Hírek

A Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége fotópályázatot hirdet

A Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége fotópályázatot hirdet „Pincefalvak napjainkban” címmel.
Ha szereted a pincék és pincefalvak világát…
Ha jártál már a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségébe tartozó pincefalvak valamelyikében…
Ha szereted megörökíteni az emlékeket, élményeket, eseményeket, hangulatokat…
Akkor téged keresünk!!!

Fotópályázat

tovább

Utcabútor jellegű automatikus nyilvános illemhely a pincefaluban

A monori okosváros pilot projekt keretében automatikus, utcabútor jellegű köztéri illemhely kerül telepítésre a pincefalu Szt. Orbán terére, hogy a strázsahegyi rendezvények során, a pincefaluba látogató vendégek és nem utolsó sorban az ott tevékenykedő szőlő és pincetulajdonosok rendelkezésére álljon, ha kell éjjel és nappal egyaránt. Néhány kép az építés folyamatáról.

Okosváros projekt, automatikus utcabútor jellegű köztéri illemhelyOkosváros projekt, automatikus utcabútor jellegű köztéri illemhelyOkosváros projekt, automatikus utcabútor jellegű köztéri illemhely
tovább

Pincefalvak Szövetsége, elnökségi ülés Györkönyben

Napirendi pontok voltak:

1.     2019. évi beszámoló

        Előadó: Braun Zoltán

2.     Pincefalvak turisztikai lehetőségei

        Előadó: Mókusné dr. Pálfi Andrea

3.     A Szövetség 2020-2021. évi feladatai, a Szövetség erősítése, jövőbeni tervek, tevékenységek

        Előadó: Braun Zoltán

4.      Egyebek, végül séta a pincefaluban.


Magyarországi Pincefalvalk Vidékfejlesztési Szövetsége, eénökségi ülés GyörkonybenMagyarországi Pincefalvalk Vidékfejlesztési Szövetsége, eénökségi ülés Györkonyben

tovább

Borturizmus, a bor és a hozzáillő ételek

Bár a részletek nem tartoznak a borturizmus témakörébe, fontos tudni, hogy a borok és az ételek párosítása kifejezetten jelentős a vendéglátásban. Ha arra gondolunk, hogy a vendéglátó egységekben a legnagyobb értéket borból az ételek mellé adják el, akkor ez üzleti szempontból is érthető. Az egyes borokhoz jellegzetes ételek, illetve az egyes ételekhez speciális borfajták – kiemelkedő színvonalú éttermek esetén akár speciális egyedi borok – illenek. Általános szabály, hogy a könnyebb ételekhez könnyebb borok, a nehezebb, fűszeresebb ételekhez testesebb borok illenek. Klasszikusan halakhoz és a fehér húsokhoz inkább fehérborokat, a vörös húsokhoz, vadakhoz inkább vörösborokat ajánlanak. A rozék a könnyű fehérborokhoz hasonlóan viselkednek, így pl. fröccsbornak is kiválóak. Viszont a borok fogyasztása erősen függ az alkalomtól is: pl. gyakran rozét isznak kerti hússütésekhez, holott a hús jellege inkább testesebb vörösbort indikálna.

Borturizmus, bor és étel
tovább

A szőlő feketerothadása

Kórokozó: Guignardia bidwellii (Ellis) Viala & Ravaz Ivartalan alakja: Phyllosticta ampelicida (Englem.) Van Der Aa Észak-Amerikában őshonos (ahol 1853-ban azonosították), de újabban erősen terjed a világ több részén is (Európa, Dél-Amerika és Ázsia). Európában a 19. század végén (1885-ben) találták meg, de kártételt a 20. század végétől okoz.

A szőlő feketerothadása
tovább

I. Monori Pincezene Fesztivál

2020-ban első alkalommal kerül megrendezésre a Monori Pincezene Fesztivál! Egyedülálló környezetben, az ezer pince városában, a strázsahegyi kilátó területén biztosítunk bemutatkozási lehetőséget amatőr zenészeknek, zenekaroknak! A Közönségdíj nyertesét 100.000 forinttal díjazzák*!
Pincezene Fesztivál
tovább

Összefogással a téglagyári pincékért

Herda Tibor szervezésében lelkes téglagyári pincetulajdonosok és barátaik május 23-án  a szombati nap nagy részét arra szánták, hogy sajnálatos módon a pincék között lerakott, otthagyott szemetet  összeszedjék és a tavaszi időszakban aktívan növő növényektől megszabadítsák a pincék bakhátait és környékét.


A pincefalu takarító csapat

tovább