A klímaváltozás miatt teljesen átrendeződik a világ bortérképe

A teljes globális mezőgazdaság jelentős kihívásokkal néz szembe a klímaváltozás miatt, de vannak ágazatok, amelyek különösen nagy bajban lesznek. Ilyen a borászat is, mivel a minőségi borszőlők speciális klimatikus viszonyok között hozzák a rájuk jellemző tulajdonságokat. A melegedés miatt még a legoptimistább forgatókönyvek szerint is teljesen átrendeződik a világ bortérképe a következő pár évtizedben, Magyarország például teljesen vörösborossá változik, cserébe jön a dán rizling és társai. 
Klímaváltozás

A borkészítéshez használt szőlőfajták a világ legérzékenyebb növényei közé tartoznak, a termés minőségét annyiféle tényező befolyásolja, hogy a borászkodás szinte a mezőgazdaság, a művészet és a szerencsejáték határán mozog.

A leghíresebb borszőlők gyakran épp attól olyan különlegesek, hogy mostohának látszó körülmények között, a léthatáron egyensúlyozva maradnak fenn: a termésnek jót tesz, ha a gyenge minőségű talaj miatt a növénynek mélyre kell eresztenie a gyökerét, hogy nedvességet és tápanyagokat találjon, ahogyan az is, ha marginális klímájú területen nő, ahol éppen csak hogy meg tudnak érni a fürtök.

A klasszikus borfajták közül többek között a pinot noirt, a chardonnayt, és a rizlinget is ilyen határterület jellegű részeken érdemes termeszteni, ahol a körülmények összjátéka alacsony hozamok mellett a cukor, a savak és a tanninok ideális kombinációját eredményezi a gyümölcsben. Az összefüggés fordítva is működik, a túl gazdag talaj és túl meleg klíma unalmas, löttyedt ízű, karakterét vesztett bort eredményezhet.


A legrosszabb kimenetel


Talán már ennyiből is nyilvánvaló, hogy a híres borvidékek olyan egyedi adottságokkal rendelkeznek, amelyeken ha egy kicsit is csavarunk, az ott termesztett, gyakran hozzájuk nemesített szőlőfajták már nem fogják ugyanazt az eredményt hozni, mint amit megszoktunk tőlük. Az éghajlatváltozás márpedig valószínűleg nem is csak kicsit fog csavarni a borvidékek mikroklímáján, és ez drasztikusan átrendezi majd a bortermesztés világtérképét.


Hogy mennyire drasztikusan, az elsősorban attól függ, mennyit melegszik a világ a következő évtizedekben: a legsúlyosabb forgatókönyv a közelmúlthoz képest 2 fokos hőmérséklet-emelkedéssel számol 2050-re, ha ez bekövetkezik, akkor

A bortermelésre alkalmas területek nagysága 25-73 százalékkal csökken a fő borvidékeken,

vagyis a legismertebb regionális borok nagy részétől elbúcsúzhatunk. (Bár ha ez bekövetkezik, akkor az emberiségnek kisebb gondja is nagyobb lesz annál, mint hogy elég bársonyosak-e a tanninok a borban. Vagy hogy van-e egyáltalán bor.)


Klímaváltozás


Tovább a teljes cikkre >>