Csipkék, palackok, Rózák

Lakodalom közeledtével a menyasszonyok csipkéről, tüllről, selyemről, virágcsokrokról álmodnak – állítólag. Az örömapák és a lakodalomban érintett más férfiak azonban alighanem a palackokról és az azokban található italokról, amelyek rendkívüli hatással bírnak az ugyancsak rendkívülink nevezhető események hangulatára.

Pilisy Róza
A palackok kiválasztásában gyakorlatlanoknak elegendő rábízniuk magukat a tapasztalt, jó ízlésű szervezőkre – akik közül most a KultPincét nevezzük meg – az álmok megfejtését pedig érdemes Krúdy Gyulára bízniuk. Nagy írónk ugyanis nem csak a kulináris élvezetekben és azok megírásában járt legelöl, de a boritalokat is úgy ismerte, hogy fröccsöt neveztek el róla.A Krúdy-fröccs kilenc rész borból és egy rész szódából áll, ha valaki nem tudná. De tudja, ha fröccskedvelő, akkor mindenképpen.
Mindez arról jutott eszünkbe, hogy a szomszédos Pilisen tartották a közelmúltban a második fröccsfesztivált, Fröccsözön néven, ahol a monori pincés gazdák közül is jelen voltak jó néhányan. Mi pedig nem bírtuk ki, hogy meg ne kérdezzük a szervezőket: ugye nem hagyták ki Krúdyt?
Kissé elszomorodva vettük tudomásul a választ: de, kihagyták.
Olyan ez, mintha a menyasszonyok megfeledkeznének róla, miszerint az esküvői toalett része nem csak a lebilincselő látvány, hanem annak részeként valami régi, valami új, és valami kék. Vagy, ha megfeledkeznének a menyasszonyi csokorról. Ami persze annyira képtelenség, hogy nem is lehetséges.
Ráadásul Krúdy Gyula nem csak a fröccs révén kötődik Pilishez, hanem a városka híres szülöttje, a Pilisy Róza néven regényeket, elbeszéléseket és verseket is publikáló, nagyműveltségű, több nyelvet beszélő hölgy, Schumajer Róza révén is, akivel igen meghitt barátságban volt. Nem elhanyagolható tény, hogy a pilisi Pilisy Rózáról szól a Vörös postakocsi című Krúdy-regény is.
Ne hallgassuk el a tényt, miszerint Schumajer Róza markotányosnőként kezdte pályafutását, majd virágáruslány lett a Szervita téri virágboltban, ahová a kedvéért olyan nagy urak jártak, mint az angol trónörökös, vagy Milán, a szerbek királya, de feltűntek ott a kor neves politikusai és művészei is, akik révén Róza végül megnyithatta Király utcai, hírneves szalonját.
Regényes élete jutott a pilisi orvos lányának, aki végül a falujába vonult vissza meghalni, s maga Krúdy búcsúztatta őt a Reggel című lapban, a cikknek a kifejező Pest Rózsája címet adva.
Menyasszonyi ruhája ugyan soha nem volt Rózának, mivel nem ment férjhez soha, de talán éppen emiatt, mindig szívesen járt fehérben.
Nagy kár, hogy mindezek a Fröccsözön rendezvényén nem kerültek szóba – talán majd jövőre.
Akik addig is palackkal álmodnának, szolgáljon nekik Krúdy álmoskönyve útmutatásul.
Eszerint: „durranó vagy éneklő palack: mutatja barátaid hűtlenségét. Melegvizes palack: betegnek gyengülés, úton járónak: keserves találkozás. Hideg palack: elmaradó vendég. Teli palack: vándorlás, üres palack: nagy csalódás. Eltört palack: váratlan kellemetlenség a hatósággal. Esetleg betegség. Borospalack, amelyből nem folyna bor: lappangó betegség. Sok palack: gond a gazdaságban. Táncoló palack: öregember látogatása. Repedt palack: kacér asszony. Kis és szép palack: gyarapodás; jegyez esetleg kisleányt is. Aranyozott palack: gyermeket jegyez gyermektelennek, másnak: sok kiadást. Elérhetetlen palack: szomjasnak nagy megkönnyebbülés.