Hírek

Borturizmus, a bor és a hozzáillő ételek

Bár a részletek nem tartoznak a borturizmus témakörébe, fontos tudni, hogy a borok és az ételek párosítása kifejezetten jelentős a vendéglátásban. Ha arra gondolunk, hogy a vendéglátó egységekben a legnagyobb értéket borból az ételek mellé adják el, akkor ez üzleti szempontból is érthető. Az egyes borokhoz jellegzetes ételek, illetve az egyes ételekhez speciális borfajták – kiemelkedő színvonalú éttermek esetén akár speciális egyedi borok – illenek. Általános szabály, hogy a könnyebb ételekhez könnyebb borok, a nehezebb, fűszeresebb ételekhez testesebb borok illenek. Klasszikusan halakhoz és a fehér húsokhoz inkább fehérborokat, a vörös húsokhoz, vadakhoz inkább vörösborokat ajánlanak. A rozék a könnyű fehérborokhoz hasonlóan viselkednek, így pl. fröccsbornak is kiválóak. Viszont a borok fogyasztása erősen függ az alkalomtól is: pl. gyakran rozét isznak kerti hússütésekhez, holott a hús jellege inkább testesebb vörösbort indikálna.

Borturizmus, bor és étel
tovább

A szőlő feketerothadása

Kórokozó: Guignardia bidwellii (Ellis) Viala & Ravaz Ivartalan alakja: Phyllosticta ampelicida (Englem.) Van Der Aa Észak-Amerikában őshonos (ahol 1853-ban azonosították), de újabban erősen terjed a világ több részén is (Európa, Dél-Amerika és Ázsia). Európában a 19. század végén (1885-ben) találták meg, de kártételt a 20. század végétől okoz.

A szőlő feketerothadása
tovább

I. Monori Pincezene Fesztivál

2020-ban első alkalommal kerül megrendezésre a Monori Pincezene Fesztivál! Egyedülálló környezetben, az ezer pince városában, a strázsahegyi kilátó területén biztosítunk bemutatkozási lehetőséget amatőr zenészeknek, zenekaroknak! A Közönségdíj nyertesét 100.000 forinttal díjazzák*!
Pincezene Fesztivál
tovább

Összefogással a téglagyári pincékért

Herda Tibor szervezésében lelkes téglagyári pincetulajdonosok és barátaik május 23-án  a szombati nap nagy részét arra szánták, hogy sajnálatos módon a pincék között lerakott, otthagyott szemetet  összeszedjék és a tavaszi időszakban aktívan növő növényektől megszabadítsák a pincék bakhátait és környékét.


A pincefalu takarító csapat

tovább

A tavasz szépsége képekben, virágzás és rügyfakadás


Könnyezik a szőlő a metszett felületeken, a gyökerek újra gyűjtik a vizet, megindult a keringés. Gyümölcsfáink virágba borultak, már dolgoznak a beporzó rovarok. Na és működik a darázs-garázs is, segítendő a beporzást. A lefedett furatokban már növekszik az új generáció!
    
RügyfakadásVirágzik a feketicsi meggy
tovább