Emberek a pincefaluban

Ezt a kis hegyet meg kellene őrizni!

A strázsa-hegyi pincékről beszélgettünk Seres Attilával 


Főterünk, Monor legfőbb jellemzőit felidéző térköveinek ábráin ugyanúgy ott vannak szőlődombunk jelképei, mint legrégebbi pecséteinken, vagy jelenlegi címerünkben is. A 4-es főút körforgalmának díszítése, ugyanúgy arra irányítja a figyelmet, mint vasúti aluljárónk pályázatnyertes gyermekeinek hangulatos falfestménye. Egykor és ma is, sokak szerint:

 „Az igazi monorinak pincéje van a Strázsán.” Településünk szinte minden tagjának így vagy úgy, de köze van e becses területhez. Örvendetes, hogy hagyományőrzőink mellett egyre többen – és sokféle módon – jelenéért és jövőjéért is tenni akarnak.

Seres Attila pincéje Monor


tovább

Gombáról indulva – a Villányi Borvidék pincemestereként – a Strázsára is visszalátogat

Büszkeséggel tölthet el bennünket, hogy –alföldi, Strázsa környéki – borvidékünk hobbi szintű családi borászataiból indulva, mára több itteni fiatal olyan diplomát és vezető beosztást szerzett e téren, ami után szakmai tudását már történelmi borvidékeinken (pl.Tokajban vagy Villányban), de a leghíresebb külföldi szőlészetekben is elismeréssel méltatták. Még nagyobb öröm számunkra, hogy mégsem szakadtak el területünktől, széles körű elméleti és gyakorlati tapasztalataikat szívesen osztják meg itthon, szűkebb pátriájukban is. Erről beszélgettünk ezúttalTóth Sándorral.


Tóth Sándor borász, pincefalu, Monor, Monori Pincefalu

tovább

Nagyné Kele Mártával több generációs szőlőhegyi örökségéről beszélgettünk

„Édesapám szerelme volt a szőlő és a borkészítés”

 

Kele János (1917-2003) Monor legendás alakjai közé tartozott. Nem véletlenül olvashatunk róla például a Strázsahegyi anekdoták című kötetben, vagy került megörökítésre – Simorka Sándor festményén – társaival, a Veres pice külső falán. Ha utóbbi idővel halványodott is, az ő emléke máig is élénken él.


Kele János

                                                                                  *

- Monor egyik legnagyobb és legszebb szőlőjével rendelkező gazda lánya voltam – kezdte kérésünkre visszaemlékezését Nagyné Kele Márta –, aki mára, kitartó,református hittel teli, áldozatos munkájával (diplomaszerzése után is állandó, felelősségteljes továbbképzéseivel), a gyógypedagógia több ágában ért és ér el elismerésre méltó eredményeket, körzetünk több helységében is. Négy gyermekét felnőtté nevelte, de családi hagyományait sem feledte, emlékeit és érzelmeit jó stílusú prózai és lírai írásaiban is megörökítve.

Nagyné Kele Márta
tovább

Tolmácsi Miklósra emlékezünk

Tolmácsi Miklós a Monor Környéki Strázsa Borrend tagja, nótafája és karmestere, a Monor Hegyessy Lions Club aktív segítője és támogatója, a Monori Pincefalu ikonikus alakjára,  igaz barátunkra emlékezünk!

Tomácsi Miklósra, a Monori Pincefalu ikonikus alakjára emlékezünk
tovább

Közös álom – egyéni stílusban

Megyeri - Hanti Pince


Viszonylag rövid idő alatt sikerült tekintélyt kivívniuk maguknak a Strázsa-hegyen. Szakmailag nem csupán helyi eredményeikkel – a Körzeti Borversenyeken többször nekik ítélték pl. a Város Bora díjat –, de nemzetközi elismerésükkel is, monoriként aranyérmet hozva haza a híres francia borvidék versenyéről, Bordeaux-ból. Népszerűek pedig – nem utolsósorban – azért lettek, mert tapasztalataikkal, együttműködésükkel szívesen és eredményesen tudnak segíteni a hozzájuk fordulóknak. Megyeri Szabolccsal beszélgettünk.

Megyeri-Hanti Pince, a tulajdonosok
tovább

Strázsahegyi Borház, Hidegkuti Tibor borász

"Még mindig úton vagyok, nem a hazaérkezésnél."

 

Se családi borászati hagyománya, se szőlője, se pincéje, se technikai háttere nem volt; mégis meg tudta alkotni saját, díjazott minőségi borát. Gomba-Felsőfarkasdról, Monorierdő Szárazhegyi Borászatának „albérlőjeként”, a monori Strázsahegyi Borház megszervezésén és felvirágoztatásán dolgozik. Maga és felesége élelmiszermérnökként, két tulajdonostársuk pedig szociológusként alkotnak ebben újszerű, szőlőhegyünket is népszerűsítő, fejlesztő, sikeres csapatot. Ezek az izgalmas, érdeklődést keltő tényezők késztettek minket arra, hogy minderről többet tudjunk meg Hidegkuti Tibortól, ennek a kezdeményezésnek a vezetőjétől.


Hidegkuti Tibor borász
tovább

Több pincével egy célért

Régóta úgy tartja a hagyomány, hogy az számít igazi monorinak, akinek pincéje van a Strázsán.

Vannak olyanok, akik kettővel is büszkélkedhetnek. Burján Sándor azonban kivételes rekordernek számít ebből a szempontból. Semmiképp sem mindennapi ugyanis, ha valaki féltucatnyi pincében is érdekelt, egyszerre. Miért tart ennyit szükségesnek? Mi célja lehet ezekkel? Ez keltette fel érdeklődésünket, ezért akartunk megismerkedni vele.


Emberek a pincefaluban, Burján Sándor

tovább

Baldavári Attila aki pince és szőlőtulajdonos egyben

„Ez boldoggá tud tenni: ott eggyé válok a természettel, és ez nagy energiákat ad nekem.”


Baldavári Attila nemrég érkezett a Strázsa Kadarka sorára. Ha olyan új társat köszönthetnek ott, aki jó hatással tud lenni környezetére, másrészt a szőlőjével is igényesen kíván foglalkozni, az dupla örömet jelenthet mind a szőlész-borász közösség, mind a város, e hegy jövőjének biztosítása szempontjából. Álmai megvalósításaként máris olyan elegáns pincét sikerült megvalósítania, ami méltán nevezhető a Strázsa ékének; de másutt is, bárhol büszkélkedhetne vele.


Baldavári Attila a szőlőjében
tovább

Amikor a pincetulajdonosok ünnepelnek és buliznak


A pincefalu, az ott található pincék és szőlők általában a munka, a szőlővel és a borral történő foglalatosság helyszínei. Azonban pincefalu nem csak Monoron hanem az országban található pincefalvakban, pincesorokban lévő pincék a családi, baráti találkozók helyszínei is. Talán kezdhetjük egy régi képpel is, hogy lássuk, nem most kezdődött!

Magócsi család pincebulija
tovább

Szívesen veszünk részt a közösség építésében

A címben idézett mondatot Veres Ildikó mondta, amikor férjével – Jakab Lászlóval  –   együtt beszélgettünk velük; abból az alkalomból, hogy újdonsült pincetulajdonosok lettek a Strázsán.  Valamennyien érezhetjük, hogy a Strázsa jövője attól függ, hogy lesznek-e (minél nagyobb számban) hasonló fiatalok, akik – fontosnak tartva e térség továbbfejlődését – követik őket.

Jakab-Veres család, Monori Pincefalu
tovább
1 2 3