Ki a szabadba! 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékén

Csak azt oltalmazhatjuk, amit szeretünk. Csak azt szerethetjük, amit ismerünk.

Rohamos ütemben pusztítjuk bolygónk természeti kincseit, ezáltal sokszínűségük elvész. Ugyanakkor egyre többünk számára fontos cél a megmaradt értékek megóvása. Ám ismerjük-e kellően ezeket az értékeket? Aligha. Sokszor anélkül élünk apróbb és nagyobb természeti csodák tőszomszédságában,hogy egyáltalán tudomásunk lenne róluk. Természetesen nincs ez másként Budapest és tágabb környezetének lakói esetében sem. 

Böngésszük ezt a hiánypótló könyvet, amelyben többek között megtalálhatjuk a monori Ezer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvényt is!

Ki a Szabadba! 130 izgalmas tanösvény Budapesten és környékénEzer Pince Szőlészeti és Borászati Tanösvény

Többféle lehetőség kínálkozik, hogy ismereteket szerezzünk környezetünk értékeiről. Még a fotelből sem kell felkelnünk, hiszen könyvekből, és az internet segítségével is számos izgalmas információhoz juthatunk. Ám mégiscsak az az igazi, ha fölkerekedünk egy kis kirándulásra, és személyes tapasztalatokat szerzünk a növényekről, állatokról, gombákról, barlangokról és társaikról.

A legjobb pedig a kétféle módszer kombinációja: amikor kirándulás közben olvashatunk a természeti értékekről. Ezzel el is érkeztünk a tanösvényekig. Budapesten és környékén már több tucat tanösvényt alakítottak ki – különösen az elmúlt pár évben. Ez a könyv igen átfogóan mutatja be ezeket az útvonalakat. Böngésszük a kötetet, és írjunk fel minél több tanösvényt a bakancslistánkra!

A haladók azonban ne álljanak meg itt! Akinek akad a lakókörnyezetében tanösvény, segíthet a megőrzésében, karbantartásában és felújításában is. A legprofibbak pedig még ennél is tovább mehetnek, ugyanis saját, alulról jövő kezdeményezésünk nyomán akár létre is hozhatunk új tanösvényeket – természetesen az illetékes nemzeti park igazgatóságának engedélyével, lehetőleg minél szorosabban együttműködve velük.

 

Sok tanösvényt, százat, ezret!

 

Takács-Sánta András
humánökológus,
egyetemi docens (ELTE)