Szőlő és Bor Biatorbágyon

Borosgazdák - Pincék - Történetek, Bihari Zoltán könyve


Biatorbágy a közelmúltban csatlakozott az Etyek-Budai borvidék települései közé, amelynek a 19. század végéig – az akkori híres Budai borvidéknek – korábban is tagja volt. Napjainkban egy ígéretes megújulásnak lehetünk szemtanúi, az ezredfordulótól megjelent a professzionalitásra törekvő borkészítés, a megmaradt ürgehegyi présházak és pincék helyi védettség alá kerültek, melyekben újra jó minőségű helyi bort találunk. Számos borosgazda őrzi a nagyszülők, dédszülők örökségét, a szőlő és bor szeretetét, többen pedig képzett borászként, etyeki hegyközségi tagként készítik a meszes, agyagos talajon termett szőlőjük nedűjét.

A kötet a kezdetektől veszi sorra Bia és Torbágy korabeli szőlőművelését, számos helytörténeti írással, visszaemlékezésekkel, majd a mai Biatorbágy aktív borosgazdáinak személyes történeteit, indíttatásait, sokszor évszázados családtörténetüket ismerhetjük meg. A gazdag fotós anyag Szabó Fefe és Szabó Máté munkáját dicséri, az archív képanyagot helyi családoktól kapták.


Szőlő és Bor Biatorbányon



Sőlő és Bor Biatorbágyon
"Autentikusan szerettem volna rendbe tenni a présházat, és legalább egy pincét megmenteni a hegyen. Ezek az épületek a történelmünk részei"
Gratulálunk!