Monori Pincefalu hagyományos présházak épülettípusai

A Monori Pincefaluban, a Strázsahegyen az eredeti állapotban megmaradt hagyományos pincék a következő  alaptípusokba sorolhatók
(az A.D.U. Építész Iroda 1995‐ben készített tanulmánya alapján):
0. típus A „0” változat esetében épületről még nem beszélhetünk, mert csak a pincegádor ajtaja áll ki a földből, téglafalba foglaltan.
Monori pincetípusok 0. típus
1‐es típus:

Oromzatos, alacsony, „kunyhó” jellegű  épület. Utcafrontra merőleges nyeregtetővel. Csak az épület
tengelyében van megfelelő belmagasság. Náddal, cseréppel fedett; vályogtégla, tégla falazatú.
Monori pincetípusok 1. típus
2‐es típus:
Teljes belmagasságú, de alacsony és ezért mennyezet többnyire nincs benne eredetileg. A tető mindig kontyolt, elsősorban náddal fedett, de az átalakítottakon már cserépfedés van. Csak ajtaja van és szellőzése. A falazat anyaga: vályogtégla, sarokerősítéses sárfal, esetleg tégla.
Monori pincetípusok 2-es típus
3‐as típus:
Teljes belmagasságú oromzatos épület utcára merőleges nyeregtetővel. Eredetileg náddal fedett szintén, de többnyire már cserépfedésű. Rendszerint csak ajtaja van szellőzővel, esetenként egyoldali kisméretű ablak.
Monori pincetípusok 3-as típus
4‐es típus:
Deszkaoromzatú, nyeregtetővel fedett. A deszkaoromzat azért született, mert a sárgerenda túlnyújtásával a tetőt meghosszabbították, így fedett előtér keletkezett, amit oszlopokkal támasztottak alá, vagy csak könyökfákkal erősítették, esetenként mindkettő  nélkül készült (esetleg az idők folyamán „kikopott” az alátámasztás). Az oszlopok többnyire fából készültek, ritkábban téglából. A tönkrement deszkázatot sok esetben utólag rombuszfával leburkolták. Az épületek mérete nagyobb és a fedett résszel kibővülve mindenféle időjárás esetén jól használható. Ezeken az épületeken is csak ajtó van szellőzővel, ritkábban kisméretű ablak. A lábazat határozottan megjelenik, legtöbbször téglából, kőből készül, de található eltérő színűre meszelt is.
Monori pincetípusok 4-es típus
5‐ös típus:
Az épület 90°‐ban elfordul, utcával párhuzamos nyeregtetővel fedett, de nem épül össze a szomszédos pincékkel, továbbra is önálló épület. A nagyobb homlokzati felületen az ajtó többnyire tengelyben helyezkedik el, s egy illetve  ‐ szimmetrikus elrendezésben  ‐  két kisebb méretű ablak is megjelenik a nagyobb homlokzati felületen. Általános az erősítő sarok téglapillérek építése, amit a nagyobb méret indokol, a többnyire itt is használt vályogtégla és sárfal esetében. A fejlődés végpontján a bejárat felett kicsi oromzat készül, díszítő  motívumokkal, nagyobb méretű  csüngőeresszel.
Monori pincetípusok 5-ös típus
6‐os típus:
A párhuzamos gerinc adta lehetőséggel kialakult a tornácos elrendezés. A túlfuttatott tető  négy fa oszlopra támaszkodik, vagy téglapillérekre. Az épület méretrendje megegyezik az 5. típussal, de a tornác jelentős használati változást tesz lehetővé. A bejárati kiemelt tető itt is megtalálható a legfejlettebb változatoknál.
Monori pincetípusok 6-os típus

Völgyzugolyműhely Kft. Örökségvédelmi Hatástanulmány >>