Disznótor hagyományos ételei, a disznótoros pecsenye

A disznótoros pecsenye olyan különlegesség, amiért szinte mindenki odavan. Persze a mai világban sokkal nehezebb "természetes" közegében belefutni, hiszen az igazi disznótoros pecsenyéhez nyilván kell egy hamisítatlan vidéki disznótor. Ehhez nem kell messzire menni, mert a Monori Pincefalu Strázsa-hegyi területén ott a KultPince. Ahol igazi vidéki környezetben a vendégek részesei és tevékeny résztvevői lehetnek a disznóvágásnak. A disznó leölését, majd a vér levételét követően a reggeli pálinka hatására megéhezett jónép már alig várja a hagymás sült vér érkezését, ami friss kenyérrel az igazi.

Disznótoros hagymás sült vér

A pörzsölés ma már könnyebben megy a gázégővel, de azért a hagyományos fatüzelésű kézi hajtású pörzsölő is üzembe van helyezve, a vállalkozó kedvű vendégek kötényt kötnek, nyakukba akasztják a szerkezetet és lelkesen tekerik és pörzsölik a disznót. Mindeközben a forralt bor szegfűszeges illata terjeng, így ennek sem tud a dolgos nép ellenállni és szorgalmasan kóstolgatják, ízlelgetik a régmúlt idők kedvelt italát. Azonban itt nincs vége a falusi finomságoknak,  ahogy a disznó felbontásra kerül a böllér első dolga kiválasztani a friss meleg legnemesebb húsokat a disznótoros pecsenyének. Ezt az ízt, illatot csak a fris pecsenyehús adhatja, egyszerűen fenséges.

Akkor nézzük a friss.blog.hu szerint hogyan készül el a finom disznótoros pecsenye!


Hagyományos falusi disznótoros pecsenye


Mire lesz szükségünk?

40 deka minőségi sertéslapocka, 40 deka sertéscomb, 40 deka tarja, 25 deka disznózsír, 8-10 gerezd fokhagyma és 4 közepes méretű vöröshagyma, valamint ízlés szerint fűszerek.

Hogyan fogjunk neki?

A húsokat daraboljuk fel nagyjából egyforma darabokra, 2-3 centi vastagságban. Pucoljuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát. A fokhagyma gerezdekre egészben lesz szükségünk, a vöröshagymákat vágjuk félbe hosszában, majd vágjuk szeletekre.

A zsírt osszuk ketté, egyszer szükségünk lesz nagyjából 50 grammra abban az edényben, amiben a húsokat fogjuk sütni, a maradékra pedig egy olyan, lehetőleg nyeles edényben, amiből könnyen ki tudjuk majd önteni, csurgatni a zsírt. Sózzuk meg a húsok mindkét oldalát alaposan, majd tegyük fel őket a sütésre szánt edénybe. Ha már teljesen forró és folyékony a másik edényben a zsírunk, akkor öntsük rá a húsokra! Legyünk óvatosak, a fröccsenő forró zsír nagyon veszélyes.

Akkor csináltuk jól, ha a húsokra öntött zsír serceg, és alatta egyből elkezdenek kifehéredni a húsok. Ha ez megvan, pakoljuk fel a húsok tetejére a hagymát, fokhagymát, majd tegyünk rá ízlés szerinti mennyiségben őrölt köményt, friss őrölt borsot, esetleg némi ételízesítőt. Ha a hagyma és a hús nem ad elég levet, öntsünk alá óvatosan egy kevés vizet. Fedő alatt pároljuk addig, amíg a húsok meg nem puhulnak. Ha már mindegyik hús kellően puha, vegyük le a fedőt, majd pirítsuk zsírjára a húsokat.

Egy adalék még a régmúlt időkből, a legfinomabb pecsenye mindég a nagymama öntött vasfazekában készült, amely belül fehér kívül kék színű volt.

A kész pecsenye friss kenyérrel a legfinomabb, melegen és hidegen, "zsírjába dermedve" egyaránt szokták fogyasztani.

Disznótor a falusi disznóvágás koronája >>