Hírek

Kele Jánosnak a Strázsa mesterének 1988

A STRÁZSA MESTERÉNEK


Kedves volt a meghívásod
Elfogadtam, amint látod
Lejöttem a hűs pincédbe
 Elmélyedtünk a beszédbe

Jó borodat becsókolom
 áldott kezed szorongatom
 Nem kívánok mást e helyen
orcád derűs, piros legyen
Sokáig a Strázsa hegyen

Te a jó bor termesztője
 Ennek legyek temetője ?

Jól őrködjél itt e vártán
Óhajtja ezt Fehér Kálmán
Borod két pincédben érjen
orvosa vagy, ápold szépen
Rólad szólott e kis ének
Új híre kél a Kelének


S. Hegyi Kálmán



tovább

Összefogás a pincefalvakért

Közös fejlesztési koncepció megalkotása és annak menedzselése kormányzati támogatással, hungarikummá válás lehetősége, Pincefalvak napja – ezek a témák szerepeltek a Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetségének (MPVSZ) legutóbbi ülésén.

Az MPVSZ január elején kibővített elnökségi ülést tartott Monoron. A civil szövetség elnökségén kívül ezúttal részt vett a tanácskozáson: Pogácsás Tibor önkormányzatokért felelős államtitkár, Kupcsok Milán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igazgatója, valamint az érintett települések polgármesterei és a tagszervezetek elnökei is.

Pátyi pincefalu
tovább

Tanösvény tábláinak és környezetének gondozása

Ezer Pince Szőlészeti és Borászati tanösvényünk májusban lesz 7. éves, így eljött az ideje, hogy a karbantartásáról illetve felújításáról gondoskodjunk. Az alábbiakban felsorolt táblák gondozói az előző karbantartás során is vállalták, hogy gondozzák a táblákat és azok környezetét. Mindezt abból a célból, hogy egyrészt megőrizzük tanösvényünk állapotát, másrészt pedig a pincefalunkba látogató vendégeink maradéktalanul élvezhessék sétájukat a tanösvény mentén. A gondozói feladat nem jelent mást mint a gondozó a gondjára bízott táblára időnként ránéz, jelzi az esetleges rongálást, rongálódást, gondoskodik kijavíttatásáról, karbantartja a táblát, azaz időszakosan újrafesti és gondozza a tábla környezetét. Várjuk az időjárás szárazra fordulását és a fa részek kiszáradását követően nekilátunk a munkának. A felmerülő anyagköltségeket borrendünk számla ellenében téríti.


tovább

Sikeres Fánkfaló a KultPincében

Sikeres volt a Monor Hegyessy Lions Club szervezésében  megvalósult Falánk Fánkfalók Találkozója. A kedvezőtlen időjárás ellenére szép számú közönség látogatott ki a pincefalu Kövidinka során található KultPincébe. A Monor Hegyessy Lions Club köszönetét fejezi ki a kilátogató közönségnek, hogy részvételükkel elősegítették rendezvényük sikerét, így a Club számára megnyílt a lehetőség, hogy a rászoruló monori gyerekek nyári táborozását támogassa.


tovább

Monori Pincefalu látnivalói

Felmerül a kérdés, hogy mik is lehetnek a látnivalók egy pincefaluban, mit jelenthet egy pincelátogatás. Először is foglalkoznunk kell a szőlővel, hiszen minden evvel kezdődött, mivel a szőlőt fel kellet és kell dolgozni, így következett a pincék készítése, a kamrák építése. Ez az épített örökségünk. Hogyan is készültek a pincék, milyen technológiával, mire adott lehetőséget a talaj? Milyen szempotok figyelembe vételével épültek a kamrák (szőlőfeldolgozók)? Hogyan is szerveződött egységgé a pincék együttese, jött létre a pincefalu nálunk és az ország többi részén? Hogyan őrizzük meg ezt az értéket és hogyan fejlesszük, hogy élettel teli legyen, hogy a ma embere is jól érezze magát ott, hogy ismét a társas együttlét emblematikus helyszíne lehessen?

Monori Pincefalu látnivalói
tovább

Téli séta a napos pincefaluban

Téli séta

Nyárfák mezítelen sarkán
nyári ruhájuk levetve tarkán
avarként zizeg, roppan a friss hó alatt,
csupasz ágaikon semmi sem maradt.

Mint fiatal lányok táncos serege:
karcsú derékkal hajlanak a szélben,
himbálják, ringatják karjaikat,
vékony, törékeny gallyaikat.

Szűzies, szemérmetlen tánccal
hívják örök szerelmük, a Napot,
ölelje lágyan át őket,
ahogy az érett, termékeny nőket,
hogy tavasszal új lombot bontsanak,
s harsány zöldjükkel az égbe kacagjanak.
(Domonkos Anna verse)

tovább

Forraltboros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig 2016

Január 9-én hatodik alkalommal került megrendezésre a Forralt Boros Kalandozások Jégvirágtól Borvirágig fesztivál a Monori Pincefaluban. Számos ismert budapesti és helyi ételkészítő mester csatlakozott a helyi forralt bort főző-kínáló borosgazdákhoz, hogy bemutassák a nagyérdemű közönségnek ízelítő falatokat és a forralt bor különlegességeiket.


tovább

Pincefalvak Monoron

A Magyarországi Pincefalvak Vidékfejlesztési Szövetsége 2016 január 9-én Monoron tartotta kibővített elnökségi ülését. A Pincefalvak Szövetségéhez tartozó települések polgármesterei illetve a pincefalvakban tevékenykedő civil szervezetek képviselői csatlakoztak a tanácskozáshoz. A tanácskozás célja volt, hogy a pincefalvak polgármesterei megismerhessék szövetségünk tevékenységét, kezdeményezéseit és a következő időszakban a pincefalvak fejlesztéseit együtt készítsük elő és valósítsuk meg.


tovább

Csodaszappan a Fánkfalón

Falánk Fánkfalók Találkozója 2016. 02. 13. 14 óra KultPince


Az út pora szárad verejtékes bőrödön
S ha leveszed cipőd, nem marad a kő kövön.
A környezeted, s Te magad nem vágysz másra,
Csak egy alapos, mindent átható mosdásra.
Cipő, nadrág le; s a póló se maradjon,
A zoknira szálló légy repülhetne maratont.
Vár a zuhanyrózsa és a vízzel teli kád,
Mely számodra oly értékes tisztító nedűt okád.
A következő műveletsor merev, mint egy recept:
"Végy egy csodaszappant nedves tenyeredbe
S forgasd benne gyorsan, mintha forró lenne.
A sűrű hab, mit kapunk, ki ne folyjék!
Magadra kened, lemosod, s a kosz már csak emlék."
Minden nap ezt a feladatot rutinosan végezheted.

Forrás: http://www.pieris.hu/irodalom/olvas/mu/98929
Pieris.hu - interaktív művészeti portál



tovább

Bejglilejáró túra 2015 december 27

Ismét egy jó hangulatú túra részesei voltunk. A hagyományos túracsapat ez alkalommal kiegészült a vizslatúra csapatával. Köszönjük Kiss Péternek, hogy a Monori Pincefalu Szt. Orbán terén lévő pincéjében indulás előtt vendégül látta a túrázókat. A csatolt képekből is látszik, hogy túránk nem éppen a legkedvezőbb időjárási körülmények között zajlott, de ez nem befojásolta a jó hangulatot, helyenként megállva megkóstoltuk az otthonról hozott itókát és a karácsonyi süteményeket. Természetesen csak annyit fogyasztottunk, hogy a bejglilejárás eredményes legyen,  Célállomásunk a Pilisi Hegyeki Pincesor volt, ahol a Pilisi Hegyeki Pincesor Egyesület tagjai látták vendégül a megfáradt túrázó csapatot. Köszönjük az igazán baráti vendéglátást, jó volt találkozni régi ismerősökkel és új ismeretséget szerezni és a végén a vendéglátókkal közösen még egy jót nótáztunk is.



tovább