Lengőteke szabályai és kellékei

A lengőteke az 1960-as években kezdett elterjedni, főleg üdülőkben, vállalati sporttelepeken és strandfürdőkön. Ma már kevés helyen lehet vele találkozni, hivatalos versenyeket nem rendeznek ebben a sportágban. Két személy játszhatja egymás ellen. A játék lényege, hogy egy kötélen lógó golyót meglendítünk, ez megkerüli a talpon álló bábukat, majd a visszaérkező golyónak minél többet le kell dönteni a kilenc bábúból. Az odafele induló golyóval talált bábú nem érvényes pont. Az ütés után illik megfogni a golyót, hogy ne döntsön fel bábukat, csak azzal, hogy középre igazodik. A szabályoknak két formája ismert.

Teli dobás: adott számú lökésből ledönteni minél több bábut.

Tarolás: a lehető legkevesebb lökésszámmal ledönteni minden bábut.

Kellékei:

Talp: négyzet alakú, középen is szintén faanyaggal összekötött fatalp (középső bábú miatt). Mérete változó általában 35*35 cm. A talp a lendítési irányhoz képest átlóba fordul, tehát valamelyik sarka áll felénk.


Lengőteke szabályai és kellékei

Golyó: a golyó a lendülés felöli oldal sarkához igazodik . Magasságát érdemes úgy beállítani, hogy még a legtávolabbi bábut is elérje, de lehetőleg a legközelebbit fejmagasságban érje. 12 cm átmérőjű a legjobb. Anyaga fa.

Állvány: hajlított vas (ma sok állvány látható fából is) amely földbe van betonozva. A tekeállvány lebetonozásánál javasolt szempont, hogy a keresztvas és a rajta lévő kampó, balesetvédelmi okok miatt a fej felett maradjon. A lengőteke helyigényes játék. A telepítésnél figyelembe kell venni a lendülő golyó kilengésének veszélyességét. (190-210 cm magas). A keresztvas kb. 70 cm.

Lengőteke szabályai és kellékei

Kötél: a kötél hossza akkor ideális, ha a golyót megfogjuk és balra elhúzva (oszlop felé) éri még a bal oldali babának a fejét.

Bábuk: számuk 9 darab, a legtöbb szettben a középső bábú máshogy néz ki, mint a többi és megbeszélés szerint a játékban több pontot ér. Anyaguk fa.

Lengőteke szabályai és kellékei

Jelentősége: A lengőteke egy nagyon érdekes, nagyon élvezhető rekreációs játék, ami egy ideig eltűnt a köztudatból, de mára újra visszakerült a mindennapokba. Mindenki játszhatja kortól és nemtől függetlenül. Egymagában is szórakoztat ez a játékszer, viszont egy családi napon nagyon érdekes része lehet a játékoknak. Nem játszhatják egyszerre sokan, viszont a játék nagyon pörög, így nem lesz unalmas. Fejleszti az előrelátási képességet, hiszen gondolkodni kell a visszatérő golyó ívén, hogy az hogyan találja el a bábukat.

http://kkzsolt.freeweb.hu/tajanlo.htm