Hírek

Forralt boros barangolás a Monori Pincefaluban 2023

Forralt boros barangolás a Monori Pincefaluban - 2023 január 7.


Számos nyitott pince várja a Strázsahegyre látogatókat 11 - 18 óráig forralt borral és finom falatokkal - a régi hangulattal, de megújult formában, azaz nincs elővétel, nincs jegy. Mindenki az adott pincénél fizet a fogyasztásának megfelelően!

Forralt boros barangolás a Monori Pincefaluban 2023

tovább

Monori Bejglilejáró Túra 2022

Rövidesen  itt a karácsony és az ünnepi napok után hagyományainknak megfelelően ismételten lesz Bejglilejáró Túra. Találkozás December 27-én a Monori Pincefalu Szt. Orbán terén 9.00 órakor!
Gyülekezés és indulás a Monori Pincefalu Szt. Orbán teréről, útvonal az időjárástól és az ebből adódó útviszonyok alapján az indulás előtti napokban lesz meghatározva, de addig is az alapelképzelés, hogy a túra célpontja a Péteri Ó-hegy Borház, ahol Kovács Robi szeretettel várja a megfáradt vándorokat!

Túravezetők: Kiss Péter +36309404409 és Fekete Benő +36305066799

Monori Bejglilejáró Túra 2022
tovább

MAGYAR BORÁSZAT: A DILETTANTIZMUS DISZKRÉT BÁJA – PFLANZNER SÁNDOR VÉLEMÉNYCIKKE

Hiányzó agrárstratégia, hiányzó ágazati szabályozás, féltudású elit, hallgató agrárértelmiség. Az Aranysörte Kézműves Borászat tulajdonosának véleménycikke ébresztőt fúj az ágazat szereplőinek.

Sokat gondolkoztam azon, hogy válaszoljak-e Varga Péter „Mi lesz veletek, magyar borászatok?” című cikkére. Végül úgy döntöttem, hogy nem uralhatja a borászat jövőjéről szóló beszélgetést egy ennyire felszínes írás. A magyar borászat egy állatorvosi ló, azaz minden olyan hiba megtalálható benne, ami garantálja, hogy egy ágazat ne lehessen sikeres. A kudarcból mindeki erejéhez mérten veszi ki a részét: a kormányzat, a hegyközségek és a gazdálkodók.


Magyar borászat: a dilettantizmus diszkrét bája


tovább

Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora 2022

   
Monor Környéki Strázsa Borrend, Márton-napi megnyitó

Kiállítók: Aranyi Pince, Bóka pince, Csúzi Családi Pincészet, Czégény Szőlőbirtok és Pincészet, Fecske Pince, Katica Pince, Lázók Birtok, Lukácsy Pince, Megyeri Hanti Pince, Péteri Borbarát Egyesület, Prokopecz János Pincéje, Sárosi István Pincéje, Strázsahegyi Borház, Vásárhelyi Pince

tovább

Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében

 Monor Környéki Strázsa Borrend megalakulásától kezdve – évről – évre megrendezi a Márton-napi Újbor Ünnepet és Libavacsorát. Ez az  az alkalom amikor a helyi és környékbeli borosgazdák, borászok bemutatják újboraikat. Az egyes borászok szépen feldíszített asztalok mögül kínálják újboraikat és borkorcsoja is található minden asztalon, segítve a kóstoló közönséget. Természetesen a program elmaradhatatlan része a libavacsora, figyelve a hagyományra, miszerint:

„Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik, aki Márton-napján libát nem eszik, egész évben éhezik.”


Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora

tovább

Fogathajtó verseny a pincefalu Bacchus terén

Hallottuk, milyen jó fogathajtó verseny van Monoron –; mondták a messziről jött vendégek.


A Monori Lovasbarátok Egyesülete (június 25-én) a Bacchus téren rendezte meg immár XI. Meghívásos Fogathajtó Versenyét, Tóth László Emlékversenyként. Egy évtized alatt ez az esemény városunk egyre népszerűbb, számos helységből vendégeket ide csalogató lovas ünnepévé vált. Varga Emőkével – aki az elnöki tisztséget tavaly vette át – erről beszélgettünk most. Az idei versengés tapasztalatai mellett az Egyesület eddigi útjáról, jelenéről és jövőjéről is kérdeztük őt.

Fogathajtó verseny a Pincefalu Bacchus terén
tovább

Borvidékek hétvégéje 2022

Nyugodtan elmondhatjuk, hogy a Borvidékek Hétvégéje 2022 rendezvény a város, a  borrend, a monoriak és reményeink szerint az idelátogató vendégeink számára is szuperül sikerült. A Monor Környéki Strázsa Borrend részére a program szombat reggel indult, reggelivel várták a rendezvényünkre érkező borrendeket, végül nyolc borrend tizennégy fővel volt részese ünnepünknek. A megnyitó ünnepség a borrendek felvonulásával indult, amelyet a Rázene Városi Fúvószenekar játéka kísért. A színpadra felsorakozott borrendi zászlóvivők jelenlétükkel ünnepélyesebbé tették a Borvidékek Hétvégéje megnyitó ünnepségét és ezen belül a borrendi tag és vincellér avatást. 


Borvidékek Hétvégéje 2022 megnyitó ünnepség

tovább