Borospincék páratartalmának beállítása

Párás a pince, penészedés tapasztalható? Ezek gyakori problémák a borospincékben. A probléma gyökere a nem kielégítő szellőzés, azaz a magas páratartalom. Az előző cikkünkre visszautalva, amely az optimális bortárolás körülményeit taglalja, ahol részletesen kitértünk a  megfelelő szellőztetés fontosságára.

Borospincék páratartalmának beállítása

Amennyiben az eddig használt módszerek és megoldások nem vezettek eredményre, azaz a borospincében ajánlott 11-15 °C hőfok fenntartásához 80-92% relatív páratartalomtól magasabb értékeket mérünk, vagy intenzív páralecsapódást, fehérpenészedést tapasztalunk, akkor a szellőztetés intenzitásának fokozásával tudjuk a relatív páratartalmat optimális értékre csökkenteni. Amennyiben ez nem sikerül a szellőző csövek átmérőjének és hosszának megválasztásával optimális értékre beállítani, akkor a levegő kiáramlási oldalán Pl. a gádor ajtó előtti szellőző tetején, huzatfokozó turbina felszerelésével tudjuk növelni a levegő kiáramlását, természetesen úgy, hogy a beáramlási oldalnak, Pl. a pince végén lévő szellőzőnek a megnövekedett levegő beáramlást biztosítania kell. 

Borospincék páratartalmának beállítása

Természetes szélmozgás által működtetett huzatfokozó turbina alkalmazása elegendő ahhoz, hogy a szellőző rendszerben depressziót hozzunk létre és beinduljon a szélenergiával működtetett szellőztetés. Az esetleges túlszellőztetés állna elő, akkor a pince végén található beáramlást biztosító szellőző keresztmetszetét csökkenteni lehet. A huzatfokozó turbinák rozsdamentes acélból készülnek, konstrukcióból adódóan nincs korrózió és beázás, így hosszú távon ellátják a szellőztetés feladatát.