Június 26-án: Levendulaszüret lesz a Strázsán

- Erről beszélgettünk Skultéti Viktorral -

A monoriak mindig örülnek, ha – a városukban, és különösen, amikor kedvenc Strázsájukon – valamilyen kikapcsolódást jelentő, vendégcsalogató, új ötlete támad valakinek. A „Malac a levendulásban” program már szokatlan címével is felkelthette a figyelmet és az érdeklődést.

Mit keres egy malac a levendulásban? Hogy és miért kerül egy levendulás a Strázsára? Stb.

Felmerülő kérdéseinkre az ötletgazda tulajdonos házaspártól kértünk és kaptunk válaszokat.


Skultéti házaspár


Bemutatkozásként mit mondanának el magukról?

- 40 és 41 évesek vagyunk. Feleségem – Franciska – hajdú-bihari, biharkeresztesi lakos volt, és szüleivel költözött Monorra. Én Törtel településről származom, és 2004-ben kerültem ide, mint rendőr, 2007. január 1-től vagyok hivatalosan monori lakos. Mi nagyon szeretjük Monort – hangsúlyozta (párja, Franciska nevében is) Skultéti Viktor. Szeretnénk egy kicsit lokálpatriótává válni, meg akarjuk jobban ismerni, meg akarjuk őrizni Monor hagyományait. Megpróbálunk beilleszkedni. Érdekel ez a hely, a Strázsa története is, ismerve az itteni mondást, hogy az az igazi monori, akinek egy kis szőlője és pincéje van a Strázsán.

 

- Másként nem is lehetne ilyen vállalkozást itt szívvel-lélekkel megvalósítani.

- Mind a két szülői család földterülettel rendelkezett, ott ahonnan jöttünk. De a távolság miatt azokat ugye el kellett adnunk. Ezért is akartuk, hogy egy ilyen 4700 m2-es kis területet megvegyünk. Ez maga a levendulás, amiről beszélünk, ami egy kis zártkerti részben helyezkedik el. Egy magára hagyott kis terület volt, amit a lovaknak kaszáltak.

 

- Miért pont a Strázsán hozták létre ezt a levendulást?

- Szeretjük az ilyen helyeket. Most már nem is annyira elhagyatott. Szeretünk ott kinn lenni, kiszakadva egy kicsit a városi létből. Van egy kis romantikája, varázsa ennek a helynek. Fel tudunk töltődni ott. Ezúton szeretnénk megköszönni Franciska szüleinek a segítséget, hiszen az ő munkájuk látható a levendulásunkban.


Kislány a levendulásban

 

- Megelőző életútjukból nemigen következett volna az, ahova most elérkeztek.

- Én eredetileg autószerelőnek indultam, utána érettségiztem, munka mellett. Sorállományú katona voltam, 9 hónapig, és utána lettem rendőr. Egyidejűleg megszereztem a teherautó-, a busz-, és a pótkocsis jogosítványt. És van még klímaszerelő végzettségem is.

Van egy méhészetem, amit nagyon szeretek gondozni. Amikor a covidot elkaptam, és három hétig nyomtam az ágyat, e nagy pofon hatására azt mondtam, hogy szeretnék egy kicsit másként élni. Családommal, a magánéletemmel, az egészségemmel többet foglalkozni.

 

- Felesége dolgozik a család, a négy gyermekük mellett?

- Tavaly szerezte meg a pedagógiai szakasszisztens végzettséget, amivel gyerekekkel foglalkozhatna. E pótszakma mellett neki is rendőr végzettsége van.

 Lesznek a következő években még meglepetéseink, a levendula mellett – tette hozzá a férje –, de ezekből még nem akarok titkokat elárulni.

 

- Mikor kezdték el tulajdonképpen ezt a levendulást, és hogyan jutottak el idáig?

- 2019 tavaszán kezdtük el. Az első bokrokat akkor raktuk le. A feleségem szereti a virágokat, szerettem volna neki is kedveskedni. És vegyszermentes levendulánknak a méhcsaládjaim is örülnek, nemcsak én. Látjuk, hogy kevesebb a virág, minden kertben pázsit van, úgymond zöld sivatag. A méheimnek is kedvezni akartam, és feleségemmel ezt egy kicsit továbbgondoltuk. Így született a strázsa-hegyi levendulás.

 

- Tavaly – vagyis 2020-ban – megvolt az első szüret.

- Akkor, időjárás szempontjából, az elképzelhető legtöbb negatívum bekövetkezett. Nem jött a tavaszi eső, csak a szüret napján. Úgymond első bálozók voltunk, nem tudtak rólunk, rosszul sikerült az interneten a reklámozásunk. Nem volt google-térkép. A városban nem plakátoltunk. Minden kedvezőtlen, amit el lehet képzelni, bekövetkezett. Mindennek ellenére azt mondtuk, hogy elég nagy sikere lett, sokan eljöttek. A polgármester úr is, a kedves feleségével, és meglepődött, hogy milyen szép ez a levendulás.


Levendula szüret 


- Kínálatukat az idei (június 26-i) szüretükön számos meghívott kézműves terméke is gazdagítja majd.

- A helyi és térségbeli kézműveseket a jövőben is megpróbáljuk odacsábítani, hogy egymás mellett, egymás hírét víve, minőségi termékeket tudjunk letenni az asztalra, közös programokkal. Most ott lesz pl. a gyógynövényes, különleges monori csodaszappan; levendulával töltött textilfigurák, lesz hennafestés, levendulás édességek, „virágalkotóra”. Kövi Szabolcs játszik fúvós hangszereken (pihenőszékes koncertjére az interneten kell jelentkezni). Levendulaszörpről a Franci Pince, ebédlehetőségről a Vejkó Étterem gondoskodik. Profi ottani fotók készítésére is lesz mód. (Információ: 06-70/4514450)

Valamint a KultPince kínál csodálatos monori borokat.

Egyéni ottani fotózkodás június 19 és 20-án is lehetséges.

 

- Honnan és hogyan sikerült megfelelő palántákat szerezniük?

- Tihanyból származik a palántánk, francia levendula, az eredeti, gyógyító hatású, ahogy az interneten hirdeti pl. a „füves ember” is. Ez értékes az egészség megőrzése szempontjából. Ha egyéb fajtákkal ízesítünk, többtől kesernyéssé válik az étel-ital, nem mindegy tehát, hogy melyiket vásároljuk meg. Régebben többféle előfordult a kertekben, mert pl. berakták a ruhás szekrényekbe, a molyok ellen. Aztán a kemikáliák és rovarirtók jöttével kikoptak a hétköznapi életből. A franciát keresi a gyógyszer- és a szépségipar is. Csakhogy ez egy kicsit kényesebb is, mint a többi fajta.

 

-Ezért biztosan az átlagosnál több munkát is követel meg, a megfelelő minőséghez.

 - A legnagyobb feladat a kapálás és kaszálás. Minimum háromszori vágás évente. A palánták  lerakásakor sok segítő városi barátom érkezett és mindenki ajándék mézet kapott a munkájáért cserébe. Süteménnyel, üdítővel, pálinkával kínáltuk őket. Szüret után vágás, és akkor ősszel (augusztus-szeptemberben, az időjárástól függően) egy kis finomító vágás, megint. Tavasszal van az igazi nagy vágása a levendulának. Az a lényeg, hogy a bokrok dúsak legyenek, ne bukjanak szét, a 3200 bokron ezt láthassák a vendégek is. Ha elhanyagolják őket, a növények eldőlnek, úgymond felkopaszodnak. 

 

- Hogy tudták ezt a legkiválóbb alapanyagot a legjobb helyről, Tihanyból megszerezni?

- Kommunikációval, kapcsolatépítéssel. Nagyon jól érzik magukat ebben a minőségű, nagyon alacsony koronás földben is, itt a homokosabb Tetei soron. Tihanyban párásabb a levegő meszesebb a talaj. De mi nem Tihany vagyunk, nem is akarunk Tihannyal versenyezni, mert nem is lehet. Mi Monoron vagyunk. És nagyon jó alternatíva vagyunk Tihany mellett, hogy ha valakinek van 1-2 órája, le tud jönni ide, és egy kicsi levendulás érzetet tud vinni haza, egy csokor formájában.

 

-  A monori borászok hozzáállása is hasonló, miszerint mi nem lehetünk itt történelmi, borvidék, de – Pesthez közel, ebben az alföldi, kunsági régióban – rangos, nemzetközi díjakat nyert borok is születtek már a Strázsán.

- Mi nem akarunk senkivel sem versenyezni, senkihez sem hasonlítani. Mi mi vagyunk, a Strázsa-hegy vagyunk, nem Tihany. A Strázsa-hegynek igenis megvannak a működő kincsei, csak ezeket meg kell találni, és ki kell ásni.

 

- A borászok a boron kívüli strázsa-hegyi vállalkozásokkal úgy vannak, hogy örülnek minden vendégcsalogató próbálkozásnak. Ezért is foglalkozik a Monori Pincefalu oldal most ezzel a levendulással is.

- Ezt köszönjük. Hiszen viszi ez is Monor hírét, a miénk mellett. Nagy vágyam, hogy rendezvényeinkhez boros hétvégék is Jöjjenek létre. Mert ez jó alkalom lehet férfinak és nőnek egyaránt. A férfiak kedveskedhetnek a hölgyeknek levendulaszürettel, utána pedig fogyaszthatnak bort pl. akár a Franci Pincében vagy a KultPincében is. És ez mindenkinek jó, ezekért a vendégek úgy érezhetik, hogy még inkább érdemes Monorra jönni.

 

- Hogyan történik a szüret? Milyen módon, mennyi levendulát szedhetnek a vendégek?

- A varázslatos, színes, illatos látványélmény ingyenes. Levendulát szedni viszont – ahogy máshol is – csak metszőollóval, és az ott eladásra kínált (általában 2000-2500 Ft-os, de itt 1800-ért adott) táskában lehet.

 

- Mennyi megtermelt mennyiséget terveznek a levendulából?

- Én azt gondolom, hogy ha már 500 fő eljön, és annak a családtagjai, akkor már boldogok leszünk. Nem pénzügyi részről, hanem hogy a sok munkánk nem Volt hiábavaló.

 

- Milyen rétegeket szeretnének elsősorban megcélozni vállalkozásuk szempontjából?

- Nem akarunk tömegeket kiszolgálni. Csak azokat, akik értékelik. Akik szeretik ezt a gyógy- növényes, hétvégi kirándulásos formát. Olyanoknak szánjuk, akik hasonlóképpen gondolkodnak.

 

- Hogyan és miért született szüretük furcsa –„Malac a levendulásban” – elnevezése?

- Van egy törpemalacunk, akit egyszer kivittünk magunkkal. Nem akartunk nagyképűnek lenni, szerényen gondolkodtunk, nem akartuk akkor még azt mondani ültetvényünkről, hogy az a monori strázsa-hegyi levendulás. Valahogy ez jutott akkor a feleségem eszébe. Én is rábólintottam, és így indult.

(Egyébként már nem is vihetjük ki a malackát, mert a legelőn toklász ment az orrába.)

 

- Termékük feldolgozásáról nem gondolkodnak a jövőben?

- Egyelőre még a porta kialakítása, körbekerítése lesz a legfontosabb. A levendulát már pl. borhoz, szörphöz, fagyihoz, tortához is felhasználják. Van rá igény. A további fejlődésünkhöz  majd szárítóhelyiséget kellene felállítani, aminek nagyon sok komoly előírását kell teljesíteni

(szellős, sötét épület, speciális gépekkel, stb.), és ez többmilliós tétel.  A kiporciózáshoz, kizacskózáshoz profi eszközök kellenek. Mindez nagy álmunk.


-De lehet reményük arra is, hogy a családon belül esetleg továbbadhatják levendulásuk

gondozását, fejlesztését, hiszen egy nagy és két kislányuk, és egy fiuk is van.

-11 éves fiam már elkezdett besegíteni a méhészkedésbe, ami nagy boldogság nekem – mesélte apai örömmel Skultéti Viktor. Feleségemnek az édesapjától örökölt virágszeretete a kislányainkban is megvan. Igazi munkát (6-7 évesen) még nem lehet rájuk bízni, de mini gyermek locsolókannával ők is segítenek, igaz néha a cipőnket öntözik.

                                                                                  *

Várjuk önöket szeretettel a levendulaszüretünkön mi és a helyi kézművesek, borászok.

Ne feledjék a mottót:  „A Strázsa-hegy tele van értékekkel, a Strázsa-hegy egy kincs”.

 

                                                                                                                              Bolcsó Gusztáv