Hírek

Tavaszi kaszálás és területszépítés a pincefaluban.

Amennyiben az időjárás nem szól közbe, akkor április 23-án a Monor Környéki Strázsa Borrend szervezésében tavaszi kaszálást és területszépítést végzünk a Strázsahegyen. Várjuk borrendi tagokat és természetesen mindazokat, akik segíteni szeretnének ebben az önkéntes, pincefalu szépítő programunkban.

Sárosi Pince
tovább

Gyalog Monorról Gyömrőre? Ilyet lehet? IGEN!

Tavaly óta készítjük elő az M4 autópálya miatt idejétmúlt piros kereszt turistaút megújítását. Az ősz folyamán a MATE tájépítész hallgatói kezdték el az új útvonal alternatíváit vizsgálni, a tervezett nyomvonal januárban véglegesedett. Az elmúlt évek korlátozásai rávilágítottak arra, hogy érdemes könnyen és gyorsan elérhető környékbeli turistautakat is kialakítani. Ezért továbbgondoltuk Monori Pincefalun keresztülvezető útvonalat és egészen Gyömrő városközpontjáig jelöltük ki az új szakaszt (összesen 13,3 km), ami szintén érinti a Pest megyei piros turistajelzést.

Turistaút Monor és Gyömrő között
tovább

Tavaszi szemétszedés és területszépítés a Strázsahegyen és környékén

A tervek szerint - egy szuper kirándulónap keretében - május elsején adjuk át a megújult piros kereszt turistautat, ami a Szent Orbán térről egészen Gyömrő városközpontjáig halad. A teljes 13 km-es szakaszon, április 10-én, mindhárom település önkéntesei szemétmentesítik az érintett területeket.
Várjuk olyan 2-5 fős csoportok jelentkezését, akik szívesen részt vennének a Strázsahegy központi, a Forrás-völgy környéki és az olajkutak mellett haladó földutak hulladékmentesítésében.

Tavaszi szemétszedés és területszépítés a Strázsahegyen


tovább

Vendég nyitott pince a Burgundi soron

Szombati napon a Burgundi soron, a Vicencz pincében vendégként üdvözölhetjük a Lanka Pincét, aki 13  órától kínálja borait és várja a pincefaluba látogató vendégeket.

Lanka Pince
tovább

Jó hangulatú télbúcsúztató a pincefaluban

A Vigadó Kulturális Civil központ szervezésében megrendezett télbúcsúztató rendezvény, hála a lelkes közönségnek, a közreműködő Monori Strázsák Néptáncegyüttesnek, a Takács Borbála és zenekarának és nem utolsó sorban a vendégváró nyitott pincéknek, igazán jó hangulatban telt.

Télbúcsúztató a pincefaluban
tovább

Kiszebáb égetés és forralt boros nap a pincefaluban

Űzzük el együtt a telet, búcsúztassuk a farsangot! Kiszebáb égetés és forralt boros délután a Strázsa-hegyen február 26-án!


Új, tavaszváró programot kínálunk a kirándulásra vágyó vendégeknek, 15 órától kezdődik a Szent Orbán téren a kiszebáb égetés és forralt boros délután! A könnyű gyalogtúrára vállalkozó vendégeinket 14 órakor várjuk a Vigadó előtt, és együtt tesszük meg a Strázsa-hegyre vezető sétát. Az Orbán téren vendégváró körtánc nyitja a programot, közben gondűző cédulákra írhatják fel a résztvevők problémáikat, melyektől meg szeretnének szabadulni. Később a téllel együtt ezeket a gondokat is elűzzük a kiszebáb égetés során!

Télbúcsúztatás és tavaszvárás a pincefaluban
tovább

X. Falánk Fánkfalók Találkozója, jótékonysági fánksütés a KultPincében

Utófarsang a Strázsahegyen!


Ahogy az évről-évre történni szokott, - kivéve a 2020 és a 2021-es esztendőt - február első felében a Monor Hegyessy Lions Club jótékonysági céllal megszervezi a Falánk Fánkfalók Találkozóját. A bevételt hagyományosan a rászoruló gyerekek, illetve családjuk megsegítésére fordítják. Ez történt 2021. esztendőben is és abban reménykedik a Club tagsága, hogy a X. jubileumi alkalommal megrendezésre kerülő rendezvényükre az eddigiekhez hasonló létszámú, étvágyú közönségre számíthatnak. Ennek megfelelően a 2022-es esztendőben is a tagság személyes munkáján túl és anyagi támogatásuk mellett azt remélik, hogy sikerül kiegészíteni az anyagi forrásokat abból az okból, hogy  az eddigi színvonalon folytatni tudják a jószolgálati tevékenységüket.
Falánk Fánkfaló Találkozója a KultPincében
tovább

Bor és klíma: észak lesz az új dél?

A bor és klíma kapcsolata mára már nyilvánvaló. Egyre több cikk és tanulmány jelenik meg, ami a klímaváltozás hatásait taglalja a szőlő- és borágazatra.

A felmelegedés áldozatai lehetnek a francia borok, de ennek ellenére az északabbra fekvő holland borágazat előnyére válhat a klímaváltozás. Az éghajlati viszonyok változása miatt egyre jobbak lehetnek az angol pezsgők, a dán, a svéd és a norvég borok, amik nem feltétlenül számítanak már kuriózumnak napjainkban.

A Klímapolitikai Intézet legutóbbi online szakértői eseménye is erről szólt, ahol a témában elismert szakemberek rávilágítottak a klímaváltozás tükrében a hazai szőlő- és borágazat kihívásaira.


Bor és klíma

tovább

Vince-napi hétvége és kínálat a Strázsahegyen

Talán nem olyan ünnepélyes körülmények között, de megszedtük Vince-napjának reggelén a szőlővesszőket.  A szőlővesszőket megvizsgálva megállapítható, hogy azok egészségesek, amely igaz a fő és mellékrügyekre egyaránt. Megkezdtük a szőlővesszők hajtatását és reméljük, hogy a szemrevételezés állapotának megfelelően a szőlővesszők szépen fognak fakadni . 

Hiszen fényes volt a Vince, így reméljük tele lesz a pince!

Vince-napi vesszőszedés

tovább

Vince-napi gasztrokirándulás a Monori Pincefaluba

Vince napján, január 22-én 11 órától három pince gasztrokirándulásra várja a Monori Pincefaluba látogató vendégeket. Kóstolhatjátok borainkat, lesz forralt bor, tea és természetesen harapnivalókkal is készülünk!

Vince-napi gasztrokirándulás a monori pincefaluba

tovább