10 dolog, amit rosszul tudtál a borról

Sokan gondolják – főleg azok, akik csak elvétve fogyasztják –, hogy a bor kissé bonyolult dolog. Most két világhírű sommelier és a 100 legjobb bor, amely nem drágább 10 eurónál című könyv szerzője segít, hogyan bánjunk kedvenc italunkkal.



Adott egy csomó kérdés. Mi a megfelelő hőmérséklet egy-egy bornak, milyen pohárban kell kínálni, milyen ételek illenek hozzá? Az Elpais.com-on három elismert spanyolországi szakértő mondja el, hogyan bánjunk a borral, és eloszlat jópár tévhitet.
Szakértőink egyike Guillermo Cruz, a gipuzkoai Renteríában a (két Michelin-csillagos) Mugaritz étterem sommelier-je, (a vendéglátóipari egység 2015-ben a világ hatodik legjobbja volt.), a másik Iván Martínez, a 2014-ben Arany Orral díjazott sommelier, a harmadik szakértőnk pedig Alicia Estrada, A 100 legjobb bor, amely nem drágább 10 eurónál című kötet szerzője. Lássuk az ő tanácsaikat!
1. hiba: „A drágább bor mindig jobb”

Alicia Estrada, az említett könyv szerzője cáfol: „vannak drága és kivételesen jó borok, és olyan borok, amelyek legfeljebb 10 euróba kerülnek, de ugyanolyan kivételesek. Sokan mondják, hogy megkóstolták az egyik legdrágább bort, és csalódtak benne. Fontos, hogy olyan borokat vegyünk, amilyet valóban tudunk élvezni. A drága borok sokszor „zártak”, és bizonyos előzetes ismeretek, tapasztalatok szükségesek hozzájuk. A szakértő ezenkívül hangsúlyozta, hogy a „jobb” jelző fogalma viszonylagos. A bor alkalmakhoz igazított ital. Nem ugyanazt a bort iszod a családdal a vasárnapi ebédhez, mint egy romantikus esti légyott alkalmával, vagy az ügyfelekkel egy munkavacsora alkalmával.

2. hiba: „Mindig az esemény előtt fél órával bontom fel a bort”

Ezzel nem teszel semmi rosszat a bornak, de haszon sincs belőle. Ha úgy érzed, hogy fel kell nyitnod a palackot, több órával a fogyasztás előtt tedd, és esetleg dekantáld is. Iván Martínez szerint ha oxigénnel akarjuk „dúsítani” a bort, mert levegőznie kell, akkor valóban érdemes dekantálót használni.

3. hiba: „Ha meleg a bor, beledobok egy jégkockát”


Láttunk már ilyet főleg fehér és rozék esetében; ez akkora szentségtörés, mintha egy ritka óborhoz kólát öntenél. „A jégkockával felvizezzük a bort” - mondja a 2014-es év legjobb spanyolországi sommelier-je, Guillermo Cruz. „Ilyenkor arra kell gondolni, hogy mennyi csodálatos munkát fektettek abba a palack borba, valóságos filozófiát, mert valaki egész évben ezt a szüretet várta, hogy a végén ebbe a palackba sűrítse minden érzését. Inkább tartsa 5 perccel tovább a hűtőben a fogyasztó, mint hogy jégkockát tegyen bele.”

4. hiba: „Csordultig töltöm a borospoharat”
A vendégeknek csak aez hiányzik: nem csak jól megrakjuk a tányérjukat, hanem még tele is töltjük a poharukat. Ám ezzel - hiába vezérel jó szándék - egyáltalán nem teszünk jó benyomást. Iván Martínez azt ajánlja, hogy mindig a pohár felénél kevesebbet töltsünk belek. Ellenkező esetben egyrész túlságosan felmelegszik a bor, másrészt ha tele a pohár, nem tudod megmozgatni, hogy felderítsd a bor aromáit... Arról nem is beszélve, hogy kisebb kortyokban a bort jobban lehet élvezni.
 
5. hiba: „Vizespohárba töltöm a bort”
 
Lehet nagyon sikkes, ha bordeaux-i pohárból vizet iszol, de ha fordítva teszel, az már kevésbé elegáns, és - ami még fontosabb - nagy dolgokról maradsz le. „A pohárnak legyen bizonyos magassága, és lényeges, hogy a testének legyen nagyobb az átmérője, mint a talpának, hogy a bor mozgatásával oxigénhez jusson, és elő tudjuk hívni összes aromáját” - ajánlja Iván Martínez. A pohár szára arra szolgál, hogy meg lehessen fogni, és ne kelljen az ujjainkat a bor szintjével egy magasságban tartani - így felmelegítenénk az italt.
 
6. hiba: „Az óbor mindig jobb, mint egy új”
 
Ez ezért sok mindentől függ – pontosít Alicia Estrada. „Egy óbor csak azt közli veled, hogy elég sok időt töltött a hordóban, ezért az eltarthatósága nagyobb. Lehet, hogy akár tovább is várhatsz vele, de ez nem fejezi ki a minőséget.” A hordó olyan ízeket és aromákat ad a borokhoz, amelyekkel a fiatalabbak nem rendelkeznek. Ám az utóbbiakban a fissesség, a gyümölcsösség a szeretni való.
 
7. hiba: „Csak az étkezésekhez iszom bort”
Hazaérsz holtfáradtan a munkából és kinyitsz egy jó hideg sört... Tehetsz-e ennél jobbat? Jobbat nem, de a bor ugyanazt az egészségesen üdítő szerepet töltheti be, ugyanolyan hatásfokkal, mint a sör. „Én a bor pillanatainak hívom ezt az időpontot” - mondja Alicia Estrada. Van egy bor, amit az ebédhez iszol, és egy másik, amit a nap végén. A franciák szomjoltó vagy üdítő boroknak hívják ezeket: kellemesen ellazítanak, és felkészítenek a nap utolsó részének eltöltésére a pároddal vagy a családoddal.

8. hiba: „Dekantálok minden bort: erre való a dekantáló, vagy nem?”


A dekantáló nagyon jól mutat a vitrinben, ám körültekintő haszánálatot igényel4 „Szigorúan csak akkor használjuk, amikor valóban szükség van rá” - figyelmeztet Guillermo Cruz. „A bor nagyon természetes ital és megvannak a maga eljárásai. Értékes, nem elszalasztandó az a pillanat, amikor kikerül a palackból, és a borospohárba töltjük. Érezzük az aromáit, hogy eleinte egy kicsit be van zárva, majd lassanként megmutatja magát, és mindazt, amiaz értéke. Ha van időnk, akkor élveznünk kell ezt a szép mozzanatot”.

9. hiba: „Minden kellékem megvan, ami csak létezik!”

Bravó! Ezek a „borfogyasztási kellékek” nagyon mutatósak. Kiváló karácsonyi ajándékok például azoknak, akik épp felfedezik a saját, bor iránti érdeklődésüket. Ám a csomagok nem minden darabja nélkülözhetetlenül fontos. Alicia Estrada szerint két alapvető eszköz van, a dugóhúzó és a dekantáló az óborokhoz, valamint a megfelelő pohár.

10. hiba: „A hűtőberendezések nem érnek semmit”

Ha valaki valóban érdeklődik a komoly borok iránt, és magas minőségű borokat kezd vásárolni, egy idő után elkerülhetetlen lesz egy borhűtő beszerzése. „Ezek állandó páratartalomban és hőmérsékleten tartják a borokat” - mondja Guillermo Cruz. „Nálam 140 palack tárolására alkalmas, két borhűtő működik, én így tartom a boraimat. De egy hatpalackos hűtő is megfelel a célnak; ha nem isznak sok bort, elvannak ott a borospalackok, mert tudod, hogy jó helyen és megfelelő körülmények között várják, hogy felbontsák őket”.

Készült az Elpais.com összeállítása nyomán. Fordította: Sobieski Tamás
Forrás: boraszportal.hu