Hírek

A taxi mellett rár sofőrszolgálat is elérhető a pincefaluban

Céges buli, esküvő, családi események, baráti összejövetel egy pincefaluban elképzelhetetlen, hogy ne kerüljön sor egy kis borkóstolásra is. Amennyiben gépkocsival érkezünk a helyszínre, akkor vagy marad a kocsi a helyszínen és taxi szolgáltatást választunk hazafelé és másnap vissza a kocsiért, vagy sofőrszolgáltatást veszünk igénybe, ekkor viszont a saját kocsinkkal fuvaroznak haza bennünket. 

Lehet választani, bár a helyi vendégeinknek bátran ajánljuk, hogy gyalog is haza lehet sétálni!

tovább

Borvidékek Hétvégéje 2012-től 2023-ig

A Borvidékek Hétvégéje rendezvénysor eredettörténetét elevenítettük fel Lukácsy Zoltán borásszal, a Monor Környéki Strázsa Borrend nagymesterével. A múltidézése során a Strázsa újság idevágó számait is fellapoztuk, sőt a szervezők emlékezetét is segítségül hívtuk.


Borvidékek Hétvégéje, borrendek


- Hogyan született meg az I. Borvidékek Hétvégéje 2012-ben?

 

2012-ben a Leader pályázaton nyert jelentős összeget a Monor Környéki Strázsa Borrend célzottan arra, hogy egymást követő két évben megrendezze, ha úgy tetszik, beindítsa azt a rendezvényt, mellyel az országos borturizmus vérkeringésébe tud a Monori Pincefalu bekapcsolódni úgy, hogy a rendezvényre kilátogató vendégek ne csak a monori, hanem az ország a 22 borvidékének borait is megkóstolhassák autentikus környezetben. Ezt az ötletet és szándékot tükrözi a „Borvidékek Hétvégéje” megnevezés is. Pályázati kitétel volt az is, hogy a helyi pincetulajdonosok a vendégborászoknak helyet biztosítanak a pincéikben, és vendégül is látják őket.

tovább

Szőlő és Bor Biatorbágyon

Borosgazdák - Pincék - Történetek, Bihari Zoltán könyve


Biatorbágy a közelmúltban csatlakozott az Etyek-Budai borvidék települései közé, amelynek a 19. század végéig – az akkori híres Budai borvidéknek – korábban is tagja volt. Napjainkban egy ígéretes megújulásnak lehetünk szemtanúi, az ezredfordulótól megjelent a professzionalitásra törekvő borkészítés, a megmaradt ürgehegyi présházak és pincék helyi védettség alá kerültek, melyekben újra jó minőségű helyi bort találunk. Számos borosgazda őrzi a nagyszülők, dédszülők örökségét, a szőlő és bor szeretetét, többen pedig képzett borászként, etyeki hegyközségi tagként készítik a meszes, agyagos talajon termett szőlőjük nedűjét.

A kötet a kezdetektől veszi sorra Bia és Torbágy korabeli szőlőművelését, számos helytörténeti írással, visszaemlékezésekkel, majd a mai Biatorbágy aktív borosgazdáinak személyes történeteit, indíttatásait, sokszor évszázados családtörténetüket ismerhetjük meg. A gazdag fotós anyag Szabó Fefe és Szabó Máté munkáját dicséri, az archív képanyagot helyi családoktól kapták.


Szőlő és Bor Biatorbányon


tovább

Ismételten a Szélpatkoló Sajtoldában jártunk

Ismételten a Szélpatkoló Sajtoldában jártunk, elsődleges cél az volt, hogy a magunkkal vitt gyerekek számára a kecskegidák közelségéből, kíváncsiságából adódó élményt biztosítsunk.
Szélpatkoló Sajtolda Sajttál

Természetesen nem maradhatott el sajtkóstolás sem. A gazda, Detre Éva jóvoltából egy gyönyörűséges sajttál várt ránk,  amelyen csodálatos és különböző ízesítésű sajtokat kóstolhattunk. Mivel gépkocsival voltunk a sajtok és a borok kapcsolatát nem vizsgálhattuk, de csomagoltak számunkra és a pincébe visszaérve ez az esemény sem maradt el. Mint tudjuk az ízletes sajtok és borok párosítása régóta része az étel- és italkultúrának és ezt a hagyományt ezúttal sem akartuk megszakítani.

tovább

Május végi séta a Monori Pincefaluban

A pincefalu májusban mutatja a legszebb arcát, ez az a hónap amikor a pincefalu tele van zöldellő növényekkel, virágokkal. A természet életre kelt és ebben az időszakban a szépség szinte mindenhol ott van. Örömteli azt is látni, hogy egyre több pince és környezete újul meg, szőlőket telepítenek és azokat szépen művelik.


Májusi kirándulás a pincefaluban


tovább

Borvidékek Hétvéje 2023


II. Monori Pincezene Fesztivál
2023 június 09. 18.00

Borvidékek Hétvégéje, pincezene fesztivál
Fellépnek:


Jó, ha tudod! Június 9-én, pénteken a kisvonat járat nem közlekedik! A Szent Orbán térre érdemes gyalogosan, kerékpárral vagy taxival érkezni. Személyautóval ezen a napon a Szent Orbán téren keresztül is behajthattok a Locsodi úton kijelölt parkolóba.

Borkóstolás a Panorámaszínpad közelében. A vendégváró nyitott pincék, és az ide érkező borászok teljes kínálatát június 10-én, szombaton kóstolhatjátok!


tovább