Hírek

Mid van a boron kívül?

A tavasz visszavonhatatlanul megérkezett, ezzel pedig együtt jár, hogy az emberek egyre nagyobb kedvvel kelnek útra egy-egy borvidéket megcélozva. Az idegenforgalom kulcsfontosságú kérdés egy borászat életében. Foglalkozzunk vele, vagy sem? Nézzük meg a pro és a kontra érveket.

Borturizmus élménnyujtás
tovább

Tavasz a Strázsahegyen


Csanádi Imre: Tavasz-ébresztő
Ébredj új tavasz,
jégtörő sugaras,
gallyat lombosító,
rügyet rostosító,
mindenféle madarakat
víg versre tanító
Tavasz a Strázsahegyen
tovább

Összefogásból megújult a Mendei út Irsai Olivér sor feljárója

A 2016 nagy nyári esőzések hatására pincefalunk Mendei út - Irsai Olivér sor meredek feljáróját szétmosta az eső. A teljesen tönkrement és alig járható utat Szabó Károly borrendi társunk saját költségén rendbehozta, viszont az út meredekségéből és az ismételten várható nyári esőzésekre tekintettel egy végleges vízfolyásálló megoldásra van szükség. Így a feljáró környéki pincetulajdonosok összefogásából és Önkormányzati támogatásból sikerült megteremteni az anyagi alapját a feljáró vízfolyás álló felújításának. A megoldás módja teljesen megegyezik a már bevált kilátóhoz vezető útnál alkalmazott vasúti talpbeton alapú útfelülettel. A betonba ágyazott elemek ellenállnak az eróziónak, így reméljük, hogy hosszú távra megoldja a feljáró használhatóságát nyáron és télen egyaránt. Köszönjük az adományozó pincetulajdonosok és az Önkormányzat támogatását, reméljük rövidesen használatba vehetjük a feljárót. A munkálatok 2017. április 5-én kezdi a Sintár Bt.


Monori Pincefalu, Mendei út - Irsai Olivér sor feljáró
Az építés folyamata
tovább

Eladó szőlő és pince

Eladó a Monori Pincefaluban szőlő, pince és szántó
9569/6 hrsz 4850 m2 ebből 1440 m2 szőlő
9569/4 hrsz: 305 m2 út 3*1/17 része
Irányár 8 Mft.
Telefon: +36703184345 E-mail: rszabo kukac gmail.com


tovább

Odavágott a fagy a bornak

Drágább lehet a szőlő és a bor is idén a fagy miatt. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett előzetes felmérés szerint a szokatlanul kemény januári fagy miatt az idei szőlőtermés is jelentősen csökkenhet.

Odavágott a fagy a bornak
tovább

Megvan a jó pálinka titka!?

Megvan a jóízű pálinka titka!
Egy friss kutatás eredménye alapján sokkal finomabb pálinkát tudunk főzni, ráadásul a metanoltartalom is csökkenthető. A kulcsszó: a deflegmáció. Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklapban megjelent cikk minden pálinkakésztőnek hasznos lehet...

A független laboratóriumi vizsgálatokkal foglalkozó WESSLING Hungary Kft. 2013 és 2015 között a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatásával a KMR-12 projekt keretében egyedülálló kutatást végzett, amely során – többek között – a gyümölcspárlatok lepárlási paramétereinek változtatását is vizsgálták.
Különböző gyümölcsfajok (alma, körte, meggy, kajszibarack és szilva) jellemző illékony komponenseit vizsgálták (összességében 75-80 db vegyület vizsgálatára került sor GC-MS-módszerrel).

Megvan a jó pálinka titka
tovább

Trendkövetés helyett egyediség – az osztrák bormarketing

Paradox módon az 1985-ös borhamisítási botrány állította pályára az osztrák borokat. A piac összeomlása ugyanis kirostálta a gyenge minőséget produkáló termelőket, ugyanakkor a minőségi borkészítés iránt elkötelezett pincészetek lehetőséget kaptak a bizonyításra. A következő évben, az Osztrák Bormarketing Szövetség (AWMB) megalakulásával pedig létrejött egy olyan szervezet, amely egyrészt felelős a szabályozásért, másrészt példás hatékonysággal képviseli az osztrák borokat. Minderről a Szövetség elnöke, Willi Klinger beszélt nemrég Budapesten, a KisBécs által szervezett szakmai bemutatón, az Osztrák Nagykövetségen. 14 boron keresztül mutatta be Ausztriát, és személyes élmények sokaságával színesítette a prezentációt. A Vinoportnak adott interjújában aztán – kiterjedt nemzetközi tapasztalata révén – betekintést adott a globális piac fejlődésébe, a fogyasztói igények és trendek változásába is.


tovább

Magyar Bor és Pezsgő napja 2017

Egy nap a magyar borkultúráért!


A hagyomány 2017-ben is folytatódik. A magyar bor népszerűsítése érdekében június utolsó hétvégéjén, június 24-én megrendezésre kerül a Magyar Bor és Pezsgő napja. A magyar bor és pezsgő ünnepén ezúttal is minden a magyar borról és pezsgőről szól majd. Ezt ünnepeljük az ország valamennyi borvidékén és határainkon túl.

Borvidékeink, boraink - ismerjük meg, kóstoljuk meg együtt!


Koccintás a Monori Pincefaluban
tovább

Falánk Fánkfalók Találkozója 2017

Monor Hegyessy Lions Club szervezésében 2017-ben is megvalósult a jótékonysági célú Falánk Fánkfalók Találkozója. A KultPince mindkét rendezvényterme és a pince vendégtere is megtelt a Fánkfalókkal és az önfeledten játszó gyerekekkel. Ahogy ez évek óta történik ebben az évben is a befolyt összegből a Club a rászoruló gyerekek nyári táborozását támogatja. A Monor Hegyessy Lions Club köszönetét fejezi ki támogatóinak és segítőinek, hogy segítették a rendezvény sikeres lebonyolítását, a Fánkfalóknak, hogy eljöttek és vásárlásaikkal hozzájárultak a Club támogató céljának teljesítéséhez.

Falánk Fánkfalók Találkozója 2017
tovább