Monori pincefalu, Strázsahegyi kilátó

Ahol a Gödöllői-dombság végleg belesimul az Alföld síkjába, ott fekszik Monor. Alacsony dombjának tetején kilátótorony nyit panorámát a környező vidékre, a budai hegyekre, illetve tiszta időben az Északi-középhegység vonalára.

A pincefalu északi,  190 méter magas pontján 2002 őszén elkészült egy modern kilátó, amelynek magassága 24 méter, felső szintjére 48 lépcső vezet fel. A kilátóról nemcsak a Pincefalu és Monor, de a környező települések, sőt a budai hegyvidék magaslatai is jól láthatók. Tiszta időben az Északi-középhegység is felkéklik a távolban. A torony három olyan szinttel rendelkezik, ahol megállhatunk, és megcsodálhatjuk az elénk táruló tájat.

A kilátó tere 2015-ben megújult, ettől kezdve a Magyarországi pincefalvak főtere nevet viseli. Mára ez nagy népszerűségre tett szert a helyi és a Monorra látogató turisták körében; a helyet pergolák, padok, tűzrakó hely teszik komfortossá. Emellett itt található az Ezer pince szőlészeti és borászati tanösvény egyik információs táblája („Szőlőtermesztési módok”), a kilátó felső szintjén pedig társa, mely tájékozódásunkat segíti. A toronynál lép be a pincefaluba a „Túra a Naprendszerben” terepkerékpártúra útvonala és a P+ túraútvonal, amely a Péteri-tótól Felsőfarkasdig vezeti a kirándulókat.


Strázsahegyi kilátó Monor


Strázsahegyi kilátó >>