Emberek a pincefaluban

Szükség van egyfajta ilyen kis elbúvó, személyes, családias környezetre

- Kruchió Lászlóval beszélgettünk, a Lusta Páva megnyitásának ürügyén –

A Páva a mitológiában és a népművészetben is az isteni kegyelem, a szépség, a megújulás szimbóluma. 
Ez a fenséges madár - színpompás tollazatával - minden korban megihlette a legkülönfélébb művészeti ágak alkotóit. A monori Kruchió Lászlót, hazánk egyik méltán legelismertebb kertészmérnök-virágkötő-dekoratőrét (designerét) viszont olyan eredeti módon érintette meg, mint előtte még senki mást. 

qLusta Páva

Ez azt jelenti, hogy akik a hagyományos formákat jobban kedvelik, azok ezt szokatlannak érezhetik; az eddig nem volt, újszerű iránt vonzódók viszont izgalmasnak tarthatják. 2021 októberében nyitotta meg Monor forgalmas belvárosában – Fürge Páva néven – különleges élménybisztróját. Egy évvel később pedig – a strázsa-hegyi Pincefaluban – annak kistestvérét, a Lusta Páva borbár és bisztrót. Azóta mindkettő a nyugalom virágdíszben pompázó szigetévé, a jóleső találkozások egyre népszerűbb helyszínévé vált, aminek színvonalát a fővárosban is megirigyelhetnék. Az utóbbiról beszélgettünk most, annak megálmodójával. 
tovább

Nekem elég, ha a családom ide kijön, és jól érzi magát itt.

Srágli Attilával beszélgettünk

Mindig örömet jelenthet számunkra, ha a Strázsán – jártunkban-keltünkben – egy (és egyre több) pince megújhodásával találkozhatunk. Különösen, ha a megtartva megőrzés szép példájaként, hiszen az épített örökség védelme, korszerű és szakszerű ápolása, kedvenc tájegységünk jövőjének feltétele

A Kilátónk felé kanyarodva egy ilyen kis pince közeli külső-belső megújulása után vált igazán szembetűnővé, új melléképületeivel, rendezett telkének gyümölcsfa soraival. Megpróbáltunk utánajárni, hogy ki és hogyan hozta létre mindezt. Először véletlenül lehettünk tanúi annak, hogy a tulajdonos éppen mintaszerű játszó eszközöket ácsolt ott fiával, unokájának. Egy beszélgetésre összejönni vele viszont korántsem volt egyszerűSrágli Attila ugyanis nagyon elfoglalt ember, aki épületgépészként tele van megrendelésekkel, az energiapánik tömeges eszközkorszerűsítésének időszakában.


Srágli Attila Monori Pincefalu


tovább

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

A fővároshoz közeli bortermő térségekre gondolva a legtöbbeknek valószínűleg nem a Kunsági borvidék ugrik be elsőként. Annak ellenére sem, hogy a borvidék északi részén fekvő Csepel-szigetre komoly figyelem terelődött, amikor néhány évvel ezelőtt az Év Bortermelőjét innen választották. De van a borvidéknek egy másik, még északabbra eső szeglete, amely sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, ez pedig nem más, mint Monor és környéke, mindössze 30 kilométerre Budapesttől.

Hidegkuti Tibor, Monori Pincefalu
tovább

Vendégek voltunk László Katica strázsahegyi pincéjében

Katica látta vendégül és adott helyszínt a Monor Környéki Strázsa Borrend nagytanács 2022. év első nagytanácsi ülésének. A nagytanács tagjai örömmel látogattak el Katica nagyszerűen felújított és berendezett pincéjébe. Igazán jó volt látni, hogy Magócsi Lajos unokája esetében a vér nem vált vízzé, azaz folytatódik a szőlő és a bor szeretete. A monori pincetulajdonosok és az idősebb monoriak számára közismert, hogy Magócsi Lajos a maga idejében kiemelkedő szerepet vitt és vállalt pincefalunk és Monor kulturális életében. Nagyszerű volt látni, hogy néhány nagypapától származó bútor és néhány fénykép is helyt kapott a pincében.

László Katica pincéjébenNagypapa és az unokája

tovább

Kövessük, amit őseink az Alapító Okiratban leírtak.

--  Lukácsy Zoltánnal, a Borrend új nagymesterével beszélgettünk –

 

Monor történetében évszázadok óta nagy szerepe van a szőlész-borász tevékenységnek.

A 2000 februárjában – Magyarország 25. borlovagrendjeként – megalakult, és a Református Nagytemplomban május 20-án ünnepélyesen felavatott Monor Környéki Strázsa Borrendnek azóta is meghatározó, irányító szerepe volt e hagyományaink folytatásában, továbbfejlődése biztosításában. Borrendünk Nagytanácsa – 2021. szeptember 21-én – elnök nagymesterévé választotta Lukácsy Zoltánt. Vele beszélgettünk ebből az alkalomból.


Lukácsy Zoltán nagymester

tovább

A szőlő: a szerelmem

- Fecske Andrással beszélgettünk  -

Ha más helységből érkezvén vág bele valaki a Strázsán a szőlész-borász tevékenységbe, és ezt az élet más területén már elért sikerei után teszi, tapasztalataink alapján valószínűnek tarthatjuk, hogy ezt is komolyan gondolja. Ha pedig e szőlőhegy egyik nevezetes pincéjének megvásárlása és felújítása után teszi mindezt, azzal még inkább hozzájárulhat Pincefalunk fejlődéséhez.


Fecske András Monori Pincefalu

tovább

Nálam a jelenben nem vész el a múlt

- Hoffmann Józseffel beszélgettünk –

 

A szőlőművelés és a borkészítés a legősibb és leghagyományosabb emberi tevékenységek közé tartozik. A Strázsa-hegy pincéinek falain is sokan megőrizték ennek emlékeit, pl. az egykori kacor kést, vagy az eredeti lopótököt, a legkülönfélébb muzeális értékű mezőgazdasági eszközökkel együtt.

De a legtöbb helyen ott sorakoznak már a fahordók mellett a reduktív borkészítés műanyag tartályai is. Pincefalunk mai jelenségeiről szóló interjúsorozatunkban eddig leginkább a fiatalabb nemzedékek ottani újító szándékú törekvéseiről írtunk. Megérdemlik a figyelmünket azonban azok értékes tapasztalatai is, akik – egykori ősi mesterségük után, mai, hagyományos szőlőművelésükben – idős korukban is példaértékű munkát végeznek. A 79 éves Hoffmann József ezek közé tartozik.

Hoffmann József
tovább

Pincetípusaink változásainak tükrében

Aranyi Botond terveiről beszélgetünk

 

Kezdetben volt a magán, családi pince, ahová a gazda gyakran és szívesen beinvitálta azt, akit az útja éppen arra vitt, egy pohárka kóstolóra, a saját borából. Aztán volt köztük, amelyiknek elterjedt a híre, hogy ott a kínálgatás közben a tulajdonos a maga verseivel és dalaival is szórakoztatja a betérőt (pl. az egykori Magócsi pincében), vagy olyan is (a néhai Kele pincében), ahol még oda járó országos hírű dalénekesekkel is lehetett találkozni. A járvány idején előfordult, hogy a szaporodó – de csak ügyeleti időpontokban látogatható – vendégváró pincék az arra sétálóknak kevésnek bizonyultak. Ma már kimondottan rendezvénypince is van a Strázsán (pl. a 100 Ft-os). A – Kele pincét megmentő és kibővítve újjá varázsló – KultPince pedig minden igényt kielégítő, széles körben elismert, profi színvonalú, hagyományt őrző, de modern rendezvény- és esküvői helyszínné vált.

Aranyi Botond
tovább
1 2 3 4