Metszésmód a szőlő optimális nedvkeringésének fenntartásával

A szőlő tőkebetegségeinek (grapevine trunk diseases, GTDs) kezelése a megelőzési stratégiákat helyezi előtérbe, melyek visszaszorítják az új fertőzések megjelenését és a betegség terjedését.A szőlőtermesztők új metszési eljárások alkalmazásával igyekeznek csökkenteni a szőlő tőkebetegségek előfordulását és a fertőzések súlyosságát. Ez a technikai adatlap az említett módszerek alkalmazásával kapcsolatos legfrissebb vizsgálati eredményeket és tapasztalatokat hivatott bemutatni, noha a részletes tudományos eredmények még nem állnak rendelkezésre.
Meszszési mód, metszésmód, metszési eljárások

Hagyományos metszési módok


A hagyományos művelési módok és metszési technikák elsősorban a megfelelő terméshozam és –minőség elérésére koncentráltak, azonban figyelmen kívül hagyták a művelési mód betegségekre, mint például a szőlő tőkebetegségekre gyakorolt hatását. A metszéshez kapcsolódó tényezők, mint a művelési mód, a metszési időszak során fennálló időjárási körülmények, a metszési sebek elhelyezkedése és felhalmozódása a tőkén, a szálvessző és a csap hossza, a metszési sebek kezelési módja, a metszési sebek kora, a metszés időpontja, a metszés során keletkező venyige kezelési módja, mind növelhetik a szőlő tőkebetegségekkel való megfertőződés kockázatát.
Napjainkban az európai bortermelő vidékeken egyre szélesebb körben alkalmazzák a szőlő nedvkeringését is figyelembe vevő metszési eljárásokat (Guyot-Poussard, ‘módosított’ csapos metszésű kordon és más művelési módok), melyektől a szőlőtermesztők jelentős eredményeket remélnek az elkövetkező években

Innovatív / alternatív metszési eljárásokMarco Simonit metszési bemutató