Zöldszüret, borlepárlás

Tisztelt szőlős gazda társaim! Sokak megkeresése miatt teszek közzé néhány információt a tervezett zöld szüret és borlepárlással kapcsolatban. Az ebben foglaltak természetesen még változhatnak (időpontok, árak, eljárásmódok), hiszen a tervezetet a Kormány még nem tárgyalta meg.

Szőlőültetvény
2017-ben idehaza normális szőlőtermés volt, 3,1 millió hl bort szűrtünk be országos szinten. De ugyanekkor Európa három legjelentősebb bortermelő országában (Olaszország, Franciaország, Spanyolország) mintegy 20-40%-os terméskiesés volt. Emiatt már 2017 őszén megindult egy nagyarányú export azon országok felé, ahol a borhiány miatt az előbb jelzett országok nem tudtak szállítani. Ennek következtében 2017-2018-ban az addigi éves 700-800 ezer hl borexportunk fölugrott 1.200.000 hl-re.
Azonban 2018-ra visszaállt a nagy bortermelő országokban a normál termésmennyiség (kb. 40 millió hl országonként), és 2018 őszétől elkezdték visszavenni a régi piacaikat, és kiszorították a magyar bort. Eközben idehaza is soha nem látott mértékű termés lett, amelyből 3,6 millió hl bor készült. Ennek az lett a következménye, hogy az éves szokásos havi export lelassult, és április-májusra kb 1 millió hl borfelesleg keletkezett (600 ezer hl többlettermés, és 400 ezer hl exportelmaradás).
A nagy borászatok, és felvásárlók jelezték, hogy a tavaly felvásárolt szőlő mennyiségének az idén kb. felét-háromnegyedét tervezik csak megvenni. Ezeknek az adatoknak a birtokában kezdeményezte a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa az Agrárminisztériumnál a borlepárlás újbóli megengedését (kb. 60 Ft/liter átvételi áron), valamint az Európában ismert, de nálunk eddig nem alkalmazott zöld szüretet. A zöld szüret lényege, hogy fajtánként, és a két utóbbi év termésátlagát alapul véve kb 800-900 ezer Ft-ot ad hektáronként azoknak az állam, akik július 10-ig leszedik a fürtöket a szőlőről. Nyilvánvaló, hogy mind a lepárlás, mind a zöldszüret vészhelyzeti beavatkozás. Az ellentételezést úgy kell tekinteni, mintha ősszel nem tudná eladni a termelő a szőlejét, és ehhez képest mégis kap kb. 800 ezer Ft-ot. A rendelet hamarosan megjelenik, amely szabályozza, hogy várhatóan június 15-ig kell bejelentkezni azoknak, akik zöld szüretet akarnak, és várhatóan július 10-éig le kell szednie az összes fürtöt a bejelentett területről. A jelentkezésben nem kell az összes szőlőnket bejelenteni, el lehet különíteni fajtára, helyrajzi számra, származási bizonylatra, hogy melyikeket jelentem be. Tehát a gazda eldöntheti, hogy ezt a fajta szőlőmet zöld szüretelem, de ezeket meg nem, mert azt el tudom adni. A szőlő leszedési költségére külön támogatás nincs, az benne van a hektárra vonatkozó ellentételezésben. De nyilvánvaló, hogy aki zöld szüretel, az már innentől kezdve nem fog drága növényvédő szert alkalmazni, és nem kell talajerő-utánpótlást biztosítani, mert nem lesz termése. Tehát további költségcsökkenések is lesznek. A zöldszüretben nem kötelező részt venni, ezt mindenkinek magának kell eldönteni. De június 15. után már nem módosíthat a döntésén, akármit is választott. Aki jégkárt jelentett az idén, az nem vehet részt azzal a területtel a zöldszüreti programban.

Szőlő zöldszürete

A jelenlegi információkat az előkészületi anyagra alapozva adtam közre!!! Ez még módosulhat a Kormány döntésének következtében. A jogszabály még nem jelent meg, ezért mindenkit arra kérek, hogy majd annak megjelenése után azt olvassa át, és kérje a részletes tájékoztatást a hegybíróknál.
Forrás: Font Sándor