Borokról

Mitől kézműves, naturális egy bor?

A történet egy hirdetéssel kezdődött, amely így szólt.


BORVÁLOGATÁS KÓSTOLÁSI ÚTMUTATÓVAL, MINDEN, AMIT A NATURÁLIS BOROKRÓL TUDNI SZERETNE!


Szereti a különleges, egyedi, kis tételben készült borokat? Érdekli a kézműves borok világa? Szeretné tudni, hogy ezek a tételek miben különböznek a többitől? Ha Ön is úgy érzi, hogy nehezen tud kiigazodni az információk rengetegében arról, hogy mitől kézműves, naturális egy tétel, illetve hogy mitől is függ, hogy milyen lesz az adott évjárat adott bora és szívesen kapna választ ezekre a kérdésekre, akkor ez a borválogatás Önnek szól!


Az ajánlat kíváncsivá tett, rendelés és íme itt az írás!

Grócz Pincézet, Hajba Petra írása


Manapság egyre többet találkozhatunk azzal a kifejezéssel, hogy kézműves vagy naturális bor, sőt, egyre több borfogyasztó számára válik vonzóvá e kategória és szívesen kóstolgat efféle borokat. Nézzük hát meg, hogy mit is takarnak ezek a kifejezések!

Grócz pincészet, Hajba Petra

tovább

A monori kadarkáról, Hajdu Norbert Pacsirtája ürügyén

A régi témáról új szereplő bevonásával is beszélgettünk, különleges – a Megyeri-Hanti Pincészetben elkészült – bora kapcsán, ami távlatokat is nyithat e régi magyar szőlőfajta mai feldolgozási lehetőségei terén, a jövőben akár a Strázsán is.

Monori Kadarka

tovább

Összefogás a magyar és ezen belül a monori borért

Olvasva a WINEARTKULTURE.HU oldalon Blazsovszky Péter által írt segítségkérő cikket, ez inspirált arra, hogy az abban foglaltakkal teljes mértékben egyetértve, ezt a gondolatot továbbgondolva, ajánljuk figyelmetekbe a monori borokat. 


Monori bor


Egy pozitív folyamat derekán tartunk, egyre több monori gazda friss szőlőtelepítése válik termővé, jelentős technológiai fejlesztések valósultak meg, amely már mennyiségben és minőségben is piacképes termékeket eredményezett. Az, hogy ez a fejlődés a vírushelyzet miatt ne torpanjon meg vásárlásainkkal segítsük a monori borászokat a talpon maradásban és egyben a további fejlődésben.

Itt idézem Blazsovszky Péter írásának egy részét, amelyben nagyon jól megfogalmazta, hogy mire is gondolt!

tovább

Mit tehetsz a fotelben ülve a borágazatért?


Ahogy a termelői szektor nagy részét, a borágazatot is érbevágóan érinti a mostani helyzet. A borvidéki utazások, a borbárba, étterembe járás, a borkóstolók, borestek jelenleg nem alternatívák senki számára. Van azonban mégis számtalan módja annak, hogy otthon, a fotelben ülve tegyünk a magyar bortermelőkért. Beszélgetés Herczeg Ágnes borakadémikussal.

Magyar bortovább

Magyar Bor Ünnepe - Kékfrankos

A Kárpát-medence talán legjellegzetesebb kékszőlő fajtája a kékfrankos, amely hazai felmenőkkel és magyarokra jellemző sokszínűséggel, ötletes megoldásokkal, változatos felhasználási lehetőségekkel büszkélkedhet.

Kékfrankos szőlő és bora
tovább

Monori Közösségi Bor

A Borvidékek Hétvégéje 2019 borfesztiválon nagy sikerrel mutatkozott be a Monori Közösségi Bor. A borfesztiválra érkezett borrendi vendégek számára a Szt. Orbán téren lévő Kiss Péter pincéjében a Lukácsi pince tulajdonosa és borásza mutatta be a közösségi borunkat és beszélt további terveinkről. 

Jelezve, hogy a 2018 közösségi borkészítés csak az első lépés volt, nem fogunk itt megállni, a 2019-es esztendőben már nem csak egy bor fog készülni és tovább fogjuk építeni közösségünket, abból a célból, hogy a 

MONORI OEM BOR elfoglalhassa méltó helyét a hazai és reményeink szerint a külföldi piacon egyaránt.


Monori Közösségi Bor, OEM bor


tovább

Új borkészítési eljárásáért kapott díjat Malatinszky Csaba

Francia innovációs díjjal tüntették ki idén tavasszal Malatinszky Csaba borászt új vörösbor-készítési eljárásáért. A vele készített interjúban elárulta a siker összetevőit: ajtó a hordón, görgetés, nyomásszabályozó.

Új borkészítési eljárás
2015-ös évjáratban készült először a Maghari, amelynek különlegessége, hogy itt az Ön által kifejlesztett, úgynevezett Methode Malatinszky eljárással dolgozott. Idén ez felkeltette az egyik legnagyobb francia élelmiszeripari és borászati szakkiállítás, a SIAL szervezőinek figyelmét is. Mi az eljárás lényege?
tovább

Honnan származnak a legfinomabb borok?

 Az éghajlat fontos tényezője a születendő bornak, és alapvetően befolyásolja a bor ízét is. Nagy általánosságban véve a hűvös éghajlatú vidékeken fanyarabb ízű (pl. lime, zöldalma aromájú) savasabb, a melegebb éghajlatokon picit élénkebb ízű (pl. sárga alma aromájú) borok, a forróbb éghajlatú vidékeken pedig érettebb ízű (pl. barackos aromájú) kevésbé savas borok készülnek.

A Világ szőlőtermelő vidékei

Ha azonban a bor minőségének szempontjából a napsütés volna a legfontosabb tényező, akkor a legjobb borok az egyenlítő környékéről származnának. Valójában azonban a hűvösebb klíma legalább olyan fontos a jó bornak, mint a meleg. A szőlészet és borászat emiatt egy-egy viszonylag keskeny sávra korlátozódik a Földünk két féltekén.

tovább
1 2 3