Kilátó a monori Strázsa-hegyen

Monor a Gödöllő-Monori-dombság és az Alföld találkozásánál fekszik, legmagasabb pontja, az Alföldbe simuló Strázsahegy (190m), amely a hagyomány szerint arról kapta a nevét, hogy a török korban innen kémlelték a környéket, őrizve a falut a portyázó török katonáktól. Persze a Strázsa esetében még a domb elnevezés is enyhe túlzás, ettől függetlenül azonban ez a Gödöllő-Monori-dombság, az Északi-középhegység, sőt az egész Északnyugati-Kárpátok egyik legdélibb pontja.

Kilátó madártávlatból

A hegy tetején 2002. őszén a vecsési Földfém Kft.  tervezésében és kivitelezésében elkészült egy modern kilátó, amelyről nem csak a pincefalu és Monor, de több környező település, sőt a budai hegyvidék is jól látható. A kilátó megújult tere 2014, majd 2022 végére nyerte el mai formáját. A Pincefalvak hálózati együttműködése keretében elnyert pályázat keretében a Györkönyi Pincehegyért Egyesülettel, a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségével és a Duna Összeköt Egyesülettel együttműködve komplex felújítás valósult meg a pincefaluban, amelynek keretében 2014-ben megtörtént a

·         Kilátó és környéke rendezése

·         Áramvételezési hely kialakítása a kilátó terén

·         A Szt Orbán tér felújítása

·         A Szt Orbán tér és a kilátó közötti útszakasz felújítása

A felújítást követően a Pincefalvak napja rendezvény keretében lett a terület átadva a nagyközönségnek, ekkor kapta a kilátót körülvevő terület a Magyarországi Pincefalvak Főtere nevet. Az új név további feladatokat jelenet számunkra, hogy a tér kinézetében és tartalmában valóban a pincefalvak főtere legyen.
Pincefalvak napja, átadó ünnepség
Strázsahegyi kilátó a természetjáró honlapján 

A kilátó 2002. évi megépítése óta fontos és népszerű kiránduló helyévé vált a monori, a környékbeli és adott esetben a messzi tájékról idelátogató turisták számára is.

Kilátó és turizmus

A 2009 májusában átadott Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény útvonala, a Szt. Orbán térről indulva,  a Rizling dűlőn felfelé haladva találhatók a 2, 3, 4 és az 5-ös tanösvény táblák. A Pincefalvak Terén van a 4. SZŐLŐ TERMESZTÉSE tábla és fent a kilátón az 5. Látkép Budapest felé és Látkép Monor felé táblák  A tanösvény nagyon hangulatos túralehetőséget biztosít a túrázni vágyók számára, egy kis szervezéssel a túra összeköthető pincelátogatással és természetesen borkóstolóval is.

Kilátó és a tanösvény

Pincefalunk 2012-ben új látnivalóval bővült, a SACSE által létrehozott Túra a Naprendszerben terepkerékpár túraútvonala áthalad a Strázsahegyen és érinti a kilátót is. A Neptunusz táblája a KultPince udvarán került felállításra, amely egyben egy geocaching pont is. A túraútvonal mentén több geocaching pont és egy geoláda található, a keresés tetszőleges sorrendben teljesíthető. A képzeletbeli űrutazás keretében érkeznek a túrázók a KultPincéhez és igény esetén étellel és üdítővel kínálják a megfáradt túrázókat.

Túra a naprendszerben, a Neptunusz

Civil összefogással kialakítottuk a "" turistajelzést a monori vasútállomástól fel a pincefalu Szent Orbán terére, ugyanezen kezdeményezés keretében "+" jezéssel összekötöttük a Péteri tónál lévő sárga jelzést a Felsőfarkasdnál lévő zöld jelzéssel, így a két jelzés összekötésével a turistaút áthalad a pincefalunkon.
A kilátót és a pincefalut érintő legújabb program lehetőség a KultPince szervezésében létrehozott Monori CsámBORgó csapatépítő kalandtúra, amelynek játéktere az egész pincefalu, ennek keretében a kilátón és környékén több, a játékot irányító azonosító pont is található.