Egészséges szőlő vegyszermentesen: új nemzetközi kísérlet a Koch birtokon

Magyar és szerb kutatók, valamint a Koch Borászat együttműködésének köszönhetően április elején új, vegyszermentesen művelhető szőlőfajtákból álló mintaültetvény létesült a Hajós-Bajai pincészet borotai birtokán.  Forrás: PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete >>

Rezisztens szőlőtelepítés
Magyarországi borászatnál most első ízben hoztak létre ilyen nagyszámú rezisztens szőlőfajtából álló mintakertet: az összesen 33 fajtát tartalmazó gyűjtemény két kutató – Dr. Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének osztályvezetője és Dr. Petar Cindrić, az Újvidéki Egyetemhez tartozó Karlócai Szőlőtermesztő Intézet munkatársa – több évtizedes munkásságának legjobb fajtáiból és fajtajelöltjeiből áll. A szakemberek több mint egy éven át dolgoztak a projekt megtervezésén és az ültetési anyag előkészítésén. A két kutató személyesen is jelen volt a borotai mintaültetvény telepítésénél, és a jövőben is figyelemmel kísérik a növények fejlődését, viselkedését.
A gyűjteménynek otthont adó Koch Csaba régóta elkötelezett a betegségeknek ellenálló, vegyszermentesen művelhető szőlőfajták iránt.
 

„Hiszek az egészséges szőlőkben, borokban, hiszem, hogy a környezettudatos lét következő fokozata, hogy ne kelljen permetezni a növényeket. Azért hoztuk létre ezt a gyűjteményt frekventált helyen, a birtokközpont mellett, mert közkinccsé akarjuk tenni”

 
– állítja a hajós-bajai borász, aki a rezisztens, nagy termésbiztonságot adó, minőségi szőlőfajták nemesítésére irányuló fajtakísérletekben már évek óta együttműködik a Pécsi Tudományegyetemmel: egyrészt mikroparcellákon neveli a kutatóintézet fajtáit, másrészt 30 hektáron, kémiai növényvédelem nélkül termeszt két rezisztens borszőlőfajtát, a Bácskát és a Pannoniát.