Túrák, látnivalók, programlehetőségek Monoron és környékén

Monor egy Pest megyei város, amely a Duna-Tisza közén fekszik, Monoriak számára egy igazi ékkő, amely Magyarország északkeleti részén található. A város gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, és számos izgalmas látnivalóval várja az ide látogatókat. Ha szeretnéd felfedezni Pest megye egyik rejtett kincsét, és átélni a helyi kultúra varázsát, ne habozz tovább, és látogass el Monorra!

Séta a Monori Pincefaluban

Látnivalókban gazdag, de könnyed túra, amely a monori vasútállomástól indul. A városközponton keresztül haladva keressük fel a monori Pincefalut, amit körbebarangolva tanösvény segít megismerkedni a helyi szőlő- és borkultúrával. Körbenézünk a Gödöllői-dombság legdélebbi kilátójából is, majd visszatérünk a monori vasútállomásra.

A monori Pincefalu Ezer pince szőlészeti és borászati Tanösvény túraútját végigjárva Magyarország népi építészetét, a hagyományos szőlőművelés, borkészítés helyszínét, egyik gyöngyszemét tekinthetjük meg. A tanösvény táblái megismertetik a látogatót a hazai szőlészettel és borászattal, valamint a Strázsa-hegy természeti, épített és kultúrtörténeti értékeivel.

A hangulatos túraút részét képezi a pincefalu területén álló kilátó meglátogatása, ahonnan megcsodálhatjuk, hogy a Gödöllői-dombság miként olvad össze a Monor belterületét már egyértelműen meghatározó alföldi síkvidékkel. Ugyanakkor a kilátóból Budapest irányában jól láthatók a budai hegyek is.


Séta a Monori Pincefaluban


Séta a Monori Pincefaluban >>

Kirándulástervező >>

tovább

Monori pincefalu, Strázsahegyi kilátó

Ahol a Gödöllői-dombság végleg belesimul az Alföld síkjába, ott fekszik Monor. Alacsony dombjának tetején kilátótorony nyit panorámát a környező vidékre, a budai hegyekre, illetve tiszta időben az Északi-középhegység vonalára.

A pincefalu északi,  190 méter magas pontján 2002 őszén elkészült egy modern kilátó, amelynek magassága 24 méter, felső szintjére 48 lépcső vezet fel. A kilátóról nemcsak a Pincefalu és Monor, de a környező települések, sőt a budai hegyvidék magaslatai is jól láthatók. Tiszta időben az Északi-középhegység is felkéklik a távolban. A torony három olyan szinttel rendelkezik, ahol megállhatunk, és megcsodálhatjuk az elénk táruló tájat.

A kilátó tere 2015-ben megújult, ettől kezdve a Magyarországi pincefalvak főtere nevet viseli. Mára ez nagy népszerűségre tett szert a helyi és a Monorra látogató turisták körében; a helyet pergolák, padok, tűzrakó hely teszik komfortossá. Emellett itt található az Ezer pince szőlészeti és borászati tanösvény egyik információs táblája („Szőlőtermesztési módok”), a kilátó felső szintjén pedig társa, mely tájékozódásunkat segíti. A toronynál lép be a pincefaluba a „Túra a Naprendszerben” terepkerékpártúra útvonala és a P+ túraútvonal, amely a Péteri-tótól Felsőfarkasdig vezeti a kirándulókat.


Strázsahegyi kilátó Monor


Strázsahegyi kilátó >>

tovább

Túra az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény mentén

Amennyiben érdeklődik tanösvényünk iránt akkor ne habozzon látogasson el a monori Strázsahegyre. Jöhet bármikor, töltse le a tanösvény prospektusát, ennek segítségével önállóan is végig tud sétálni a tanösvényen. Alapvetően a kezdésre két lehetősége van. Indulhat a Szent Orbán térről, bejárva a Szent Orbán Tanösvény útvonalát, amely visszatér a kezdő pontra és amennyiben tovább kívánja folytatni a bejárást akkor a Bacchus Tanösványen haladhat tovább egészen a Bacchus térig. A másik lehetőség, hogy a Bacchus térről indulva járja végig mindkét tanösvényt.

Túra az Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény mentén

tovább

Monor helytörténeti Kiállítás

„ Alföld porában, kisváros zajában”

Régi és igaz megállapítás, hogy egy településnek vagy egy népnek nincs jövője, ha a múltját nem ismeri. Ezért már a múlt század első felében, 1930-ban kezdeményezték egy helyi múzeum létesítését. Sajnos sem ez, sem a későbbi fellángolások nem voltak hosszan tartóak, és az összegyűjtött anyagok, dokumentumok nagyrészt elkallódtak. 2000-ben viszont Monor város és Pest megye önkormányzatának támogatásával a Monorért Baráti Kör tagjai, Kiss Attila és Németh László vezetésével elkészítették ezt az állandó kiállítást. A kiállítás Monor történetét vázolja fel a kezdetektől napjainkig.


Monor Kossuth L. út


tovább

Túra a naprendszerben

Ha még nem vettél részt bolygóközi bringatúrán, akkor mindenképp a Gödöllői-dombság legdélibb nyúlványai között van a helyed! Tökéletes felfedezőút, edzőkör vagy túra a Naprendszerben vezető útvonal.
A Naprendszerben végigvezető kerékpártúra a Sülysápi Amatőrcsillagász Egyesület találmánya, amely helyes kis csillagvizsgálójuktól indul, és az útvonalon kihelyezett táblák segítségével mutatja be a Naprendszer égitestjeit – és persze az infótáblák környezetét is. A Tápió-mente vagy a Monor környéki dombok nem számítanak ismert és keresett túracélpontnak, pedig meglepően változatos a táj, és számos látnivaló is akad. Homokbuckák, halastavak, szőlők, kastélyok, kúriák és olajhimbák között vezet az útvonal mintegy 70 kilométer hosszan, jórészt (homokos) földutakon, dózerutakon és kisebb részben aszfalton.

Túra a Naprendszerben

tovább

Monor Gyömrő túristaút

Mint ismeretes az M4-es autóút megépítése okán az eddigi piros kereszt turistautat módosítani kellett. Ősszel itt jártak a MATE tájépítész hallgatói, akik az új útvonal kialakításának lehetőségeit vizsgálták. Ennek eredményeként az új nyomvonal január végén alakult ki. Így jött létre a Monori Pincefaluból induló, Péteri Ó-hegyen átvezető Gyömrő városközpontjában végződő turistaút.
Túristaút, Monor Gyömrő

tovább

Sétaerdő és Ősborókás Csévharaszt

A Monori járás egy eldugott kincsét szeretném Önnek bemutatni, mely nincs is oly messze a fővárostól. Megeshet, hogy csak nagyon kevesen hallottak eddig Csévharasztról, pedig, van itt bőséggel különleges látnivaló!

A 4-es főútról, Monor határában lekanyarodva, csakhamar Csévharasztra érkezik. Beérve a településre, el sem tudja téveszteni az útirányt. Néhány perc autázást követően elérkezik egy kereszteződéshez, ahol talál egy hatalmas fa táblát...


Sétaerdő és Ősborókás


Sétaerdő és Ősborókás >>

tovább

Merzse Mocsár

A főváros egyik legfontosabb természeti értékét, a Merzse-mocsár Természetvédelmi Területet ismerhetjük meg ezen a különleges tanösvényen Budapest határában. Ráadásul a terület legfontosabb természetvédelmi értékét jelentő vízi madarakat egy madármegfigyelő toronyból is megfigyelhetjük!
A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér „túloldalán”, Rákoskert és Ecser határában található természetvédelmi terület a pesti síkra egykor oly jellemző mocsárvilág egyik utolsó hírmondója. A három részből álló (Nagy-Merzse, Gyolcs-rét és Kis-Merzse) természetvédelmi terület teljes (5,4 km), vagy részleges (2,7 km) bejárása kitűnő program kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Merzse Mocsár

tovább

Albertirsa Dolina-völgy

Az 1976-ban védetté nyilvánított Dolina-völgy az első az Albertirsa fölött húzódó völgyek sorában. A Gödöllői-dombság ezen a tájon simul bele az Alföld térszínébe. A XVIII. századtól Albertin állomásozó lovas huszárok a Dolinában gyakorlatoztak, itt tartották éles lőgyakorlataikat is. A völgy északi oldalát használták golyófogónak (innen a régi elnevezés is).

A völgy flórája és faunája rendkívül sajátos. Több növény- és állatfaj is megtalálható itt, amelyek néhány száz méterrel délebbre az Alföldön már nem élnek meg. Albertirsa Barátainak Köre (a Képviselő-testület jóváhagyásával) évente egy-egy öreg tölgyfát nevez el a völgyben Albertirsához kötődő híres emberekről. Munkásságuk a fákon található táblákon olvasható.

Dolina völgy Albertirsa

tovább
1 2