Honnan származnak a legfinomabb borok?

 Az éghajlat fontos tényezője a születendő bornak, és alapvetően befolyásolja a bor ízét is. Nagy általánosságban véve a hűvös éghajlatú vidékeken fanyarabb ízű (pl. lime, zöldalma aromájú) savasabb, a melegebb éghajlatokon picit élénkebb ízű (pl. sárga alma aromájú) borok, a forróbb éghajlatú vidékeken pedig érettebb ízű (pl. barackos aromájú) kevésbé savas borok készülnek.

A Világ szőlőtermelő vidékei

Ha azonban a bor minőségének szempontjából a napsütés volna a legfontosabb tényező, akkor a legjobb borok az egyenlítő környékéről származnának. Valójában azonban a hűvösebb klíma legalább olyan fontos a jó bornak, mint a meleg. A szőlészet és borászat emiatt egy-egy viszonylag keskeny sávra korlátozódik a Földünk két féltekén.

 Az éghajlati okok miatt tehát a szőlőültetvények két keskeny sávra korlátozódnak a Földön. Az északi féltekén található az 50. és a 40. szélességi fok között - ebben a sávban helyezkednek el a nagy európai bortermelő vidékek, valamint Magyarország, és az észak-amerikai termőhelyek. A déli féltekén találhatő szőlőtermő sáv nagyjából a 45. és a 30. szélességi fok között helyezkedik el. Ebbe a sávba esik Chile, Argentína, Dél-Afrika, Ausztrália és Új-Zéland.

A teljesség kedvéért meg kell jegyezni, hogy például Brazília, Mexikó és India egyes részein a különleges mikroklímának köszönhetően a fentebb említett zónákon kívül is készítenek borokat, de ahogy szokták mondani, a kivétel erősíti a szabályt.

Érdekesség, hogy éppen a szőlőtermesztésre alkalmas területek szélén teremnek különösen érdekes szőlők és borok. A champagne-i pezsgő például éppen annak is köszönheti a finomságát, hogy a régió a 47. szélességi fok közelében fekszik. Itt napközben ugyan meleg van, de éjszaka erősen lehűl a levegő, a nagy hőmérséklet ingadozás pedig biztosítja a savak megmaradását. Töbek között ez a savgerinc adja például a francia pezsgő különlegességét. Ez a déli féltekére ugyanígy igaz. Ausztráliában a szőlőtermesztés egyre inkább a hűvösebb, déli határvidékekre tevődik át, Új-Zélandon pedig a legfinomabb fehérborok szintén a hűvösebb, déli szigetekről származnak.

A globális felmelegedés természetesen a szőlőtermelő vidékekre is kihatással van. Sokféle előrejelzés létezik a termőterületek folyamatos sarkok felé húzódásáról, amik persze rengeteg vitára is okot adnak.
Teljesen bizonytalan, hogy 20-30 év múlva Champagne-ban még ugyanolyan pezsgőt tudnak-e majd készíteni, illetve hogyan fog átrajzolódni a világ bortérképe.

Forrás: bor és környék FB.oldala