XIII. Monori Fogathajtó verseny, Tóth László Emlékvereseny

A Monori Fogathajtó Verseny ma már a magyar lovassport egyik kiemelkedő eseménye, mely a tradicionális magyar fogathajtás és a lovak szeretetének ünnepe, immáron XIII alkalommal. Ez az esemény nem csupán egy sportverseny, hanem kulturális és közösségi esemény is, mely évről évre sok látogatót vonz a Monorra az egész országból. 

XIII. Monori Fogathajtó Verseny

A Monori Fogathajtó Verseny megrendezése a 2011-ben Tönköl Anita, Tóth László és Bágyi Csaba ötlete és elképzelése szerint lett megszervezve, azzal a céllal, hogy a fogathajtó sport népszerűsítése mellett a helyi közösségi életet is fellendítse. Helyszínként az akkor már rendezett, fásított Bacchus teret választották. 2016-tól ez a verseny már az akkor megalakult, Monori Lovasbarátok Egyesülete által minden év júliusában ezen a helyszínen kerül megrendezésre, így a 2024. évben is. Rendezvényük évről évre egyre több résztvevőt és nézőt vonz. Az esemény színvonalát és jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a magyar fogathajtó sport elitje rendszeresen képviselteti magát ezen a versenyen.

XIII. Monori Fogathajtó Verseny


Mint ismeretes a fogathajtás Magyarországon hosszú múltra tekint vissza. Ez a sport a hagyományos magyar lovaskultúra része, amely mély gyökerekkel rendelkezik a magyar történelemben és kultúrában. A fogathajtás eredetileg a mindennapi élet része volt, ahol a lovakat munkára és közlekedésre használták. Az idők folyamán azonban a fogathajtás sporttá fejlődött, amelyben a versenyzők és a lovak közötti harmonikus együttműködés és az ügyesség került a középpontba.

XIII. Monori Fogathajtó Verseny

Ez a rendezvény egyedülálló alkalom arra, hogy a résztvevők és a nézők egyaránt átéljék a lovassport és a magyar hagyományok iránti szenvedélyt. Az esemény nemcsak a versenyzők számára jelent kihívást és elismerést, hanem a közösség számára is fontos kulturális jelentőséggel bír. A Monori Lovasbarátok Egyesületének célja a fogathajtás hagyományos értékeinek, szépségeinek megőrzése és a fogathajtás népszerűsítése, így bizton állíthatjuk, hogy jövőre is megrendezésre kerül a XIV. Monori Fogathajtó Verseny.

XIII. Monori Fogatható Verseny 2024 >>