Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora

A Monor Környéki Strázsa Borrend attól való félelmében, hogy a népi jóslás beválik, miszerint:

Aki Márton napján újbort nem iszik, egész évben szomjazik.
Aki Márton napján libát nem eszik. egész évben éhezik.

Így ebben az évben is november 12-én 15 óra kezdettel megrendezi a Márton-napi Újbor Ünnepet és Libavacsorát.
A rendezvény helyszíne: Monori Művelődési Ház 2200 Monor, Bocskai u. 1.


Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora
Az est programja: 

A helyi és meghívott borászok 15 órai kezdettel mutatják be újboraikat, kezdődik a vigadalom korlátlan borkóstolási lehetőséggel!

A belépni vágyóknak le kell perkálnia 2000 Ft-ot, amelyért egy kóstoló poharat kapnak és mindazok akik nem csak a szomjazástól hanem az éhezéstől is félnek, azonnal libator jegyüket is megvehetik 1700 Ft-os áron, hogy részesei lehessenek a 18 órai kezdettel kezdődő libavacsorának.

Monori Borlovagok 2000 óta kötik össze  a szőlészetet és borászatot Monor kultúrájával, hagyományaival. Ezen folyamat fenntartása érdekében Borlovagokat avatunk, az avatási ceremónia 17 órakor kezdődik.

Az újbor kóstolással és az ehhez kapcsolódó kvaterkázással kialakuló jó hangulat további fokozását
Kárpáti duó biztosítja.
Márton-napi Újbor Ünnep és Libavacsora


A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak, ahol az asztalról nem hiányozhat a libator, a libafogás és az újbor.
A hagyomány szerint a fiatal libát megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával, kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle, milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér akkor havas telet vártak. Népszokások >>