Hírek

Tavaszi szemétszedés és területszépítés a Strázsahegyen és környékén

A tervek szerint - egy szuper kirándulónap keretében - május elsején adjuk át a megújult piros kereszt turistautat, ami a Szent Orbán térről egészen Gyömrő városközpontjáig halad. A teljes 13 km-es szakaszon, április 10-én, mindhárom település önkéntesei szemétmentesítik az érintett területeket.
Várjuk olyan 2-5 fős csoportok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a Strázsahegy központi, a Forrás-völgy környéki és az olajkutak mellett haladó földutak hulladékmentesítésében.

Tavaszi szemétszedés és területszépítés a Strázsahegyen


tovább

Vendég nyitott pince a Burgundi soron

Szombati napon a Burgundi soron, a Vicencz pincében vendégként üdvözölhetjük a Lanka Pincét, aki 13  órától kínálja borait és várja a pincefaluba látogató vendégeket.

Lanka Pince
tovább

Jó hangulatú télbúcsúztató a pincefaluban

A Vigadó Kulturális Civil központ szervezésében megrendezett télbúcsúztató rendezvény, hála a lelkes közönségnek, a közreműködő Monori Strázsák Néptáncegyüttesnek, a Takács Borbála és zenekarának és nem utolsó sorban a vendégváró nyitott pincéknek, igazán jó hangulatban telt.

Télbúcsúztató a pincefaluban
tovább

Kiszebáb égetés és forralt boros nap a pincefaluban

Űzzük el együtt a telet, búcsúztassuk a farsangot! Kiszebáb égetés és forralt boros délután a Strázsa-hegyen február 26-án!


Új, tavaszváró programot kínálunk a kirándulásra vágyó vendégeknek, 15 órától kezdődik a Szent Orbán téren a kiszebáb égetés és forralt boros délután! A könnyű gyalogtúrára vállalkozó vendégeinket 14 órakor várjuk a Vigadó előtt, és együtt tesszük meg a Strázsa-hegyre vezető sétát. Az Orbán téren vendégváró körtánc nyitja a programot, közben gondűző cédulákra írhatják fel a résztvevők problémáikat, melyektől meg szeretnének szabadulni. Később a téllel együtt ezeket a gondokat is elűzzük a kiszebáb égetés során!

Télbúcsúztatás és tavaszvárás a pincefaluban
tovább

X. Falánk Fánkfalók Találkozója, jótékonysági fánksütés a KultPincében

Utófarsang a Strázsahegyen!


Ahogy az évről-évre történni szokott, - kivéve a 2020 és a 2021-es esztendőt - február első felében a Monor Hegyessy Lions Club jótékonysági céllal megszervezi a Falánk Fánkfalók Találkozóját. A bevételt hagyományosan a rászoruló gyerekek, illetve családjuk megsegítésére fordítják. Ez történt 2021. esztendőben is és abban reménykedik a Club tagsága, hogy a X. jubileumi alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényükre az eddigiekhez hasonló létszámú, étvágyú közönségre számíthatnak. Ennek megfelelően a 2022-es esztendőben is a tagság személyes munkáján túl és anyagi támogatásuk mellett azt remélik, hogy sikerül kiegészíteni az anyagi forrásokat abból az okból, hogy  az eddigi színvonalon folytatni tudják a jószolgálati tevékenységüket.
Falánk Fánkfaló Találkozója a KultPincében
tovább

Bor és klíma: észak lesz az új dél?

A bor és klíma kapcsolata mára már nyilvánvaló. Egyre több cikk és tanulmány jelenik meg, ami a klímaváltozás hatásait taglalja a szőlő- és borágazatra.

A felmelegedés áldozatai lehetnek a francia borok, de ennek ellenére az északabbra fekvő holland borágazat előnyére válhat a klímaváltozás. Az éghajlati viszonyok változása miatt egyre jobbak lehetnek az angol pezsgők, a dán, a svéd és a norvég borok, amik nem feltétlenül számítanak már kuriózumnak napjainkban.

A Klímapolitikai Intézet legutóbbi online szakértői eseménye is erről szólt, ahol a témában elismert szakemberek rávilágítottak a klímaváltozás tükrében a hazai szőlő- és borágazat kihívásaira.


Bor és klíma

tovább

Vince-napi hétvége és kínálat a Strázsahegyen

Talán nem olyan ünnepélyes körülmények között, de megszedtük Vince-napjának reggelén a szőlővesszőket.  A szőlővesszőket megvizsgálva megállapítható, hogy azok egészségesek, amely igaz a fő és mellékrügyekre egyaránt. Megkezdtük a szőlővesszők hajtatását és reméljük, hogy a szemrevételezés állapotának megfelelően a szőlővesszők szépen fognak fakadni . 

Hiszen fényes volt a Vince, így reméljük tele lesz a pince!

Vince-napi vesszőszedés

tovább

Vince-napi gasztrokirándulás a Monori Pincefaluba

Vince napján, január 22-én 11 órától három pince gasztrokirándulásra várja a Monori Pincefaluba látogató vendégeket. Kóstolhatjátok borainkat, lesz forralt bor, tea és természetesen harapnivalókkal is készülünk!

Vince-napi gasztrokirándulás a monori pincefaluba

tovább