Talaj humusz menedzsment

Minden egészség alapja az „élő” humusz a talajban. Meg kell találnunk azt az utat és azokat az eszközöket, amellyel a meglévő humuszt stabilizálni, ill. növelni tudjuk.  A Talaj Humusz Menedzsment  gyakorlatias módszert és sok egyéni lehetőséget kínál, hogy rövid idő alatt humuszt stabilizáljunk és építsünk.

Talaj humusz menedzsment

Figyelmünket a talajra fordítjuk, elsősorban annak +/-6 cm-es zónájára. A rizoszférában (gyökértől mért 1-3 mm-es zóna) zajlódik le a talaj mikrobiológiai, un. talaj táplálékháló tevékenység jelentős része. Ez a tevékenység adja a talajéletet.




A Talaj Humusz Menedzsment feladata a talaj táplálékháló diverzifikálása és növelése úgy, hogy közben hosszú szénláncú humuszt építünk a talajban. Fontos, hogy a humusz nem egyenlő a szerves anyaggal (SZA). A SZA lebomlása, majd újraépülése a talaj táplálékháló feladata, amely eredménye a humusz. A humusz mintegy szivacsként levegőt, vizet, tápanyagot és mikrobiológiai életteret szolgáltat a növények számára.

Egy ilyen talaj természetes immunrendszere erős és stabil, amelyben a kórokozó élőlényeket elnyomják a jótékonyak. Így a növény immunrendszere is erős lesz. Megszűnik a peszticid és fungicid szerek igénye, beindul a természetes tápanyag körforgás, a talaj porozitása nő.


Forrás: agrofutura.hu