Hírek

Penészes hordók, nedves falú borászati tartályok a pincében

Itt a tavasz és a tavaszi esők. Ilyen időszakban fokozottan gondolni kell az agyagba vájt borospincéinkben uralkodó páratartalomra. A pincében uralkodó magas relatív páratartalom jele ha a hordóinkon megjelenik a fehér penész, a bortároló tartályok fala nedves. Ilyenkor az első lépés, hogy leellenőrizzük a pince szellőztető rendszerét, amely legegyszerűbben egy gyertyával ellenőrizhető le. 
Akkor helyes a szellőztetés ha a pince végében lévőszellőzőn befelé jön a levegő és a gádor felső részén lévő szellőzőnél kifelé megy a levegő. 
Agyagba fúrt borospince
tovább

Monoriborbolt.hu, Webárúház Monoron

A KultPince csapatának döntése alapján jött létre a monoriborbolt.hu webárúház. Céljuk volt, hogy egyrészben értékesítési felületet biztosítson a monori borok számára, másrészben a KultPince és a Monori Pincefalu részére teremtsen egy újabb, a keresőmarketing szempotjából hatékony felületet. A 2017. év második félévében létrehozott webáruház számára az év utolsó hónapjai az építkezéssel teltek, reményeik szerint a SEO szempotból átgondolt felépítés és a folyamatos feltöltés az egész monori borász közösség, a pincefalu és a KultPince számára is meg fogja hozni az eredményeket.

tovább

Itt a tavasz

    
Metszés tavasszal, ernyő művelés

Végre itt a tavasz, lassan ébredezik a természet, az ember újra kint lehet a szőlőben. Itt az ideje, hogy nekifogjunk a metszésnek és minél előbb fejezzük be. Igaz, a szőlő még „alszik”, de a tavaszi munkákat már el kell kezdeni, hogy biztosan jó termésre számíthassunk.
tovább

Illés Márta festőművész kiállítás a KultPincében

KultPince a kultúra, a bor és gasztronómia találkozóhelye.


Már a felújítás során úgy terveztük, hogy a Mozi, a koncertek és zenés estek, pódium a pincében estek mellett kiállítások is színesíthetik tevékenységünket. Ezért a rendezvénytermünket képfüggesztő rendszerrel  szereltük fel. 

Kiállítása volt: Somogyi Márk fotóművésznek, Kiss Julianna fotóművésznek, Tanja Miglecsi fotósnak, Székely Judit textilművésznek, Dénes Imre festményei és performance, Kiss Adél festőművész

Illés Márta képesítése szerint általános iskolai rajztanár és festőművész. Számos egyéni és csoportos kiállításon vett részt Magyarországon és külföldön egyaránt. Legutóbbi kiállításom Londonban volt a Tudor Barn Galériában. Londonban élünk a férjemmel, és a kisfiúnkkal, de sok időt töltök Magyarországon, Tápióbicskén is.

Tovább információ a monoriborbolt.hu oldalán >>


Illés Márta festőművész kiállítása a KultPincében


tovább

Többé nem kunságiak, hanem monoriak lesznek a monori borok

Az Európai Bizottság oltalom alatt álló eredetmegjelölést hagyott jóvá a monori régióban termelt borokra. A jóváhagyás a Monor, vagy Monori név alatt termelt fehér-, vörös- és rozéborokra, és az azokból készült küvékre vonatkozik. Köszönjük, Brüsszel!
Tájkép a Strázsahegyi kilátóból
tovább

Sikeres Fánkfaló a KultPincében


Február 11-én immár 7. alkalommal szervezte meg sikerrel a Club a Falánk Fánkfalók Találkozóját Monoron a Kultpincében. A rendezvényen soha ennyi fánkfaló nem volt, az idei évi bevételünk közel kétszerese volt a tavalyinak! Köszönet mindenkinek, aki a fánkozással hozzájárult a jótékonysági céljainkhoz! 

     
Falánk Fánkfalók Találkozója 2018 KultPince
tovább

Békeposzter rajzpályázat 2018 eredményhirdetés a Fánkfalón

A Monor Hegyessy Lions Club zsűrije az alábbi sorrendet állapította meg

Biczó Tímea I. díj 15000 Ft.
Csillagfürtz Alapítvány, 13 éves. Tanár: Anka Margit
Biczó Timea, Békeposztár rajzpályázat 2018
Török Zita II. díj 10000 Ft,
Csillagfürt Alapítvány 13 éves. Tanár: Anka Margit
Török Zita, II. díj Békeposzter rajpályázat 2018
Karacsi Alexandra megosztott III. díj 6000 Ft.
Monori Nemzetőr Ált. Iskola 14. éves. Tanár: Anka Margit
Karacsi Alexandra, megosztott III. díj Békeposzter pályázat 2018
Lénárt Éva megosztott III. díj 6000 Ft.
Fekete István Ált. Iskola Monorierdő 13. éves. Tanár: Lehoczky Judit
Lénárt Éva megosztott III. díj Békeposzter pályázat 2018

tovább

Borszőlőültetvény telepítés támogatása 2018-2020

Borszőlőültetvény telepítés támogatása


Jelen felhívás célja kertészeti ágazat versenyképességének fokozására, új borszőlőültetvények telepítésének támogatásával. 
Az Európai Unió 2016. január 1-jén új szőlőtelepítési engedélyezési szabályozást vezetett be, amely már korlátozott mértékben megengedi a tagállamok számára a termelési potenciál növekedését.
Borszőlő telepítés támogatása 2018-2020
tovább

Séta a Jégvirágtól Borvirágig fesztiválon és jön a repülő palacsinta

Séta a Jégvirágtól Borvirágig fesztiválon és jön a repülő palacsinta
A repülő palacsinta

Ha Molnár Károlyné Fekete Terézia – aki az idén lenne 122 éves – valami csoda folytán megjelenne most a szőlőskertjük déli pásztájánál, hogy szemügyre vegye a tájat, ahol az élete jelentős hányadát leélte, igencsak elszomorodna. Aztán csípőre tenné a kezét, járna egyet , hogy- fenékig ürítve a keserű poharat – leltározza, mi minden hiányzik, ami az ő idejében még megvolt.
tovább