Penészes hordók, nedves falú borászati tartályok a pincében

Itt a tavasz és a tavaszi esők. Ilyen időszakban fokozottan gondolni kell az agyagba vájt borospincéinkben uralkodó páratartalomra. A pincében uralkodó magas relatív páratartalom jele ha a hordóinkon megjelenik a fehér penész, a bortároló tartályok fala nedves. Ilyenkor az első lépés, hogy leellenőrizzük a pince szellőztető rendszerét, amely legegyszerűbben egy gyertyával ellenőrizhető le. 
Akkor helyes a szellőztetés ha a pince végében lévőszellőzőn befelé jön a levegő és a gádor felső részén lévő szellőzőnél kifelé megy a levegő. 
Agyagba fúrt borospince
A gyertya lángján ez nagyon jól látszik. Alapvető követelmény, hogy a pinceajtóhoz közel eső szellőző cső külső vége legalább 1,5-2 m-rel magasabban legyen mint a pince végében lévőé, ez a magasságbeli különbség biztosítja a megfelelő áramlási irányt és légsebességet.
Kérdés az, hogy mit tegyünk akkor ha a szellőztetés működik, de mégis magas a pince páratartalma. Az első lépés, hogy kőrbejárjuk kívülről a pincét, hogy nincs e valahol vízbefolyásra utaló jel, Pl vakond vagy pocok lyuk. Természetesen lehet olyan csapadékos időszak, hogy nedvesedés megjelenik a pincében. Amennyiben a természetes szellőztetőnk működik és egyéb gond sincs, akkor mesterséges szellőztetésről kell gondoskodni. 

A mesterséges pince szellőztetés

 lehet segédenergia nélkül működő huzatfokozó, amelyet a szél hoz forgásba és ezáltal megnövekszik a pince légcseréje.
Huzatfokozó a pince szellőzés javítására
Másik megoldás amikor segédenergiával működő csőventilátort építünk be a felső szellőző csőbe, igaz, hogy ez  a megoldás már egy kicsit nagyobb befektetést jelent, viszont ez a megoldás folyamatos, gyorsabb légcserét  biztosít és magában rajti a szabályozhatóságot is. Az alábbiakban egy már működő, minimális fogyasztású és kipróbált csőventilátort mutatunk be, de természetesen bármely más hasonló termék is megteszi.
Pinceszellőztetés csőventilátorral

Műszaki adatok sygonix 33925Q:
Névleges feszültség: 230 V
Teljesítmény: 15 W
Légszállítás 110 m3/óra

Páratartalom szabályozhatóság 


tekintetében ma már kaphatók olyan relatív páratartalom érzékelők és kijelzők amelyek vezérlésre is alkalmasak, egy ilyet felszerelve a pincébe beállíthatjuk a kívánt páratartalmat, amelyet aztán automatikusan tartani fog a rendszer.

Páratartalom szabályozó, FOX 1H


Pince páratartalom szabályozása

Pincék borászati és bortárolási szempontok szerint felsorolt, javasolt páratartalma


• Tölgyfahordós érlelés,

új hordók esetében: 79–88%, 15–12 °C levegőhőfoknál. Ha a páratartalom magasabb, akkor a hordó hamar penészedni kezd. Ha alacsonyabb, akkor egyrészt a borból a faanyagon keresztül kipárolgás indul meg, amely számottevő folyadékveszteséget okozhat, másrészt hajszálrepedések keletkezhetnek a hordó felületén.

• Tárolás régi fahordókban:


70–90%, 11–15 °C. 87% fölött azonban már jelentkezhet a penészedés veszélye, amennyiben nem kezeljük a hordókat. Különösen 60% alatt ugrásszerűen növekszik a folyadékveszteség.

• Tartályos érlelés és tárolás,


szabályozott hőfokon: 40~80%. A modern tartályok hűthetőek, így a légtér hőfoka nem játszik akkora szerepet, mint egyéb esetekben. Itt az alacsonyabb páraértékek a levegő tisztasága – kisebb csíraveszély miatt fontosak.

• Palackos érlelés és tárolás (parafa dugós palackok). 


Mivel a dugón keresztüli kipárolgás, alkohol illetve folyadékvesztés itt is felléphet, a javasolt értéktartomány 72–85%, a hőmérséklet függvényében.