Borokról

Mit tehetsz a fotelben ülve a borágazatért?


Ahogy a termelői szektor nagy részét, a borágazatot is érbevágóan érinti a mostani helyzet. A borvidéki utazások, a borbárba, étterembe járás, a borkóstolók, borestek jelenleg nem alternatívák senki számára. Van azonban mégis számtalan módja annak, hogy otthon, a fotelben ülve tegyünk a magyar bortermelőkért. Beszélgetés Herczeg Ágnes borakadémikussal.

Magyar bortovább

Magyar Bor Ünnepe - Kékfrankos

A Kárpát-medence talán legjellegzetesebb kékszőlő fajtája a kékfrankos, amely hazai felmenőkkel és magyarokra jellemző sokszínűséggel, ötletes megoldásokkal, változatos felhasználási lehetőségekkel büszkélkedhet.

Kékfrankos szőlő és bora
tovább

Monori Közösségi Bor

A Borvidékek Hétvégéje 2019 borfesztiválon nagy sikerrel mutatkozott be a Monori Közösségi Bor. A borfesztiválra érkezett borrendi vendégek számára a Szt. Orbán téren lévő Kiss Péter pincéjében a Lukácsi pince tulajdonosa és borásza mutatta be a közösségi borunkat és beszélt további terveinkről. 

Jelezve, hogy a 2018 közösségi borkészítés csak az első lépés volt, nem fogunk itt megállni, a 2019-es esztendőben már nem csak egy bor fog készülni és tovább fogjuk építeni közösségünket, abból a célból, hogy a 

MONORI OEM BOR elfoglalhassa méltó helyét a hazai és reményeink szerint a külföldi piacon egyaránt.


Monori Közösségi Bor, OEM bor


tovább

Új borkészítési eljárásáért kapott díjat Malatinszky Csaba

Francia innovációs díjjal tüntették ki idén tavasszal Malatinszky Csaba borászt új vörösbor-készítési eljárásáért. A vele készített interjúban elárulta a siker összetevőit: ajtó a hordón, görgetés, nyomásszabályozó.

Új borkészítési eljárás
2015-ös évjáratban készült először a Maghari, amelynek különlegessége, hogy itt az Ön által kifejlesztett, úgynevezett Methode Malatinszky eljárással dolgozott. Idén ez felkeltette az egyik legnagyobb francia élelmiszeripari és borászati szakkiállítás, a SIAL szervezőinek figyelmét is. Mi az eljárás lényege?
tovább

Honnan származnak a legfinomabb borok?

 Az éghajlat fontos tényezője a születendő bornak, és alapvetően befolyásolja a bor ízét is. Nagy általánosságban véve a hűvös éghajlatú vidékeken fanyarabb ízű (pl. lime, zöldalma aromájú) savasabb, a melegebb éghajlatokon picit élénkebb ízű (pl. sárga alma aromájú) borok, a forróbb éghajlatú vidékeken pedig érettebb ízű (pl. barackos aromájú) kevésbé savas borok készülnek.

A Világ szőlőtermelő vidékei

Ha azonban a bor minőségének szempontjából a napsütés volna a legfontosabb tényező, akkor a legjobb borok az egyenlítő környékéről származnának. Valójában azonban a hűvösebb klíma legalább olyan fontos a jó bornak, mint a meleg. A szőlészet és borászat emiatt egy-egy viszonylag keskeny sávra korlátozódik a Földünk két féltekén.

tovább

Hidekuti Tibor borai

A Karát fehérborszőlő-fajtát Kurucz András és Kwaysser Istvánnemesítette. A Szürkebarát és a Kövidinka keresztezésével jött létre. Nem túl elterjedt fajta. Kiegészítő vagy ültetvényes fajtaként találkozhatunk vele a Kunsági-, Etyek-Budai-, és Badacsonyi –borvidéken.

Hidegkuti Tibor Karát 2017 évjáratú bora

Jellemzői:


Október elején érik. Fagytűrése közepes. Rothadásra kevésbé hajlamos. Szárazságtűrő képessége jó. Fürtje rövid kocsányú, vállas, tömött. Bogyóinak színe zöldessárga. Hamvasak, feketén pontozottak. Levele kerek, vagy három karéjú. Váll és oldalöble nyílt. A levélerek színe barnáspiros és a levelei széle csipkés. A belőle készült bor testes, fajtajelleges, üde, finom savakkal rendelkezik.
tovább

KerBor Kft. borai

Borász: Hidegkuti Tibor

Magyar eredetű fajta, a pozsonyi fehér és csabagyöngye keresztezése. Csemegeszőlőként és borszőlőként egyaránt hasznosítják, korábban csak az előbbi volt elterjedt. A Kunsági, a Pannonhalma-Sokoróaljai, a Dél-Balatoni, a Mátraaljai, az Ászár-Neszmélyi borvidéken van jelen. A legnagyobb irsai olivér területeket az Alföldön találhatjuk.
KerBor Kft. Irsai Olivér 2017     
Korai érésű (szeptember első fele), közepesen termő, csemege- és borszőlőfajta. Nem igényes különösebben a talajra, fürtje középnagy (150g átlagtömegű), ágas vagy vállas, laza. Bogyója sárga, kicsi, gömbölyű, alig hamvas, középvastag héjú. Húsa ropogós, lédús, húsos, muskotályos ízű.
tovább

Hamvas Béla: A bor filozófiája 1. Bevezetés.

 Hamvas Béla 1945 nyarán írta a bor filozófiáját Balatonberényben, néhány hónappal a II. világháború befejezése után, egy szuszra. Ez is fontos kiindulópont az értelmezéshez. A szerző 48 éves volt, a sokévnyi őrület után miért ne érezhette volna úgy, hogy újrakezdődik az élet, és megint lehet élvezni mindent, ami jó benne. Akkor még nem sejthette (ezt a felütést nem bírtam kihagyni), mi vár rá 1948-ban és azután. Örült, hogy süt a nap, kék a tó vize, finom a bor, van szalonna, hagyma, paprika. A bor filozófiája erről szól.  

tovább
1 2