Strázsahegyi Borház, Hidegkuti Tibor borász

"Még mindig úton vagyok, nem a hazaérkezésnél."

 

Se családi borászati hagyománya, se szőlője, se pincéje, se technikai háttere nem volt; mégis meg tudta alkotni saját, díjazott minőségi borát. Gomba-Felsőfarkasdról, Monorierdő Szárazhegyi Borászatának „albérlőjeként”, a monori Strázsahegyi Borház megszervezésén és felvirágoztatásán dolgozik. Maga és felesége élelmiszermérnökként, két tulajdonostársuk pedig szociológusként alkotnak ebben újszerű, szőlőhegyünket is népszerűsítő, fejlesztő, sikeres csapatot. Ezek az izgalmas, érdeklődést keltő tényezők késztettek minket arra, hogy minderről többet tudjunk meg Hidegkuti Tibortól, ennek a kezdeményezésnek a vezetőjétől.


Hidegkuti Tibor borász

 Milyen szakmai utat járt be eddig, amíg – 34 éves korára – idáig eljutott?

- Egy pici, szlovák határhoz közeli településen születtem, pedagógus családban. Gyakorló reformátusként a sárospataki gimnáziumba kerültem, majd – környezettani és pszichológiai érdeklődésem után – felvettek a Corvinus Egyetem élelmiszermérnöki képzésére. Ott kaptam olyan pályaindító inspirációkat, amelyekkel egyenes út vezetett a borászat irányába. A borászati családi háttér hiányának látszólagos hátránya egyúttal előnyt is jelentett, mivel nem voltak bennem beidegződések, így a nulláról kellett megtanulnom a szakmát. Már tanulmányaimmal párhuzamosan dolgoztam egy családi pincészetnél, Dunakeszin, ahol sikerült az alapokat elsajátítani a gyakorlatban, ahol láthattam a folyamatokat, összefüggéseket, az első lépés megtételéhez. Ezután próbára akartam tenni magam egy piacorientált technológiai környezetben. Ez a Balatonfüredi-Csopaki Borvidéken sikerült, egy nagy családi pincészetben. Életem egyik legjobb döntése lett. Biztos anyagi háttér nélkül lemondással járt, az elismerésért is meg kellett küzdeni, de ez a négy év – a tevékenység minden részletének megismerése – tudatos felkészülés, útkeresés volt; sok tanulással, tapasztalattal járt. A munkatársakkal való közös hang megtalálása szempontjából is.


 Hidegkuti Tibor borász


- Mi hajtotta ezután még tovább? És végül is hogyan és miért került Monorierdőre?

- A kíváncsiság és a folyamatos tudásra való hajlandóság vezetett egy újabb lépcsőfokhoz. Hozzákezdhettem volna családi életem kialakításához, de karrierem építéséhez hiányzott még az önmegvalósítás lehetősége. Az a kihívás, hogyan tudnék én önerőből olyan saját bort készíteni, hogy ténylegesen az én tudásom álljon mögötte. Van egy nagyon kedves barátom, aki Monorierdőn él. Az ő gyakorlati segítsége vezetett el végül is az ottani szőlőbirtok tulajdonosaihoz, akik borászt kerestek.

 

- A felesége mit szól ehhez a sok időt feláldozó megszállottságához?

- Tavaly nősültem meg. A feleségem, Hidegkuti-Veres Réka szintén élelmiszermérnök, az egyetemen ismerkedtünk meg. Szerencsémre mindenben a segítőtársam, Ő a hátország a mindennapokban. Sokkal jobban hisz bennem, mint én saját magamban. Ugyanakkor sokoldalúságával – vendéglátó szakmenedzseri, érzékszervi bírálói, sajtkészítői képzettségével, fontos tagja a triásznak.

-2017-ben megszületett az első aranyérem( Szárazhegy Szőlőbirtok, Olaszrizling) az Országos Újborversenyen, ezt követte 2018-ban,  egy újabb aranyérem az Országos Rosé Borversenyen, illetve 2019-ben szintén az Országos Rosé Borversenyen aranyérmes lett a Strázsahegyi Borház Pinot Noir Roséja.

- Ha valaki dolgozik, szívvel-lélekkel odateszi magát minden nap, akkor annak meglesz az eredménye. Igazából az ember azért versenyezteti a borát, mert kíváncsi a visszajelzésekre. Az eredmény egyfajta elégtétel, de én jobban élvezem az oda vezető utat, mint magát a minősítés pillanatát. A mai technológiával apró nüanszokon múlik, hogy egy bírálati rendszerben egy tétel az ezüst tetejére, vagy egy aranyérem aljára csúszik.

 Vere Réka

- Azt nyilatkozta 2017-ben, hogy ha legalább öt éven keresztül, változatlan minőséggel, ott tud lenni a piacon, akkor az már nem „kezdet” lesz.

- Azt gondolom, hogy még mindig „úton vagyok”, még mindig nem a hazaérkezésnél. Sokat tettem annak érdekében, hogy ne csak önmagában a borok elkészítését tudjam a lehető legmaximálisabban megtenni, hiszen ezeket értékesíteni is kell, ezért meg kell tudni jelenni vele. Ez is olyan fontos, mint a borkészítés. A fogyasztókkal meg kell találni a kapcsolatot. És ehhez társak szükségesek, akik tudják segíteni ezt a munkát. 2017-ben készültek el első saját tételeim, H/T márkanéven. Majd 2019-ben Strázsahegyi Borház néven létrehoztunk egy Kft-t, azzal a határozott céllal, hogy megvetjük a lábunkat a magyarországi borpiacon. Egyelőre továbbra is „albérlőként” – a rendelkezésemre álló Szárazhegyi Szőlőbirtok borászati technológiáját, üzemterületét, infrastruktúráját használva, illetve onnan vásárolva az alapanyagot – készítem a tételeket, amelyek most már (2019-től) Strázsahegyi Borház néven kerülnek forgalomba. Közvetlen ebbe az évjáratba csatlakozott be – az említett kapcsolattartásokat segítve – a két szociológus társ. Nagyon sokat fogunk egymástól tanulni, és rengeteg izgalmas kihívás előtt állunk. 

 

- Ez a csapat itt és így nem tekinthető hagyományosnak. Hogy sikerült összejönniük?

- Az egyik kollégánknak az ismerőse ismerte a Tibit – vette át a szót Domokos Tamás (aki humán szférában dolgozó tudományfejlesztő szociológus, a Kodolányi Egyetem tanszékvezetője, társadalmi vonatkozásokkal foglalkozó kutató). Láttuk, hogy Tibornak nagyon jó gondolatai vannak. Hozzá tudott férni pályázati forrásokhoz is. Megismerkedtünk a körülményekkel, kínálatával, és kiderült, hogy hasonló gondolkodásúak vagyunk. Tibi csinálja a bort, mi meg a hátországot biztosítjuk, az értékesítésben segítünk. Mi a borfogyasztással, mint társadalmi jelenséggel is foglalkozunk. Szociológus társamnak – a szintén fehérvári Mahler Balázsnak – a társas viselkedési formákhoz és a kulturált borfogyasztáshoz kapcsolódó felméréseit jól tudtuk hasznosítani. Én csak a rendezvényekkel, programokkal, az erőforrások aktivizálásával, az eszközök beszerzésével, a termék különböző helyekre való bejuttatásával foglalkozom. A megyében – fejlesztő szociológusként – közel állok 8-900 vállalathoz, személyes kapcsolatom van az önkormányzatokkal is. Igazából az én feladatom minőségi termékeinket egész Fejér megyében befogadhatóvá tenni.

 A pandémia alatt elég sok tételt el tudtunk adni pl. a 2019-es aranyérmes Pinot Noir Roséból, mert az emberek rájöttek, hogy a kis kézműves borászatok még izgalmasabbak is, mint a nagy tételeket előállítók.


Veres RékaMahler


 - Ezért is társultak be ide? A gyakorlatban – Fehérvárról – hogy tartják a folyamatos kapcsolatot?

-  Számunkra mindegy volt, hogy hol épül egy közösség. Bárhol készülhetnek a tételek, ha az emberek azt szívvel-lélekkel, szaktudással készítik. Kis helyeken sokszor talán még komolyabb értékteremtő munka folyik, elköteleződve, csodákat művelve. A csapatunk nagyjából kéthetente találkozik személyesen. Régebben ez kevesebb volt, de a fejlesztésben egy magasabb szintre kell lépni ennek a cégnek, és a beruházás, a technológiai szempont, a családi modellektől nagyobb távlatokat tervező stratégia megköveteli a gyakoribb és hosszabb személyes konzultációt. Most már Fehérváron is van egy kis borraktárunk, ami a Tibinél lévő nagyobb tételek mellett, a terjesztés miatt, itt is fontos.

 

- Hidegkuti Tibortól kérdezzük: - A márkanév használata mellett épül is majd a Borház a Strázsán?

- Az a tervünk, hogy remélhetőleg nem a túl távoli jövőben – az említett üzlettársakkal – elkészül Strázsahegyi Borház néven borászati feldolgozó üzemterületünk. Már 2019-ben, ezt megelőlegezve és hirdetve, ezért került e márkanév a palackjainkra. Elképzelésünkhöz a telek már megvan, távlati terv szőlőterület vásárlása hozzá, illetve szőlőtelepítés is. Azt gondolom, hogy 20-25 ezres palackszámban maximalizálnánk azt a produktummennyiséget, amit célként tűzhetünk ki magunknak. Ezzel jól kontrolláltan tudunk dolgozni, kis segítséggel, 2-3 hektáros szőlőterülettel. Szakmai kihívásunk, hogy 6-8 – hungarikum és világ – fajtából szeretnénk minőségi bort készíteni.

 

- A kiskereskedelmi polcokon nem láttuk palackjaikat. A jövőben is más értékesítést terveznek?

 Határozott célunk, hogy az üzletláncokat kihagyjuk a forgalmazásunkból.   A vendéglátóhelyek, borbárok, vinotékák felé történik az értékesítés, illetve szeretnénk minél több országos rendezvényen jelen lenni a tételeinkkel. Nekem szimpatikusabb ez az elhatározás Én nem tudom elképzelni termékeinket kitéve az üzletpolcon. Nem is szeretnék olyan mennyiségben bort készíteni, hogy erre szükség legyen. Sokkal személyesebbnek gondolom a produktumot ahhoz, hogy csak a polcokról történjen az értékesítés.

 

- Mit jelent az Önöknek, hogy Borházuk „nem csupán saját magára, boraira kíván koncentrálni”?

H.T.: - Azt, hogy a Strázsa-hegyet, az itteni történelmi pincesort is minél több magyar emberrel megismertessük, a monori borrégióban hosszú távon is elért szép eredmények mellett.

D.T.: - Ha innen forgalmazott borunkhoz van egy jó sztori is (márpedig a Strázsa-hegy egy ilyen, izgalmas, legendákban gazdag hely), az még külön segítheti a népszerűsítését. Tervezzük elvinni a téli vásárokra, Fehérvár belvárosába is, az egyéb itt termelt szörpök, mustárok, lekvárok stb. termékbemutatójával együtt. Azon leszünk, hogy ilyen alkalmak során – az élelmiszeripari termékek termelői mellett – kapjanak hangot e táj életmódját, stílusát bemutató képző- és iparművész alkotók is. Az egyik újságunkban már csináltunk is ilyen ismertetőt a Strázsa-hegyről. De video-csoportunk is van. Szociológiai tervünk tehát nem elméleti, filozófiai, hanem aktív és konkrét, gyakorlati fejlesztés.

 

- Hidegkuti Tibor hogy tudná összegezni eddigi tevékenységének saját megítélését?

- A Corvinus Borászati Tanszékétől mostanáig látom magamban a változást. De azt is látom, hogy nagyon sok év van még előttem, előttünk, amit alázattal kell végigdolgoznunk, hogy a megfogalmazott tervek, célok valósággá váljanak.


Strázsahegyi Borház borai

 

                                                                                                                    Bolcsó Gusztáv