Kalandozások a magyarországi pincefalvakban

Magyarország számos elfeledett gyöngyszeme közé sorolhatók a pincefalvak, pincesorok, pincehegyek, szőlőhegyek. Általában nem a nagy borászatok árnyékában, hanem kis falvak mellett eldugva, ismeretlenül, gyönyörű környezetben bújnak meg népi építészetünk széles repertoárját bemutatva. Szeretnénk mindezt ismerté tenni egy program keretében, amely nem más, mint a „Kalandozások a magyarországi pincefalvakban”.

Kalandozások a magyarországi pincefalvakban

A programon keresztül felhívjuk a figyelmet "kihalásuk" veszélyeire, és egymás megismerésével, tapasztalatok cseréjével elérjük védelmük megerősítését, melynek során célunk:

• A pincefalvakban a gazdasági adottságok, történelmi hagyományok alapján kialakult népi építészeti és kulturális örökségek megőrzése, értékvédelme és bemutatása.

• Az adottságok legjobb módon történő felhasználásával a helyi értékek megerősítése, megtartása a pincefalvak közösségének és a helyi lakosságnak az érdekében.

• A pincefalvak hálózati együttműködésének kialakítása. Összefogásuk, kapcsolatteremtésük feltételeinek megteremtése.

• A helyi termékek feldolgozása és helyben történő értékesítésének erősítése. A települések gazdasági erejének megerősítése, munkahelyteremtés, a vidék fejlesztése.

• A pincefalvak ismertségének elősegítése.

Tovább olvasom >>  Túrabázis >>  Természetjáró >>  Kalandozás a Monori Pincefaluban >>


Kalandozások a Monori Pincefaluban