Monori Bejlilejáró túra 2018

   
Kezdjük az időjárással, szerencsénk volt. Enyhe fagy és később egy kis napsütésben is részünk volt. A Szt. Orbán téren gyülekeztünk és ahogy az lenni szokott Kiss Péter barátunk és túratársunk egy kis reggelivel, forralt borral kényeztette a túrázni induló csapatot. Reggelit követően nekiindultunk, bemelegítésként a pincefaluban sétáltunk, Kiss Péter útközben röviden bemutatta a vendégváró pincéinket, a séta során érintettük a kilátót is.   
Monori Bejglilejáró túra 2018

A pincefalut a forrásvölgyön át hagytuk el és lényegében a Mendei úton indult Tetepuszta irányában. A reggeli enyhe fagynak köszönhetően viszonylag könnyen átjutottunk az autópálya nyomvonalán. Ezt követően már a szokásos útvonalon, a piros kereszt jelzésen haladtunk tovább, eközben láthattuk az olajkitermelő kutakat is. Tetepusztára érvén utunkat egyenesen a Három Gesztenyés Vendégház irányába folytattuk, ahol Leé László tulajdonos kikészített asztalokkal, padokkal, forralt borral és nagy vendégszeretettel fogadott bennünket, nem elfelejtvén, hogy családja velünk együtt érkezett és azonnal ők is a vendégek kiszolgálásába fogtak. Azok a túrázó társaink akiknek még nem volt szerencséjük megismerni ezt a páratlanul szép birtokot, azok idegenvezetésben részesültek, megnézhették a szépen berendezett főépületet és a birtokot egyaránt.
         
Monori Bejglilejáró Túra 2018Monori Bejglilejáró Túra 2018, pincefalu

Rendszeres túrázóink számára, akik évek óta részt vesznek ezen az évbúcsúztató túrán, már nem volt újság, hogy a csapat milyen jó étvággyal fogott neki a hozott elemózsia elfogyasztásának. A végén azért előkerültek a bejglik is, így aztán amit lejártunk azt ezen a szent helyen be is pótoltuk.

Hazafelé egy kicsit módosított útvonalon, a későbbi Bajcsy Zs. úti felüljáró irányába indultunk. A kellemes kiránduló idő megtette hatását, az autópálya nyomvonalán történő áthaladás némi dagonyázással járt, de túljutottunk rajta, majd rövidesen egy kis jobbra, majd balra kanyarodással a Forrás-völgy irányába indultunk. Ahogy azt meghirdettük a Mészáros család meleg pincével, forralt borral és borkóstolási lehetőséggel várt bennünket. Alig kezdtünk beszélgetni, szürcsölni a forralt bort, Kiss Péter megérkezett a frissen sült bodaggal, amelyből mindnyájan törtünk egy keveset. Sokunknak eszébe jutott Bodor János barátunk, a borrend volt nagymestere, hogy amikor évekkel ezelőtt a megfáradt túracsapat beesett a Bodor Borházhoz, akkor mindég ez az egyszerű, de finom étel volt az első amellyel megkínálta vendégeit. Némi beszélgetést, borozgatást követően megérkezett a KultPince által felajánlott disznótoros vacsora is. Ehhez ismételten jól csúsztak a borok és már a borkedvelők indultak is le a pincébe megkóstolni a gazda idei Pinot Blanc és a vörös küvé borait.

Mint minden programnak egyszer vége szakad, így több lépésben a túrázok elindultak hazafelé. Köszönjük a Leé és Mészáros családnak a szeretetteljes vendéglátást, jó volt ismételten a megszokott napon túrázni egyet, lejártuk a bejglit, de pótoltunk is egy keveset.


Jövőre újra lesz Monori Bejglilejáró Túra!