Magyar bor a világ 50 legjobbja között

A külföldi borszakírók, újságírók, bloggerek nemzetközi listáján a borversenyeken elért eredményei alapján Magyarország a mezőny első felében van. A legjobbnak értékelt borok idei rangsorában pedig igen szép helyezést kapott egy villányi vörös is.

Magyar bor a világ 50 legjobbja között

World Association of Writers and Journalists of Wines and Spirits (WAWWJ) két évtizede, 1996 óta állítja össze és teszi közzé minden évben ranglistáit a bortermelő országokról, a legjobb borokról és borászatokról. Bekerülni a top 50-be vagy 100-ba megbízható szakmai minősítést és elismerést jelent világszerte.

A napokban megjelent 2016-os WAWWJ ranking szerint Magyarország a 14. helyet foglalja el – hasonlóan a tavalyihoz – a világ borversenyein elért eredményei alapján az 50-es toplistán. A helyezést 458 díjjal, 20 nemzetközi versenyen értük el.

Az első öt hely a következőként alakul: 1. Franciaország, 2. USA, 3. Spanyolország, 4. Olaszország, 5. Portugália. A lista élén álló Franciaország 8440 díjat érdemelt ki 23 versenyen.

A világ legjobb 50 bora között a villányi Bock Borászat Bock Libra Cuvée 2011évjáratú vörösbora a 28. helyet foglalja el 6 díjjal.

A világ legjobb három, dobogós helyre sorolt bora: 1. Taylors St Andrews Single Vineyard Release Shiraz Clare Valley 2012 (Taylors / Wakefield Wines Pty Ltd – Ausztrália),  2. Anselmann Ortega Trockenbeerenauslese 2014 (Weingut Werner Anselmann und Gebruder Anselmann Gmbh – Németország), 3. Noe Pedro Ximenez Vors (Gonzalez Byass S.A – Spanyolország).

A világ legjobb borászatai 2016-ban: 1. Sogrape Vinhos De Portugal S.A. – Portugália, 2. Ernest and Julio Gallo Family Barefoot Wine – USA, 3. Casa Santos Lima Companhia Das Vinhas S.A. – Portugália. A pincészetek között egyelőre nem szerepel magyar.

A WAWWJ testületének munkájában meghívott tagként magyar borbíráló, Sárkány Péter is részt vesz.

Amit a Bock Libra Cuvée 2011-ről tudni érdemes:

Villányi védett eredetű prémium vörösbor. Villányi Ördögárok (Cabernet Franc 50%), Jammertal (Cabernet Sauvignon 25%), Fekete-hegy (Merlot 25%) dűlőkből származó szőlők leveinek házasítása, mely 24 hónapot pihent francia és magyar tölgyfahordókban. Nagy testű, koncentrált bor, mely rendkívüli aromagazdagsággal és ízmélységgel rendelkezik. Mély intenzitás, feketébe hajló szín jellemzi, melyben a túlérett gyümölcsök mellett, dohány és tejcsokoládé jelenik meg. Ízében az aszalt gyümölcsök mellett a csokoládé a meghatározó. Az évjáratról: 2011-ben a szőlőnek kedvező hosszú meleg nyár kiemelkedő minőséget produkált. A tavaszi jégverés sem okozott nagy kárt a területeken. A meleg nyári napokat frissítő záporok tették elviselhetővé és ez a termés mennyiségén is meglátszott. Minőségi borokat hozó, szép évjárat.

Bock Libra Cuvée 2011

Forrás: hvg.hu