Támad az amerikai szőlőkabóca!

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal felhívja a szőlőtermesztők figyelmét, hogy most időszerű védekezniük a szőlő súlyos betegségét okozó fitoplazmát terjesztő amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Újra támad az amerikai kabóca
A megyei kormányhivatalok által a közelmúltban végzett felderítés kimutatta, hogy hazánk több szőlőtermő területén megjelent a szőlő aranyszínű sárgaságát okozó Candidatus Phytoplasma vitis vektora, az amerikai szőlőkabóca L3-as fokozatú lárvája. A rendkívül veszélyes kórokozót terjesztő rovar lárváit ebben és a következő L4-es fejlődési szakaszukban a legcélszerűbb elpusztítani, amely általában a szőlő virágzása idejére vagy közvetlenül az azt követő időszakra esik.

Támad az amerikai kabóca

A vektor elleni védekezést – a kabócák előfordulásától függetlenül – kötelező végrehajtani a hazánkban fellelhető valamennyi szaporítóanyag előállító területen, így a törzsültetvényekben és faiskolákban, valamint a fitoplazma fertőzés miatt hatóságilag körülhatárolt területeken. Azokban a termő ültetvényekben, ahol az előző tenyészidőben kimutatták az amerikai szőlőkabóca jelenlétét, a nagyobb fertőzésveszély miatt kifejezetten ajánlott az előzetes óvintézkedéseket megtenni.

A védekezésre többféle – a szőlőmolyok ellen is engedélyezett – rovarölő szer alkalmazható (pl. tiametoxam, lambda-cihalotrin, deltametrin, béta-ciflutrin, klórpirifosz-metil, klórpirifosz stb. hatóanyagú permetező szerek). A védekezés ütemezését online károsító monitoring rendszer és térkép segíti, amelyen naprakészen elérhetőek az egyes lárvafokozatok észlelésének helyei. Ezzel egyidejűleg érdemes kijuttatni az ültetvényre a szőlőperonoszpóra és a szőlőlisztharmat fertőzését megakadályozó növényvédő szereket is.


Forrás: Agoinform >>