszaporodásukra számíthatunk. Új károsítók jelennek meg és rég elfeledettek válnak újra jelentőssé. Mindezek mellett be kell tartanunk a szigorodó növényvédelmi előírásokat, figyelnünk kell a növényvédőszer kivonásokat, melyek hatására bizonyos kultúrákban a szerrotációk betartása egyre nagyobb kihívást jelent a rezisztencia kialakulásának megakadályozása érdekében. További kihívásnak látom a biológiai növényvédőszerek iránti bizalom kiépítését, melynek egyik döntő eleme, hogy a mai piaci környezetben a megfelelő terméket, a megfelelő szaktanácsadási háttérrel kezdik-e el technológiába illeszteni a gazdálkodók. Rengeteg termék van a kereskedelemben, amit növényvédelmi hatással rendelkező szerként ajánlanak. A Biocont Magyarország Kft.-nél mi nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy az egyes termékeink a megfelelő besorolással és az ehhez előírt engedélyeztetési eljárással kerüljenek forgalomba, (növényvédőszerek növényvédőszerként, lombtrágyák lombtrágyaként, növénykondicionálók növénykondicionálókként). Mindezek mellett a termelőknek gondoskodni kell a megtermelt áruk pozitív megítéléséről.

Hogyan gondolja ezt pontosan?


dr. B. A.: A tudatos vásárlók száma egyre nő. A fogyasztók keresik a bio, a szermaradék mentes, estleg vegyszer terhelés csökkentett gazdaságokból kikerülő élelmiszereket.

Mire is gondolunk itt? Egy példán keresztül mutatnánk be: a hagyományos szőlőtermesztésben a tenyészidőszak végén a botritisz elleni védekezést ki tudjuk váltani ökológiai készítményekkel, melyeknek nincs szermaradéka, így az érési időszakban már nem terheljük a növényt kémiai hatóanyagokkal, ezáltal jóval kevesebb szermaradékkal számolhatunk. Mindemellett teljes bio technológiai ajánlattal is tudjuk segíteni az érdeklődő termelőket, biztosítva ehhez a megfelelő szaktanácsadási hátteret, segítséget is.


Mi jellemző általában az ökológiai termesztésben is alkalmazott szerekre?


Jakab Mariann: Az ökológiai termesztésben többnyire kontakt termékekkel dolgozunk, ezért kifejezetten fontos, hogy a megelőző védekezésekre tegyük a hangsúlyt. Konvencionális gazdaságoknál is nagyon fontos az okszerű, előrejelzésre alapozott növényvédelem, ez a bio termesztés tekintetében hatványozottan igaz. Így elkerülhetjük a felesleges permetezési fordulókat, ezáltal is csökkentve a környezetterhelést, vagy szükség esetén több fordulót iktathatunk be megfelelő védelem elérése érdekében.

A biztonságos termelés alapját képezik a különböző réz-és kénkészítmények. Rendelkezésre áll néhány szélesebb körben ismert termék, mint a káliszappan vagy a paraffinolaj, azonban önmagukban ezekkel a termékekkel nem oldható meg a minőségi, bio zöldség-gyümölcs és szőlőtermesztés. Prémium termékek előállításához több biológiai készítménycsoport termékeiből állíthatjuk össze a technológiát, mint a hasznos élőszervezetek, mikrobiológiai rovar- és gombaölő szerek, botanikai rovarölő szerek, fiziológiai készítmények stb. A bio termékek köre egyre szélesedik, hatásmódjukat tekintve főként fizikai úton fejtik ki hatásukat, e tulajdonságuk miatt a rezisztencia-menedzsment fontos eszközei is.


Tovább olvasom a Biocont cikkét!