Hírek

Klímaváltozás: Egyre több a borászat Angliában

A globális klímaváltozást a világ nagy része ma már tényként kezeli. Riportunkban annak járunk utána, milyen váratlan hatásokkal jár a folyamat: miközben a hagyományos bortermelő Spanyolországban megtörténhet, hogy teljesen megszűnik a szőlőtermesztés, addig a sörivó Angliában egyre újabb borászatok nyílnak.

Sussex megyében járunk, közel a tengerhez. A Rathfinny Szőlőbirtokon jelenleg 72 hektárról szüretelnek, de 2020-ig további 70 hektárt ültetnek még. Ez lesz a legnagyobb szőlőbirtok a szigetországban.

Egyre több a borászat Angliában

tovább

Szeretet mint tőke (filmelőzetes)

Tallián Hedvig borújságíró és borszakértő 50 perces dokumentumfilmet készített Szepsy Istvánról, az egyik legismertebb magyar borászról. A szeretet mint tőke – Szepsy István portréja című film bemutatójára december 8-án kerül sor az Uránia Nemzeti Filmszínházban, ezután a Duna Televízió fogja műsorára tűzni az alkotást.

 Szeretet mint tőke

tovább

Hírek a Strázsahegyről - KultPince és Monori Bortárs Filmfesztivál 2016

A KultPincében mindig kitalálnak valamit, bizony a hullámzó gádorok vidékén, a monori Strázsahegyen zajlik az élet. Mindeközben lezajlott a harmadik Monori Bortárs Filmfesztivál, ahol érdekeltek voltunk a zsűriben is.

Kezdjük rögtön a KultPincével

A KultPince az egyik kedvenc helyünk a Strázsahegyen, ahol a bor és a kultúra kéz a kézben járnak. Aztán nem feledjük azt sem, hogy kitűnő konyhát visznek a jó borok mellé Szurok Gábor séf segítségével. Most már tényleg olyan multi funkciós lett a hely, hogy a csapatépítő rendezvények egymást érik. Nyáron még az esküvők jelentették a slágert, télen a disznótorok ideje jön el.

Csámborgó 2.0

Mi is kipróbáltuk a Csámborgó játék egyik pályáját, ahol most már több verzió is várja a játékos módon felfedezésekre vágyó csapatokat. Lelemény, kombinációs készség, és nem utolsósorban csapatjáték, tehát összefogás szükséges a sikeres teljesítményekhez.

Ihatób Magyarország írása a Monori Bortárs Filmfesztiválról és a KultPincéről

tovább

Így lesz Kína bornagyhatalom

Szakértői előrejelzések szerint 2017-re Kína borfogyasztása akár a 3 milliárd litert is elérheti, miközben a forgalmi érték megduplázódik, elérve az akár 90 milliárd jüant is. Kínára nem csak óriási felvevőpiacként gondolnak a külföldi borászatok, hanem kitűnő bortermelő vidékként is. Többek között francia és ausztrál borászatok kezdték meg kínai szőlőbirtokaik kialakítását.
Hebei tartomány Changli megyéjében már 400 évnyi tapasztalattal bírnak a szőlőtermesztés területén. Az évi kb. háromezer óra napsütésnek hála az itt szüretelt szőlő cukortartalma magas. 2002 júliusában Kína híres baijiu előállítója, a Guizhou Maotai Csoport is Changli megyében, a Fenghuang, azaz Főnix-hegy lábánál hozta létre első szőlőbirtokát. Az itt termelt szőlőfajta kiválasztásáról a Maotai Changli, egyben a Maotai által áprilisban megszerzett Chateau Loudenne elnöke, Zhong Huaili elmondta:

Kínai bortermelés

„A bor hét rész alapanyag és három rész mesterség. A saját és az együttműködő birtokok összesen több mint tízezer hektáron termelnek, ami garantálja a Maotai Borászat szőlőellátását."

tovább

Monori Bortárs Filmfesztivál 2016, díjátadó ünnepség, díjazott és nevezett alkotások

Filmfesztiválunk elnevezése arra a koncepcióra utal, hogy a fesztiválon elsősorban mozgókép (film, videó, televíziós műsor) kerül a zsűri és a közönség elé, de azt is jelzi, hogy a „BORTÁRS” fesztiválnak társművészeti rendezvénye is van, jelen esetben a borkultúrához kötődő fotópályázat.

Monori Bortárs Filmfesztivál 2016 díjátadó ünnepség
A kezdeményezésünk célja a kulturált borfogyasztási szokások terjesztése, a valódi értékes termelői kultúra megbecsülése, a hagyományaink ápolása az igényes filmes és fotós (művészeti) ábrázolással a képi kultúra fejlesztése és nem utolsó sorban Monor hírnevének növelése.

Ebben a törekvésünkben fő támogatóként állt mellénk a Pátria Takarék és a Takarékbank, támogatásuk nélkül rendezvényünk nem jöhetett volna létre. A rendezők és Monor Város nevében is köszönjük a támogatást!


Ahhoz, hogy törekvéseink megvalósulhassanak szükségünk volt pályázókra, akik filmjeikkel és fotóikkal lehetővé tették, hogy tudjunk választani és értékelni, majd mindezt bemutatni a nagyközönség számára. Így köszönettel tartozunk mindazoknak akik hittek bennünk és elküldték alkotásaikat, így egy szerény költségvetés mellett is de módunkban van bemutatni, hogy mennyi szépség található a szőlő és borkultúra tájékán.

tovább

Magyar bor a világ 50 legjobbja között

A külföldi borszakírók, újságírók, bloggerek nemzetközi listáján a borversenyeken elért eredményei alapján Magyarország a mezőny első felében van. A legjobbnak értékelt borok idei rangsorában pedig igen szép helyezést kapott egy villányi vörös is.

Magyar bor a világ 50 legjobbja között
tovább

Pálinkaverseny és kóstoló est Monoron

Első alkalommal szervezzük meg a városi pálinkaversenyt és kóstoló estet a Vigadó Kulturális és Civil Központban november 6-án. A kezdeményezéssel a kulturált pálinkafogyasztási szokások mellett lehetőséget kínálunk a nevezett pálinkák szakértők általi értékelésére is.

Pálinkaverseny és kóstoló est Monoron
tovább

Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora

A Monor Környéki Strázsa Borrend attól való félelmében, hogy a népi jóslás beválik, miszerint:

Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.
Aki Márton napján libát nem eszik. egész évben éhezik.

Így ebben az évben is november 12-én 15 óra kezdettel megrendezi a Márton-napi Újbor Ünnepet és Libavacsorát.
A rendezvény helyszíne: Monori Művelődési Ház 2200 Monor, Bocskai u. 1.


Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora
tovább