Permetezési menetrend

Mivel a szőlő növényvédelmében kiemelt szerepet kap a megelőzés, a növényvédelmi sorozat utolsó bejegyzésében a permetezések ütemezéséről lesz szó. Először azonban az alapelvek:

permetezési menetrend, növényvédelem
1. Ne gyilkoljuk meg a szőlőskert ízeltlábúit! A szőlőnk a természet része. A rovarok és azok ragadozói együtt élnek benne, és normális évben a ragadozók gondoskodnak arról, hogy semmiféle rágó vagy szivogató kártevő ne okozzon a kárküszöb fölötti kárt. Előfordulhat olyan év, amelyben valamelyik kártevő tényleg akkora mértékben felszaporodik, hogy komoly kárt okozhat (pl. a gyapjaslepke invázió néhány éve). Ilyenkor forduljunk a biológiai védelem felé: pl. a kártevőt megbetegítő, de egyébként ártalmatlan baktériumos permetezéssel (bacillus thuringiensis), vagy feromoncsapdával, atkák ellen pedig ragadozó atkák telepítésével.

2. Ne használjunk gyomirtót! A gyomirtó a nagyüzemi gazdálkodás velejárója, amit az élelmiszer tömegtermelés miatt használnak. Teljesen feleslegesen kezdék alkalmazni kiskertekben. Gyomirtó helyett kapálni kell.

3. És ha már a kemikáliáknál tartunk: ne használjunk műtrágyát! A műtrágyázás során a főbb tápelemeket (és csak azokat) nagyon töményen pótoljuk vissza a talajba. Ez a tápanyag visszapótlás tehát nem komplex, és a talaj savasságát is megnöveli. Ha ragaszkodunk a trágyázáshoz, használjunk szerves trágyát, és lehetőség szerint juttassuk vissza a szőlőbe a levágott vesszőket (már amit fertőzés miatt nem kell kihordani) és a törkölyt.

Ha mindezeket az elveket betartjuk, akkor körvonalazódik, hogy a gombafertőzések ellen kell védekeznünk. Három fő kórság támadhatja meg a szőlőt: a lisztharmat, a perenoszpóra és a botritisz. Ezek a tenyészidő eltérő szakaszaiban fertőznek - ehez kell alkalmazkodnunk a felhasznált vegyszerekkel. Vegyük sorra a növényvédelem szempontjából fontos időpontokat és a kezeléseket!

Permetezés
 Permetezés rügyfakadás előtt >> Permetezés rügyfakadás után, néhány leveles állapot >> 
 Permetezés, 20 cm körüli hajtáshossz >>  Permetezés virágzás előtt >>
 Permetezés, virágzáskor >> Permetezés, bogyósodás idején >>
 Permetezés fürtzáródáskor >> Permetezés, zsendülés idején >>

Néhány fontos szabály a permetezéssel kapcsolatban:

1. A permetezési fordulók általában 10-14 naposak. Ha bazi nagy a fertőzés, akkor a fordulókat sűríteni kell.

2. Váltogassuk a hatóanyagokat, így elkerülhető a rezisztencia kialakulása. Célszerű két évenként teljes technológiát cserélni.

3. Felszívódó szerrel csak erős fertőzés, vagy fertőzésveszély esetén permetezzünk. Normál időjárási körülmények között egy kontakt szereket túlsúlyba helyező technológia is megfelelő védelmet nyújthat.

4. Két felszívódó permetezéssel történő forduló után iktassunk be egy kontakt kört, ha az idő és a szőlő állapota engedi.

5. A permetezés nem pótolja a zöldmunkákat. A tőkefejet tisztítsuk ki, a vízhajtásokat vágjuk ki, a tőke legyen szellős.

6. A gépi talajmunkák (könnyű tárcsázás, rotálás, kultivátorozás) nem ér el a sorok közé. Azt meg kell kapálni. Ha a sorban gaz marad, az biztosítja az állandó páraellátást a gombák fejlődéséhez. A sort is ki kell gazolni.

És végezetül itt van négy nagy gyártó/forgalmazó által ajánlott technológia. Szemezgessetek belőle, válogassátok ki a szereket. (Sajnos, egyiknek sem tűnt még fel a blogom, és így nem kapok tőlük szart sem a reklámért.)
Forrás: szolo.blog.hu