Hírek

Pest Megyei Értéktár része lett a Monori pincefalu!

A Monori Pincefalu a hazai épített pincekultúra egyik fontos és a maga módján egyedülálló eleme. A Monor Városi Települési Értéktár megalakulását követően rögzítette a közel ezer pincét magába foglaló építészeti értéket, amely most a Pest Megyei Értéktárba is bekerült.

Monori Pincefalu a Pest Megyei értéktárban
tovább

A Monori Pincefalu sikerei a városra is hatnak

A 2016-os volt az ötödik a Borvidékek Hétvégéje monori rendezvényeinek sorában. Hogy egyre sikeresebb, egyre többen kíváncsiak rá, azt a helyi közönség már-már magától értetődőnek tartja. Ugyanilyen magától értetődő természetességgel bukkannak fel a „hívószavak” is, ha az eseménysorok összegezéséről van szó: hónapokig tartó előkészületek, harminc nyitott pince, huszonkét hazai borvidék a legjobb boraival, összművészeti fesztivál, népi mesterségek bemutatója, kézműves foglalkozások, házias ízek, népi játékok, helyi együttesek és vendégművészek, kisvonat, kóstolópohár, zene, tánc, jó bor, mámor... A négy korábbi rendezvényen mintegy húszezer vendég fordult meg, az ötödiken is több ezren voltak.


tovább

Újra a KultPincében járt az Ihatóbb Magyarországért Csapata

A KultPincébe megérkezve mindig olyan, mintha hazatérnél. Végignézel a hullámzó gádorok sorain, leülsz a fűbe a fröccsöddel és csak hallgatod a csöndet. Mint tékozló fiút úgy fogad szeretettel a KultPince, megvendégel ízes falatokkal, jó borokkal. Már régen tartottunk vetítést náluk, hiszen a BorMozi ötlete náluk indult egy pár éve. Idén még nem volt BorMozi Az ihatóbb Magyarországérttal közösen, ám lehet, hogy még szervezünk 2016-ban egy közös projektet.

Az ideális rendezvényhelyszín

Fantasztikus fejlődésen ment keresztül az amúgy is pompásan felépített komplexum. A központi présház mellé kiépült az üveges fedett rendezvényterem mellé elkészült a gyönyörű szaletli. (csodás terasz az esküvői szertartásokra) A külső terasz körül is le lett burkolva a tér, és kiépült egy petanque pálya is.

KultPince A kultúra és a bor találkozóhelye
tovább

Megújul pincefalunk tanösvénye

Monor Város képviselő testületének döntése alapján a Monori Borút Egyesület 100000 Ft összegű pályázati támogatást kapott az "Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény" felújításának céljára.
Ezen lehetőséggel élve elindult a felújítás, ennek keretében a legjobban tönkrement és megrongált kilátón található táblák felújítása elkészült. Reméljük, hogy a tájékoztató táblák hosszú távon segíthetik a kirándulók tájékoztatását.

Monori Pincefalu, Ezer PInce Szőlészeti és Borászati Tanösvény, kilátó
tovább

Bordeaux-ban aranyérmes lett a ceglédberceli cserszegi fűszeres

Az 1976-ban alapított Challenge du Vin a legrégebbi nemzetközi borverseny, s abban különbözik a többi hasonló franciaországi rendezvénytől, hogy nem kizárólag francia borok szerepelnek rajta. A Challenge du Vin abban is különbözik a többi borversenytől, hogy a borokat nagyon alapos vizsgálatnak vetik alá.

Bordeaux-ban aranyérmes lett a ceglédberceli cserszegi fűszeres
tovább

Petanque pálya avatása a KultPincében szakavatott versenyzők segítségével!

Ma, azaz 2016. 06. 11-én 14 órától a Borvidékek Hétvégéje rendezvényünk keretében a Magyar Golyósportok Szövetsége, illetve a Szigetszentmiklós Petanque Club képviselőinek szakavatott segítségével és irányításával bárki kipróbálhatja a Petanque játékot!

Gyertek és próbáljátok ki a játékot, mivel a petanque rajongók szerint ez nemcsak egy sport, hanem életforma, amelyben minden korosztály megtalálhatja és meg is találja kedvtelését és a mai naptól kezdve a KultPince petanque pályája az év minden időszakában rendelkezésére áll a KultPince játszani vágyó és csapatépítő programon résztvevő vendégei számára!

Petanque játéklehetőség a KultPincében
tovább

KultPince kínálata a Borvidékek Hétvégéjén

KultPince és az A'Capella Szőlőbirtok válogatott tételeit kóstoltatjukKunsági OEM Rajnai rizling 2015, félszáraz

Intenzív virágos-gyümölcsös illatorgia. Tavaszi virágcsokor citrusos, trópusi gyümölcsös aromákkal kombinálva izgalmas aromavilágot képez. Egyensúlyában szép savkomplex lép az alkohol és a néhány gramm maradékcukor mellé. Díszítőjegyei ízben is lekövetik az illatban bevezetett aromákat. Hosszan lecsengő, nagyon komplex, tartós, utóízben kései jelleget idéző bevillanásokkal.

Kunsági OEM Karát 2015, száraz

Még mindig „Szürkebövidinka”, azaz a fajta a Szürkebarát és Kövidinka keresztezéséből született hibrid, mely a szülők alaptulajdonságait szépen átörökítette. A tavalyi forró évjárat kissé a Szürkebarát alaptulajdonságokat erősítette fel. Tüzes, fenolos, kerek jellegét a Kövidinka fűszeressége koronázza. Tutti-fruttis, mentolos, borókás aromavilág díszíti. Bár száraz, de érzetre mégis pici édesség bújik meg benne. Egyensúlya kissé a női jegyek felé tolódik, alkoholtartalma és kereksége szájban kiteljesedő, lágy struktúrával társul. Hosszan lecsengő, komplex, enyhe cserességgel az utóízben.


Kékfrankos, 2013


Pincénk vörösborának alapja ez a tradicionális Kárpát-medencei szőlőfajta. A kisfahordós érlelés a gyümölcsös ízvilág mellé felzárkózó, tölgyfából származó vajas, vaníliás aromák harmóniáját ígéri.

Ételkínálatunk a Borvidékek Hétvégéjén:
Vaslapon sütött fokhagymás aprópecsenye, rozmaringos újburgonyával.
tovább

Beköltözött a főtérre városunk legújabb lakója Bor Ivó!

 A város központjában a szökőkutakkal szembeni téren találkozhatnak Bor Ivóval aki a Borvidékek Hétvégéje kedvéért költözött Monorra! Ideiglenes lakhelye a város központja, itt mindenkinek lehetősége van fotót, szelfit készíteni vele, amellyel meghívhatja ismerőseit a június 11-i rendezvényre. A Borvidékek Hétvégéjén keressék Ivót kedvenc helyén, a monori pincék között!

Bor Ivó meghívásáért köszönet a Vigadó Kulturális és Civil Központnak, a kényelmes ülőhely és esztétikus környezet kialakításáért Kruchió Lászlónak!


tovább

A Nemzeti Bor Maraton a legeredményesebb bormarketing kampány

23 000 induló, 123 érintett település, 22 borvidék, 2057 lefutott km és mindez 10 nap alatt. A Törley Pezsgőpincészetnél tartotta záró sajtótájékoztatóját a II. Nemzeti Bor Maraton.  Idén már másodszor rendezték meg az Európában is egyedülálló eseményt, a Nemzeti Bor Maratont, 2016. május 13-22 között, amely azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti sikerágazatainkat – a magyar bort, a magyar vidéket és a magyar sportot – összekapcsolja, s egy újfajta közösségi élményműfaj megteremtésével hozzájáruljon ezek népszerűsítéséhez és hazánk turisztikai vonzerejének növeléséhez. A rendezvény idei újítása, hogy ezt a hosszú távot nemcsak futva, de kerékpárral is megtehették az indulók.


tovább

10 dolog, amit rosszul tudtál a borról

Sokan gondolják – főleg azok, akik csak elvétve fogyasztják –, hogy a bor kissé bonyolult dolog. Most két világhírű sommelier és a 100 legjobb bor, amely nem drágább 10 eurónál című könyv szerzője segít, hogyan bánjunk kedvenc italunkkal.


tovább