A sajt és a bor

Szélpatkoló Sajtolda, interjú Detre Évával


Ez a két kitüntetett termék – amit egyaránt gondosan érlelnek, kezelgetnek, ápolnak – külön-külön és párosítva is, ősidőktől fogva a gasztronómiai kultúra szerves része, a világ számos pontján. A mi vidékünkön is. Amikor (2018 őszén) a tv „Gasztroangyala” a Strázsánkon járt, ottani boraink mellett az egész ország megcsodálhatta helyi kézműves termékeink széles kínálatát. Ezek között a nagyobb nyilvánosság először ott figyelhetett fel a Szélpatkoló Sajtolda vonzó választékára is.

Az azóta is sikeres, kecskesajtot előállító kisgazdaság vezetőjével, Detre Évával beszélgettünk.

Szélpatkoló Sajtolda, tulajdonosok
Szélpatkoló Sajtolda

- Milyen előzmények után váltak ismertté, és hogy kerültek a Strázsára?

A férjemmel – Ádám Lászlóval – létrehozott kis gazdaságunk Monorierdőn működik. Én a monori érettségim után tíz évig Pesten dolgoztam egy étteremben felszolgálóként, majd üzletvezető helyettesként. Mellette elkezdtünk lovagolni, és egyre inkább megfogalmazódott bennünk, hogy egy kicsit nyugodtabb, természet közelibb életformát szeretnénk. 2004-ben sikerült egy kis tanyát vásárolnunk Monorierdőn, ahol minden lehetőség adott volt ahhoz, hogy az elképzelt életet megteremtsük magunknak.

 

- Állatszeretetük honlapjukról is kiderült, abból pl., hogy a magyar agár elkötelezett hívévé váltak; miközben a hagyományőrzés és –éltetés fontosságát vallják, otthonról hozott gyökereik és értékeik tisztelete alapján. De hogy jutottak el a kecskékig, és a sajtkészítés igényéig?

- Sorsszerűen. A véletlen műveként kaptunk egy kecskét. Még néhány megvásárlása után aztán gyorsan szaporodott az állomány, ami mára már közel hetven kecskéből áll. A sajtkészítés is a kecskék szeretetével kezdődött.


Kecskék


Természetesen az egyre növekvő tejmennyiséggel kezdeni kellett valamit és bár először csak mindenhonnan összeszedett információk alapján próbálkoztam a tej feldolgozásával, gyorsan ráébredtem, hogy szeretnék többet tudni a tejről és az útról, ami a sajtokhoz vezet, így sajtkészítő végzettséget is szereztem.

 SajttálSajttál

- Olyan igényes, választékos sajttálak elkészítéséig, amit internetes oldalukon is láthatunk, el sem juthattak volna ilyen előképzettségek nélkül. Fontos számukra, hogy azok esztétikusak is legyenek?

- Nálunk az étkezés nem az evéssel kezdődik, hanem a látvánnyal. Szeretünk ízletes és szépen tálalt ételeket fogyasztani. A sajttálak készítésénél is törekszünk az ízek és a látvány harmóniájára, és úgy tűnik, hogy ez a törekvésünk találkozik a vásárlóink igényeivel is.


Sajt kínálók és a sajt kínálatuk

 

- Termékkínálatukban a sajtok sokféleségén kívül megtalálhatók a házi készítés specialitásai is.

- Igen. A frissek, vének, bundásak, csupaszok, krémfehér (feta), kenhetők vagy krémtúrók mellett aranyló savómézet is készítünk. Szintén kedveltek joghurtjaink is, natúr illetve fekete ribizlis ízesítéssel.


 Sajt különlegességek


- Termékeik hogy segítették elő a kapcsolatteremtést a Strázsa kézműves termelőivel?

- A Gasztroangyal forgatásán találkoztunk a Csúzi családi pincészet termékeivel, és ismertük meg Szabolcsot, aki látott fantáziát a termékkapcsolásban.

Így talált nálunk egymásra a kellemesen fűszeres almasajt és a pirított szezámmagos kenhető kecskesajt. Remekül kiegészítik és kellően erősítik is egymást, így egy új ízélményt adnak. A Szöjpkő ízeire a Pillangó könyvesboltban figyeltünk fel, egy a helyi termékek bemutatására szervezett kóstoltatáson, amelyen mi is részt vehettünk. Őket már tudatosan kerestük meg azzal az ötlettel, hogy ízesített joghurtunkhoz tudnának-e ajánlani valamilyen finom szörpöt. Közös kóstolás után esett a választásunk a fekete ribizlire.


Monori kézműves termékek


A mi példánk is mutatja, hogy milyen jó és fontos egymás megismerése és az együttműködés.

 

Bekapcsolódtak a monori borrendezvényekbe is?

- A Borvidékek Hétvégéjén 2017-ben voltunk először, ahol a Megyeri-Hanti borok mellett kínáltuk a sajtjainkat. Az ő segítségükkel a következő évben a  Baldavári pince előtt állíthattuk ki termékeinket, ahol egy önzetlen és segítőkész házigazdát ismerhettünk meg. 2019-ben ismét Attilánál vendégeskedhettünk.

 

Szélpatkoló a Borvidékek Hétvégéje rendezvényen

 

- Mi a tapasztalata a bor-sajt kívánatos párasítása vonatkozásában?

- Ahogy a borok, úgy a sajtok is sok szempont alapján csoportosíthatók onnantól, hogy mi a tej eredete (tehén, kecske, juh), egészen odáig, hogy milyen alvasztási technológiával dolgozunk, vagy hogy milyen a sajt szerkezete. Az emberek általában ez utóbbira támaszkodnak, hiszen jól látható, hogy egy sajtban mennyi nedvesség van, és így keresnek a friss, a lágy, a félkemény illetve a kemény sajtokhoz illő borokat. A kecsketejből sokféle friss és lágy sajt készül, ezekhez a típusokhoz érdemes könnyed és friss fehérborokat választani. A nemes penésszel érő sajtokhoz már lehet gyümölcsösebb rozékat is kóstolni, míg a keményebb sajtoknál a vörösbor is szóba jöhet. Alapvetően érdemes nem túl magas alkoholtartalmú borok között keresgélni, és a helyi termékeket is összekóstolni. Ez esetben is igaz, hogy azonos mikroklímából választott borok és sajtok esetén talán könnyebb a párosítás. Mi is gondolkodunk helyi borász ismerősökkel egy ajánlási listán, hogy megkönnyítsük a vásárlóinknak a választást. És egy lényeges dologról ne feledkezzünk meg, ugyanis az összhang megteremtésében nem csak a bor és a sajt részvételével kell számolni, hanem magával a kóstolóval is. Ha bizonytalanok vagyunk, bátran kérjük ki a borászunk vagy a sajtosunk véleményét, de mindig tartsuk szem előtt a saját ízlésvilágunkat is.

 

- Néhány konkrét példát is kérhetnénk az általánosan megfogalmazottakhoz?

- Igen. Én a friss sajtokhoz: szürkebarátot javasolnék. A nemes penésszel érő, lágy bundásokhoz: gyümölcsösebb rozét. A krémfehér fetához pedig: rizlinget.

A keményebb kecskesajthoz – amint már mondtam –: vöröset.

 

- A borokhoz egyébként a kimondottan fűszerezett, vagy a sima, natúr sajtok illenek leginkább?

-  A kiindulási alap az mindig a natúr, de az egyéni ízlés függvényében az ízesített, fűszeres sajtok mellé is lehet kiváló borokat találni.

 

- Vállalkozásuk fejlődése egyértelműen látszik az egyre változatosabb és eredetibb, esztétikusabb tálaikra való törekvésükben, és azok sikeres megvalósításában.

- Valóban törekszünk tudatosan a folyamatos változatosságra. A kínálatot minden évben bővítjük, és figyelünk az egyéb igényekre is, mint mondjuk a környezetbarát csomagolás bevezetésére.


 Üveges sajt


- Most már több mint másfél évtizede működtetik – eredetileg elektroműszerész férjével, tökéletes együttműködésben – ezt a szép vállalkozást. Mik a tapasztalataik? Hogy látják jelenlegi állapotukat, és – a jövő szempontjából – hogy tudják összegezni (visszapillantva) ezt az időszakot?

- Az elmúlt évek tapasztalatai alapján megvalósulni látszik az a törekvésünk, hogy családi gazdaságunkból minőségi termékeket kínáljunk a vendégeinknek. Fejlődésünkben segítségünkre vannak a vásárlóink, akikkel közösen formáljuk egymás ízlését, és a hasonló értékrend mentén alkotó termelők is.

 

 

- Úgy tudom, hogy közösen is jelen vannak a monori termelők a fővárosban.

- Baldavári Attila ajánlásával sikerült bekerülni sajtjainknak „A Másik boltba” Kispesten, a Wekerle telepen. Ez egy különleges hangulatú kis delikátesz, gondosan válogatott kézműves árukínálattal, ahol igen sok monori termék is megtalálható.

 

- Családi vállalkozásuknak tehát kirajzolódtak a folytatási szempontjai is.

- Ahogy már mondtam, úgy érezzük, hogy az irány jó. Továbbra is a szerintünk megfelelő minőség megtartásán dolgozunk, legyen szó állattartásról, sajtkészítésről vagy vendégfogadásról.

                                                                                                          Bolcsó Gusztáv