Hírek

BOR-óka zenekar a KultPince zértkörú disznóvágásán

A KultPince zártkörű disznóvágást szervezett saját munkatársai és segítői számára. A BOR-óka zenekar is azok közé tartozik akik több céges rendezvényükön muzsikálásukkal támogatták azok sikerességét, így természetes, hogy meghívást kaptak erre a rendezvényre is. A KultPince ezúton is köszöni azt a segítséget amellyel a zenekar támogatja a Monori Pincefalu és ezen belül a KultPince rendezvényeit. A zenekar célja a történelmi Magyarország népzenéjének ápolása, a nevében szereplő BOR szócska tényleges tartalmat takar, hiszen a BOR-óka zenekar rendszeres szereplője a Monori Pincefalu rendezvényeinek, így Pl. a Jégvirágtól Borvirágig Forraltboros Kalandozások, a Borvidékek Hétvégéje, Falánk Fánkfalók Találkozója rendezvényeknek.
A Monori Pincefalu és a KultPince nevében köszönjük a minden esetben hangulatos és színvonalas zenélésben megnyilvánuló támogatást!

BOR-óka zenekar a KultPincében
tovább

Kultesemények a KultPincében

Immáron negyedik éve, 2013. február 10-én jelent meg az első hír, miszerint a Monori Pincefaluban található KultPince az Ihatóbb Magyarországért mozgalommal közösen felhozza a monori Strázsa-hegyre a mozi élményét és a kultesemények keretében létrehozta a KultMozi rendezvényt. Az eltelt négy évben válogatott artfilmek, borok és snack ételek szerepeltek a kínálatban.

KultMozi, Nézzük együtt Koltai Róberttel
tovább

Magyarországon világnapot kap a furmint

Ahogy a világ számos szőlőfajtájának és bortípusának, mostantól a furmintnak is van világnapja. Talán fontosabb, hogy ezzel egy időben elindul az első magyar szőlőfajtának szentelt márkasite is.

Furmint világnap magyarországon
Ahogy a világ számos szőlőfajtájának és bortípusának, mostantól a furmintnak is van világnapja. Ezt a Furmint Február főszervezője, Kézdy Dániel jelentette be minap. A február 1-jére időzített Nemzetközi Furmint Nap célja természetesen nem más, mint ráirányítani a figyelmet a szőlőfajtára és boraira, legalább 24 órára a borvilág érdeklődésének középpontjába állítani. 

tovább

A kisüzemi státus hatezer bortermelő terheit csökkenti

Informális tájékoztatás útján azt az (FM által is megerősített) információt kaptuk az NGM-ből, hogy a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény még nem hatályos szabályai 2017. január 1. helyett csak április 1-jén lépnek hatályba. Ez vonatkozik a kisüzemi bortermelői státusz bevezetésére, valamint az egyszerűsített nyilvántartás vezetésre is. Az erre vonatkozó törvénymódosítási javaslat hamarosan (1-2 hét múlva) elérhető lesz az Országgyűlés honlapján. Ennek megfelelően késik a végrehajtási rendelet kihirdetése is. A módosítás és a késedelem oka az adóraktárak elektronikus nyilvántartás vezetésével kapcsolatos változások szoftveres fejlesztésének időigénye. Az információk szerint az eddig egyeztetettekhez képest a borászatokat érintően más részlet nem változik.

Kisüzemi bortermelő státus hatezer bortermelő terheit csökkenti
tovább

Péterffy Andrásé az idei Aranyszarvas díj

Gratulálunk Péterffy Andrásnak a rangos díj elnyeréséhez!

A díj azokat a magyar filmművészeket jutalmazza, akik több évtizedes munkásságukkal itthon és külföldön elismerést szereztek a magyar filmnek, és alkotásaikban a magyar és az európai szellemiség együtt van jelen.


Péterffy Andrásé az idei Aranyszarvas díj

Péterffy András filmrendező, operatőr, producer, egyetemi tanár kapta az idén az erkölcsileg legrangosabb magyar filmelismerést: a Szkíta Aranyszarvas-díjat. Neki tett föl kérdéseket a Présház Hírportál.

Mi Monoriak Péterffy Andrásnak köszönhetjük a Gyöngyöt az embernek című filmünk elkészítését és a Monori Bortárs Filmfesztivál nem jöhetett volna létre a szakmai támogatása nélkül. 

Gratulálunk és adjon a díj új lendületet az alkotó tevékenységéhez!

tovább

Már elolvasható a végleges szőlő- és borágazati stratégia

A stratégiában fontos elemként jelenik meg többek között a felelős telepítési politika, a koordináció a szőlőtermelés és a borágazat között vagy éppen a szőlész-borász oktatás fejlesztése.
Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepelte a múlt héten a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT). A tanácskozáson kiderült, hogy véglegesítették a szőlő- és borágazati stratégiát, amelynek széles körű társadalmi vitája idén augusztusban kezdődött meg.
Szőlő és borágazati stratégia
tovább