Emberek a pincefaluban

Mi a MOHIBI PRÉSHÁZ gyors sikerének a titka?

Erre a kérdésre kerestük a választ, a legilletékesebbekkel, Bányász Zitával, és fiával, Mohácsi Mátéval beszélgetve. Hogyan érhették el, hogy az épület tavaly januári megvásárlása után be tudtak kapcsolódni a Borvidékek Hétvégéjébe, majd – új tagként – a januári Forralt Boros Barangolásokba, és a nemrég lezajlott Húsvéti Barangolásban is dicsérték őket a vendégek. Présházuk szokatlan névadása szintén kíváncsivá tett bennünket is, hogy vajon mit jelenthet, és utalhat-e strázsa-hegyi célkitűzéseik jellegére?

Mohibi présház
tovább

Mániám az igényesség, Jávorszki György pincéje

 Jávorszki György vallotta ezt magáról, amikor minden igényt kielégítően felújított (újjáépített) pincéjében beszélgethettünk vele. Az ott látottak alapján – jóindulatú értelemben – teljesen igazoltnak is érezhettük szavait. Vajon hogy sikerülhetett neki ezt a minden részletében figyelemre méltó, a Pincefalu minőségi értékeit gazdagító épületet létrehoznia?   

Jávorszli pince

tovább

A gyerekeinknek szeretnénk itt hagyni majd valamit, magunk után.

A Strázsa-hegy „legédesebb” részén – a Mézes sor sarkán – „volt egyszer, hol nem volt” egy hagyományos pincécske. Ebből mostanra, az utóbbi időszak ottani környékének leglátványosabb változásaként, a szemünk előtt nőtt és terebélyesedett ki egy minden igényt kielégítő, korszerű rendezvényház.

Korántsem mesebeli varázsütésre persze, hanem egy eltökélt házaspár kitartó, elismerésre méltó munkájának köszönhetően. Miért, milyen céllal fogtak e nagy beruházás megvalósításához? Milyen eredményeket értek el vele eddig?  Milyen további terveik vannak még vele?  Ezekről beszélgettünk Petrovainé Anikóval, e vállalkozás vezetőjével, és vele mindenben együttműködő férjével, Tamással. 


Petrovai család


tovább

Rohanó, mindennapi életünkben kikapcsolódást látok a pincében

Új gazdája van a Strázsa-hegyi Franci Pincéjének. 


Ezt a tényt sem ismerheti még valószínűleg  Pincefalunk sok érdeklődője, ahogy e változás miértjét, a tulajdonos kilétét és ottani terveit sem. A hirdetésekben vendégváró helyszínként megszokott előző létesítmény a 2023-as Borvidékek Hétvégéjének programjában és térképén már Agócs Pince néven szerepelt, a frissen kövezett Irsai Olivér sor – Mendei úti feljárójához legközelebbi – patinás épületeként.


Agócs Pince

tovább

Tájba illő, autentikus, hagyományőrző, de korszerű pincét tervezett.

És ezt kiválóan sikerült megvalósítania. Aki a strázsa-hegyi Kilátót a felső be- illetve lejárójától közelíti meg, láthatja is, hogy a Pincefalu egyik gondosan felújított ékessége született meg ott. De vajon a vecsési Kisállatklinika – évtizedek óta sikeres – vezető orvosa ezt miért pont Monor e frekventált helyszínén hozta létre? A kellemessé tett környezetben erről beszélgettünk dr.Sahin-Tóth Tiborral.


dr. Sahin Tóth Tibor

tovább

„TÖK JÓ!” ötlet lett a „Szőnyi Pincegaléria”

Október 22-ére a Strázsa-hegyre hívott minket a reklám, „TÖK-JÓ – barangolások a Monori  Pincefaluban” mottóval. Volt, akiknek még derengett, hogy egy évtizede volt már ott valami  hasonló, ami az évszak finom, omlós, édes és egészséges sütőtökének sokféle felhasználási  lehetőségéhez kapcsolódott, finomságokkal és a nyitott pincék borkínálati lehetőségeivel.  Akkor „Tökfilkó” csalogatta a kuncsaftokat az Orbán téren, idén a városközpontban óriás  tökökkel díszített traktor. Most sem bánta meg, aki kiment oda szétnézni, és még eddig nem  tapasztalt meglepetéssel is találkozhatott. Szőnyi László – szokatlan módon – saját  festményeit állította ki pincéje elé. Hogyan fogadták ezt tőle, hiszen eddig erről a legtöbben  nem is ismerték. Erről beszélgettünk ott vele.


Pincetulajdonos aki fest is!

tovább

Szükség van egyfajta ilyen kis elbúvó, személyes, családias környezetre

- Kruchió Lászlóval beszélgettünk, a Lusta Páva megnyitásának ürügyén –

A Páva a mitológiában és a népművészetben is az isteni kegyelem, a szépség, a megújulás szimbóluma. 
Ez a fenséges madár - színpompás tollazatával - minden korban megihlette a legkülönfélébb művészeti ágak alkotóit. A monori Kruchió Lászlót, hazánk egyik méltán legelismertebb kertészmérnök-virágkötő-dekoratőrét (designerét) viszont olyan eredeti módon érintette meg, mint előtte még senki mást. 

qLusta Páva

Ez azt jelenti, hogy akik a hagyományos formákat jobban kedvelik, azok ezt szokatlannak érezhetik; az eddig nem volt, újszerű iránt vonzódók viszont izgalmasnak tarthatják. 2021 októberében nyitotta meg Monor forgalmas belvárosában – Fürge Páva néven – különleges élménybisztróját. Egy évvel később pedig – a strázsa-hegyi Pincefaluban – annak kistestvérét, a Lusta Páva borbár és bisztrót. Azóta mindkettő a nyugalom virágdíszben pompázó szigetévé, a jóleső találkozások egyre népszerűbb helyszínévé vált, aminek színvonalát a fővárosban is megirigyelhetnék. Az utóbbiról beszélgettünk most, annak megálmodójával. 
tovább

Nekem elég, ha a családom ide kijön, és jól érzi magát itt.

Srágli Attilával beszélgettünk

Mindig örömet jelenthet számunkra, ha a Strázsán – jártunkban-keltünkben – egy (és egyre több) pince megújhodásával találkozhatunk. Különösen, ha a megtartva megőrzés szép példájaként, hiszen az épített örökség védelme, korszerű és szakszerű ápolása, kedvenc tájegységünk jövőjének feltétele

A Kilátónk felé kanyarodva egy ilyen kis pince közeli külső-belső megújulása után vált igazán szembetűnővé, új melléképületeivel, rendezett telkének gyümölcsfa soraival. Megpróbáltunk utánajárni, hogy ki és hogyan hozta létre mindezt. Először véletlenül lehettünk tanúi annak, hogy a tulajdonos éppen mintaszerű játszó eszközöket ácsolt ott fiával, unokájának. Egy beszélgetésre összejönni vele viszont korántsem volt egyszerűSrágli Attila ugyanis nagyon elfoglalt ember, aki épületgépészként tele van megrendelésekkel, az energiapánik tömeges eszközkorszerűsítésének időszakában.


Srágli Attila Monori Pincefalu


tovább

Egy boros úticél, ami még nincs túlhájpolva: Monor

A fővároshoz közeli bortermő térségekre gondolva a legtöbbeknek valószínűleg nem a Kunsági borvidék ugrik be elsőként. Annak ellenére sem, hogy a borvidék északi részén fekvő Csepel-szigetre komoly figyelem terelődött, amikor néhány évvel ezelőtt az Év Bortermelőjét innen választották. De van a borvidéknek egy másik, még északabbra eső szeglete, amely sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, ez pedig nem más, mint Monor és környéke, mindössze 30 kilométerre Budapesttől.

Hidegkuti Tibor, Monori Pincefalu
tovább
1 2 3 4 5