Új borkészítési eljárásáért kapott díjat Malatinszky Csaba

Francia innovációs díjjal tüntették ki idén tavasszal Malatinszky Csaba borászt új vörösbor-készítési eljárásáért. A vele készített interjúban elárulta a siker összetevőit: ajtó a hordón, görgetés, nyomásszabályozó.

Új borkészítési eljárás
2015-ös évjáratban készült először a Maghari, amelynek különlegessége, hogy itt az Ön által kifejlesztett, úgynevezett Methode Malatinszky eljárással dolgozott. Idén ez felkeltette az egyik legnagyobb francia élelmiszeripari és borászati szakkiállítás, a SIAL szervezőinek figyelmét is. Mi az eljárás lényege?
A vörösborokat a világban többnyire acéltartályban erjesztik, én ezt az egyszerű, kissé talán ipari hatású borászati módszert szerettem volna egyedivé, tehát személyessé formálni. Az új tölgyfahordóban történő erjesztés teremti meg a színvonal emelésének feltételeit. Korábban a chardonnay erjesztés során szerzett tapasztalataim motiváltak, hogy megpróbáljam ezt a módszert vörösborral is. Miért? Mert nagy a különbség az olyan borok között, amelyek már új tölgyben erjednek és érlelődnek illetve csak érnek az új tölgyben. A bor szövetébe csak előbbi esetben épül be szervesen a tölgy tanninja, lényegesen összetettebb ízvilág, magasabb élvezeti érték jön létre. Az ötlet tehát megvolt, ezt kellett megvalósítani, amihez három akadályt kellett leküzdeni. Nyilvánvalóan nem lehet a szőlőt az akonán, vagyis a hordó feltöltésére szolgáló felső nyíláson keresztül szemenként a hordóba juttatni, másrészről az erjedés során keletkező gázokból eredő nyomásnövekedéssel is kell valamit kezdeni. Végül pedig a must és a szőlőhéj alapesetben elválik, ha nem kevergetjük folyamatosan, a szőlőhéj fennmarad és nem merül alá az erjedő mustba, amitől rövid időn belül ecettessé válhat. Mindezek végiggondolása után kész ötletekkel mentem a kádárhoz: ajtót szerettem volna a hordóra illetve egy nyomásszabályozó szelepet. A borászatban is ki kellett építeni egy pályát, amin az 500 literes hordók görgethetők, hogy a naponta többször történő mozgatással megvalósíthassuk a legfinomabb extrakciót.

Űj borkészítési eljárás

Új borkészítési eljárás, teljes cikk >>